A mostani határozat azt jelenti, hogy a magyar válogatott nem lép pályára a tornán, amelyen sorrendben a dél-koreai, az osztrák, a francia, a házigazda szlovén, valamint a jobbára székely hokisokból álló román csapattal találkozott volna.

Az IIHF ugyancsak törölte a divízió I/B-s vb-t, amelyet szintén április 27. és május 3. között tartottak volna Katowicében.

A szövetség már a múlt pénteken törölte a divízió II-es és III-as világbajnokságokat minden korosztály számára, s korábban a női elit vb-t is, amelyen a magyar csapat fennállása során először szerepelt volna.

„Sajnos ebben az időben nem lehet komolyabb döntéseket hozni a 2020-as világbajnokság megtartásával kapcsolatban – mondta René Fasel, az IIHF elnöke. – Az érdekelt felek, valamint a vébén résztvevő válogatottak szövetségei nyíltan megvitatták a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nagyon összetett helyzetet.”

Világszerte az elmúlt hetekben, napokban a nemzeti bajnokságok sorra leálltak, edzeni sem lehetett, Európában sok helyen még a jégpályákat is leolvasztották, az erős ligák közül csak az orosz bázisú KHL rájátszása folyik – ott is egy hét szünetet rendeltek el –, de például az NHL küzdelmei is leálltak.