Jégkorong: meghalt Sárközy Tamás, a szövetség volt elnöke

MTI, K. Zs.MTI, K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 13:06
null
Sárközy Tamás, 1940–2020 (Fotó: Dodó Ferenc/Kelet Magyarország, 2019)
Rövid, súlyos betegség után, életének 80. évében meghalt Sárközy Tamás jogászprofesszor – tudatta a Magyar Jogász Egylet szerdán az MTI-vel. Sárközy Tamás 1988 és 1998 között a Magyar Jégkorongszövetség elnöke volt, 2019-ben beiktatták a hazai jégkorong Hírességek Csarnokába.

 

„Sárközy Tamás idejében teremtődtek meg a feltételek a magyar jégkorong szintlépéséhez – olvasható a Magyar Jégkorongszövetség rövid közleményében. – Felkarolta az utánpótlásképzést, kiemelte a 75–77-es korosztályt, a későbbi szapporói aranygenerációt, azelőtt sosem látott forrásokat biztosított fejlődésükhöz. Az egykori elnök az elmúlt két évtizedben is lelkes hokiszurkoló volt, rendületlenül járta a mérkőzéseket, a tavalyi kazahsztáni világbajnokságon is ott volt. Emellett aktív szerepet vállalt mind a mai napig a magyar jégkorongsport szervezésében is. 2019-ben beválasztották a magyar jégkorong Hírességek Csarnokába. Halála pótolhatatlan veszteséget jelent teljes közösségünk számára.”

Sárközy Tamás a magyar társasági jog és a gazdasági rendszerváltozás meghatározó alakja volt, közgazdász- és jogászhallgatók nemzedékei lehettek részesei egyéni hangvételű, a diákok körében legendássá vált előadásainak.

A nemzetközileg is elismert tudós, több állami kitüntetés és a Prima Primissima-közönségdíj birtokosa a rendszerváltás időszakában deregulációs kormánybiztosi és igazságügyminiszter-helyettesi tisztséget töltött be.

„Szerette az életet, és az élet is szerette őt. Hiányozni fog nemcsak nekünk, de a jégkorong- és futballmérkőzések lelátóiról is” – búcsúzik tőle a Magyar Jogász Egylet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik