Jégkorong: új pályát épít a székelyföldi akadémia

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.02. 14:43
Sátortetős műjégpálya építésébe kezdett Marosvásárhely szomszédságában a Székelyföldi Jégkorong Akadémia.
Az akadémia tájékoztatása szerint az építkezés a Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön kezdődött meg a helyi önkormányzat által biztosított telken a Maros megyei önkormányzattal és a Maros menti LEADER egyesülettel partnerségben. A jégpálya a tervek szerint már szeptemberre elkészül, ekkor szállítják át a sátortető mellé azokat az öltöző konténereket is, amelyeket az akadémia a koronavírus-járvány idején a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház rendelkezésére bocsátott, és amelyeket jelenleg gyógyszerraktárként használnak.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia közölte: a beruházás révén egy népes közösség jut hozzá annak a lehetőségéhez, hogy az év nagyobbik részében otthonához közel űzhesse a jeges sportokat. Az akadémia vezetői abban reménykednek, hogy a Csíkszéken, Gyergyószéken és Háromszéken már kiváló eredményekkel működő „Korisuli” programjuk elindításával több ezer Maros megyei kisiskolás tanul meg korcsolyázni, és néhány éven belül Marosvásárhelyen is kiépül egy erős jégkorongműhely. Pontosították, hogy nemcsak a versenysport, hanem a tömegsport számára is új lehetőségeket nyitnak.

A most épülőhöz hasonló, sátortetős pálya működik már Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is. A marosszentgyörgyi pálya beüzemelésével a Székelyföldi Jégkorong Akadémia immár nyolc központban biztosítja a szakmai hátteret és részben az infrastruktúrát a felnövekvő hokis generáció fejlődéséhez.

Két héttel ezelőtt a felcsíki Karcfalván kezdődött el a székelyföldi jégkorong-akadémia kollégiumának építése. Az akkori eseményen Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: a magyar kormány az elmúlt években csaknem három és fél milliárd forintot juttatott a székelyföldi jégkorong-akadémiai rendszert fenntartó Mens Sana Alapítványnak beruházásokra, és csaknem másfél milliárd forintot az akadémia működtetésre, az idén pedig 600 millió forintot szán a székelyföldi jégkorongsport fejlesztésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik