Jégkorong-vb: Majoross elárulta, mi volt a siker titka

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.02. 12:12
null
Majoross Gergely elégedett volt a litvánok legyőzése után (Fotó: Tumbász Hédi)
Harmadik mérkőzésén végre nyert a magyar válogatott a Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon, méghozzá sok lőtt góllal és csak egy kapottal – ráadásul vitatható kiállítás után kaptuk –, általánosságban jól hokiztunk, azaz beváltak a sormódosítások és javult a formánk. Megbízott szövetségi kapitányunk, Majoross Gergely sok mindennel elégedett lehetett a Litvánia elleni 4–1 után.

 

Átszakadtak a gátak?
Lehet, de nem gondolom, hogy mentális blokkjaink lettek volna, egyszerűen az első meccsbe rossz felfogással mentünk bele, a másodikon pedig rendben voltunk, csak nem úgy pattantak a korongok, ahogy szerettük volna. Ezúttal is rendben voltunk, az ellenfél viszont gyengébb, ezt ki tudtuk használni. Ugyanakkor már Litvánia is elég erős ahhoz, hogy tudjon gondot okozni, ha adunk rá lehetőséget: mi nem adtunk – egy-két emberelőnyön túl, amikről egyébként is mindenki dönthet, hogy jogosak voltak-e… Annak feltétlenül örülhetünk, hogy az elképzelteket sikerült végrehajtanunk, gyakorlatilag az elejétől a végéig.

Milyen gondolkodás mentén alakították ki az új sorokat, és mennyire elégedett a hatással?
– Volt érzésünk és elképzelésünk, hogy melyik sorunknak mi volt a gyengéje, igyekeztünk úgy variálni, hogy ezek eltűnjenek. Az nekem egyértelművé vált a második fordulóban, hogy Bartalis Istinek muszáj centerben játszania, mert szükség van a sebességére, energiájára, illetve kell nekünk az a nagy terület, amit ő le tud fedni. Azt is gondoltuk, hogy Sofronnak tud segíteni két energiadús ember, aki nemcsak megszerez, hanem meg is tart korongokat, és kiszolgálja őt, hogy ő is hasznosíthassa a saját erényeit. Így lett eredményes ez a trió, ám nem hiszem, hogy rájuk kéne kihegyezni a történetet, mindenki tette a dolgát, jobb döntéseket hozott.

Mit lehet mondani, amikor nem csalnak a bírók, hanem kiismerhetetlenül ítélkeznek, nem látszik világosan, mi mit ér…?
Azt, és már a meccs előtt, hogy vannak kontrollálható és nem kontrollálható dolgok. Hogy a játékvezetés megfelelő volt-e, az legyen az ellenőr baja. A „zebrák” hoznak döntéseket, amelyekre nekünk reagálnunk kell – ha kiállítanak valakit, hátrányban kell játszanunk stb. –, de ennél több dolgunk nincs velük, és örülök annak, hogy a fiúk ezt jól megoldották.

Szirányi Bence eleve sérülten játszott, Bartalis István lába is bedagadt, Magosi Bálint is sokat pihent – hogy állunk egészségügyileg?
Magó tűnik egyedül gyanúsnak, a többiek hadra foghatóak lesznek.

A büntetlen fejre irányuló támadásba sérült bele?
Most akkor vissza kell kanyarodnom oda, amivel jégkorongedzőként nem foglalkozunk, hogy az ilyen ütközés IIHF-eseményeken nem megszokott… Ez benne maradt Magóban, aztán, hogy ez csak szédülés vagy agyrázkódás, majd kiderül.

Holnap a ma délután Fehéroroszországgal vívó Szlovéniával játszunk, amelyben idén szerepel a kétszeres Stanley-kupa-győztes Anze Kopitar is: rá lehet, kell külön készülni?
Bizonyos statikus helyzetekre lehet készülni, például, ha egy bulinál valahova szeret helyezkedni, arra figyelhetünk, továbbá emberelőnyben nyilván fontos szereplő. Ugyanakkor ha csak rá figyelünk, ott van még Sabolic és a társai, akik szintén tudnak bajt keverni, tehát nem túlozhatjuk el a jelentőségét, hogy Kopitar játszik.

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 4–1 (2–1, 2–0, 0–0)
Nur-Szultan. Vezette:Hansen (norvég), Holm (svéd), Monnaie (belga), Nordlander
MAGYARORSZÁG: VAY
Stipsicz (1), Szabó D. – Wehrs (1), Varga A. – MACAULAY, POZSGAI – SZIRÁNYI B. (1)
ERDÉLY CS. 1, Hári J. (1), Galló V. – NAGY K. (1), BARTALIS 2 (1), SOFRON 1 – Nagy G., Vas J. (1), Magosi B. – Terbócs, Sarauer, Bodó – BENK
Mb. szövetségi kapitány: Majoross Gergely
LITVÁNIA: Armalis
Protcenko, Alisauskas – Domeika, Katulis – Gusevas, Krukovski – Rumsevicius
Zubrus, Bosas (1), Krakauskas – Baltrukonis, Verenis, Bogdziul – Cetvertak, Cizas, Gintautas – Misiuk, Kumeliauskas 1, Jagelavicius – Bendzius
Szövetségi kapitány: Daniel Lacroix
Nur-Szultan, 530 néző. Vezette: Hansen (norvég), Holm (svéd), Monnaie (belga), Nordlander (svéd)
Gólok. 8:42: Bartalis (Nagy K., Stipsicz, 1–0). 15:26:Bartalis (Szirányi B., Wehrs, 2–0). 18:59: Kumeliauskas (Bosas – emberelőny, 2–1). 26:14: Erdély Cs. (Vas J., Hári J. – ee., 3–1). 36:04: Sofron (Bartalis, 4–1)
Fegyelmi büntetés: végleges fegyelmi (Hári J.)
MESTERMÉRLEG
Majoross Gergely:
– Az volt a tervünk első része, hogy keményen startoljunk, mert több volt a pihenőidőnk. Ez abszolút bejött. A második rész az lett volna, hogy mind a hatvan percet így töltsük, de ebbe már csúsztak hibák, ráadásul történtek olyasmik, amik könnyen lelökhettek volna minket az utunkról. A sormódosításaink beváltak. Az utolsó öt percben már eszünkbe jutott Szlovénia. A játékosoknak hatvan percig csak a mostani meccsre szabadott koncentrálni – mostantól mindannyian gondolhatunk Kopitarra is. Amikor legutóbb találkoztunk vele egy vb-n, akkor feljuthattunk volna
Daniel Lacroix: – Nagyon kemény meccset játszottunk. Találkoztunk már néhány kemény ellenféllel, de Magyarország ugyanilyen jónak bizonyult, kiválóan felkészült belőlünk. Mi kicsit fáradtnak tűntünk. Fiatal a keretünk, bízhatunk a lelkesedésben, de kevesebb mint huszonnégy órán belül kétszer játszottunk. Ezért hibáztunk többet.

A PÉNTEKI PROGRAM
4. FORDULÓ
15.30:MAGYARORSZÁG–Szlovénia (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁS
1. Dél-Korea 2 2 10–4 +6 6
2. Fehéroroszország 2 2 7–4 +3 6
3. Kazahsztán 2 2 6–3 +3 6
4. MAGYARORSZÁG 3 1 2 6–9 –3 3
5. Szlovénia 2 2 5–8 –3 0
6. Litvánia 3 3 5–11 –6 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik