Jégkorong: Nem kell egyből mindenre rávetődni – Galló

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 09:54
null
Galló Vilmos nem kapkod a szakmai és a civil életében sem (Fotó: Tumbász Hédi)
Pályája eddigi legjobb idénye után Galló Vilmos nem kapkod a szakmai és a civil életében sem, viszont reménykedik a nyári felkészülés sikerességében. Ha már olyan hosszú volt.

 

– Napjaink zűrös világában jogos a kérdés: hol és főleg hogy van?
– Nemrégen érkeztem vissza Finnországba, ahol egy hétig karanténban kellett ücsörögnöm, mivel Svédországot a sárga zónába sorolták… – felelte a finn élvonalbeli KooKoo játékosa, Galló Vilmos, aki a koronavírus-járvány kitörése után korábbi légióshelyén, Svédországban húzta meg magát, onnan küldte tavasszal „KoroNapló”-bejegyzéseit a Nemzeti Sportnak. – A napokban kezdték el feloldani a korlátozásokat, ami jó hír a Liiga szeptember tizedikére tervezett indulására gondolva is.

Ráér arra még
A közmegegyezés szerint a két finn légiósunk, Galló Vilmos és Sebők Balázs, valamint az idén nyáron Fehérvárra szerződő Bartalis István és Hári János a négy legjobb csatárunk, úgyhogy Gallótól meg is kérdeztük, mit szól a páros hazaigazolásához?
„Nagyon örülök neki, jó látni, hogy a Fehérvár két ilyen klasszist tudhat a soraiban: lesz miért, kikért meccsre járniuk a szurkolóknak! – mondta a 24. életévét a múlt héten betöltő Galló, akinek feldobtunk civil témát is, hiszen Hári már kispapa, Bartalis is nősülésre adta a fejét, Sebőkéknél is megvolt a lánykérés, vagyis várható-e nála is jelentős életesemény. – Ez kiváló kérdés, és ki tudhatja, mit hoz a jövő?! Azért ők néhány évvel idősebbek nálam, talán erre még foghatom egy ideig…”

– Járt egyáltalán itthon a nyáron vagy bárhol nem északon?
– Otthon sajnos nem, mert kicsit féltem hazamenni, pontosabban nem akartam volna karanténba vonulni, ami a Svédországból érkezőknek kötelező volt – így nem érte volna meg az utazás. Horvátországba viszont egy hétre elmehettem, illetve Svédországon belül utazgattam. Fontosnak éreztem, hogy kikapcsolódjak, mert az új évad is hosszúnak ígérkezik.

– Az lehetett a száraz felkészülés is: finn légióstársa, Sebők Balázs például azt mondta, a végére már nagyon unta…
– Velem is hasonló a helyzet, az utolsó hetekben nehéz volt motivációt találni az edzésekhez, a jég is hiányzott… Jó lesz visszatérni.

– Sikerült javítania azokon a képességein, amelyeken szeretett volna?
– A csapattal közös felkészülésünk hétfőn kezdődött, jönnek a tesztek, és nagyon remélem, hogy azt jelzik majd, hogy sikerült tovább gyorsulnom, mert erre építettem fel az egész nyaram. Amúgy minden a tervek szerint halad, ha nem jön irtózatos második hulláma a járványnak, nem tudom, miért ne indulhatna el a bajnokság a szokásos módon.

– A legutóbbi, félbeszakított idényben újoncként is alapszakasz-ötödikek lettek, és indulhatnak a rangos Spengler-kupán. Szétkapkodták a csapatot?
– Nagyobb részt változatlan maradt a keret, ezért azt jósolnám, hogy jó idény előtt állunk. Minden adva van ehhez, aztán persze meglátjuk, tudunk-e élni vele.

Ki és hol folytatja?
Hiába tartunk a naptárban már augusztusnál, a szokásostól eltérően még nem mondhatjuk biztosra idénybeli légiósaink névsorát, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nehezebben mennek a tárgyalások is.
Például a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga címvédője, a Banská Bystrica csak a minap erősítette meg, hogy Vay Ádám ott folytatja. Aztán itt van Révész Marcell esete: az évek óta Svájc utánpótlásában nevelkedő, de közben a korosztályos csapatainkkal vb-résztvevő 20 éves csatár lenne a következő jelölt a felnőttválogatottba, hiszen a nyáron Sebők Balázs és a tengerentúlon légióskodó Papp Kristóf társaságában edzett szárazon, jelenleg viszont a szlovák élvonalbeli Tipsport Ligára készülő DVTK Jegesmedvéknél edz, várva az ugyancsak tengerentúli lehetőségre. És ha már Papp szóba került: neki jó ideje megvan a kijelölt NCAA-s csapata, ám vár rá a világ legjobb bajnoksága, az NHL október 9–10-én online tartandó draftja is…

– Igaz ez egyénileg is? Pályája eddigi legjobb idényét produkálta: 53 meccsen 42 pontot (14 gól+28 assziszt) szerzett, amivel 22. volt a pontrangsorban. Van még feljebb, és jöhet egy topszerződés, vagy megismételni is nehéz lesz ezt a teljesítmény?
– A második év mindig nehezebb, úgyhogy jókora kihívás előtt állok. Természetesen igyekszem minél jobban teljesíteni, erre próbáltam fizikailag és mentálisan is felkészülni, de a legfontosabb, hogy az idény hosszú, nem kell egyből mindenre rávetődni: Róma sem egy nap alatt épült fel. Ha a teljesítményem ismét rendben lesz, bármi megtörténhet, de ezen csak jövőre lesz érdemes gondolkodni – könnyű hibázni azzal, ha az ember nem a jelenre koncentrál, hanem távolabbra nézelődik. Én ezt szeretném elkerülni, és egyenletes évet futni.

– Aminek a végén jöhetne a jövőre halasztott divízió 1/A-világbajnokság, majd az olimpiai selejtező, amelynek előző szakaszától a klubja miatt távol maradt.
– Elsősorban a finn bajnokságra koncentrálok, hiszen még nem is ismerem a válogatott programját – azt viszont remélem, hogy nem fog ütközni az ittenivel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik