Kontinentális Kupa: kikapott, s nem jutott a négyes döntőbe a Fradi

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.11.17. 18:11
null
Tóthéknak nem sikerült a bravúr (Fotó: Micheller Szilva)
A Ferencváros jégkorongcsapata nem jutott be a négyes döntőbe a Kontinentális Kupában, miután a harmadik kör vasárnapi játéknapján 5–1-re kikapott a francia Gothiques Amiens együttesétől.

A Ferencváros csodaszámba menő szombati győzelme a két évvel ezelőtti Kontinentális Kupa-győztes Nottingham ellen azt eredményezte, a villámünnepléssel egyidőben el lehetett kezdeni számolgatni is, hiszen a szenzációs sikerrel nyitva maradt a lehetőség a döntőbe jutásra.

A „kontikupa” fura sajátja, hogy azonos pontszám esetén nem az egymás elleni eredmény rangsorol, hanem gólkülönbség, így az utolsó nap előtt tudható volt, a magyar bajnoknak minimum pontot kell szereznie az Amiens ellen, hogy bármi értelme legyen a további „matekozásnak” és az esti záró összecsapáson való izgulásnak.

A Gothiques Amiens két nap után két vereséggel és minimális továbbjutási esélyekkel állt, de ez nem jelentett semmit – mégiscsak kétszeres francia bajnokról és a regnáló francia kupagyőztesről van szó, csak hogy lássuk, tényleg milyen elit társaságba küzdötte el magát a Fradi.

A nyitó harmad kiegyenlített, gól nélküli játékot hozott, de a középső játékrészt hiába kezdte jobban az FTC, a franciák szereztek vezetést, és ettől fel is bátorodtak. Mind a két oldalon kiváló volt a kapusteljesítmény, de míg a 35. percben Simon Mattson átgyötört valahogy egy pakkot Aranyon, a másik oldalon Henri Buysse mindent fogott.

A záró harmadban aztán mindent egy lapra feltéve támadt a Ferencváros, ám egy kiemelt francia korong pont jól pattant, kettő az egyben elmentek, Daniel Gibb szép lövőcsel után Tommy Giroux elé tálalt, aki kapásból, közelről be is bombázta – tíz perccel a vége előtt a számunkra legfontosabb kérdések sajnos eldőltek.

A Ferencváros még szerzett egy remekbe szabott becsületgólt: Farkas Simon a támadóharmadban védőjét megkerülve kanyarodott be a kapu elé, ahol Buysse-t is elfektette, s csoda szépen húzta be mellette a pakkot – egy vigaszdíjjal mindenképpen felért a megmozdulás.

De valójában a Fradinak egyáltalán nincs miért szomorkodnia, akkor sem, ha a végén kapott még két üres kapus gólt – már nem osztott, nem szorzott.

Elvégre azzal, hogy idáig eljutott, mi több, a záró napon még reális esélye volt történelmet írni és bejutni a második számú európai kupasorozat négyes döntőjébe, mindenki várakozását bőven felülmúlta.

Fodor Szabolcs együttese felnőtt a feladathoz, tényleg „megérkezett Európába”; Ritten után Vojensben is feledhetetlen pillanatokat szerzett – hogy a 2017-es győztes Nottingham legyőzését követően a magyar himnusz szólhatott a Frös Arenában, felbecsülhetetlen –, így is csak kalapemelést érdemel hát.

Egyúttal mélységesen elgondolkodtató, hogy ez a csapat, amely így helytáll és képvisel minket az európai színtéren (s amely egyáltalán nem mellesleg az Erste Liga címvédője és a magyar jégkorong rekordbajnoka), saját hazájában jelenleg egy istállónak gúnyolt albérletben kénytelen játszania a mérkőzéseit, a világ végén, nézők nélkül…

JÉGKORONG
KONTINENTÁLIS KUPA, 3. KÖR

E-CSOPORT, 3. FORDULÓ, VOJENS
FTC-Telekom–Amiens Gothiques (francia) 1–5
(0–0, 0–2, 1–3)
Vojens, 521
néző. Vezette: Csubenko (kazah), Kaczmarek (lengyel), Andersen, Mölgaard (dánok)
FTC:
Arany
Rantanen, Tóth Gergely – Pulli, Kärmeniemi – Sarcia, Hegyi Á. – Boros, Pozsár
Tóth A., Nagy G., Pavuk – Kulmala, Switzer, Tóth Richárd – Roczanov, FARKAS S. 1, TÓTH GERGŐ (1) – Jászai, Tóth Renátó
Edző: Fodor Szabolcs
AMIENS:
BUYSSE
Belisle, Gibb (1) – Lehtinen, Prissaint – Roussel, Bault – Plagnat, Coulaud
GIROUX 3, HALLEY (2), Romand – Franson, Babcock 1, Mattsson (1) – Suire, VERRIER 1 (1), Sabatier (1) – Matima, Drolet, Bruche
Edző: Mario Richer
Kiállítások: 10 perc ill. 8 perc + 10 perc fegyelmi (Suire)
Kapura lövések: 34–34

TOVÁBBI EREDMÉNY
Nottingham Panthers (brit)–SönderjyskE Vojens (dán) 4–2

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Nottingham 3 2
1 10– 7 6
2. SönderjyskE 3 2 1 8– 6 6
3. Amiens 3 1 2 8– 8 3
4. Ferencváros 3 1 2 5–10 3

A január 10. és 12. közötti négyes döntőbe a csoport első két helyezettje, a Notthingham és a SönderjyskE jutott be (a másik, F jelű csoportból pedig a fehérorosz Nyeman Grodno és az ukrán Donbassz Donyeck)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik