Jégkorong: szétlövéses magyar siker a vb főpróbáján

Vágólapra másolva!
2018.04.18. 20:01
null
Magyar gólöröm az ukránok ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában kezdődő divízió 1/A-világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén a magyar jégkorongválogatott szétlövéssel 5–4-re nyert Ukrajna ellen Káposztásmegyeren. A mieink Kazahsztán ellen startolnak a vb-n.

JÉGKORONG
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Ukrajna 5–4 (1–0, 2–0, 1–4, 0–0, 1–0) – szétlövéssel
Budapest, Vasas Jégcentrum, 1870 néző, V: Babic, Kincses, Németh M., Pálkövi
MAGYARORSZÁG:
Vay – Stipsicz (2), Pozsgai – Varga A., Wehrs – Garát, Gőz – Szirányi B. – Hári J. (2), Sebők, Galló V. 1 (1) – Bodó 1, Sarauer (1), Sofron 1 – Nagy G., Vas J. 1, Magosi B. – Kóger D. 1, Nagy K., Erdély (1) – Benk
Szövetségi kapitány:
Jarmo Tolvanen
UKRAJNA:
Gajducsenko (Djacsenko) – Ignatenko, Zsovnir – Petruhno, Tolsztusko – Katrics, Matvijenko –Tatarenko, Romanenko – Ljalka 1, Mihnov (2), Zaharov 1 – Bojkov, Karpenko, Deniszkin – Babinec (1), Bucenko 2, Nimenko (1) – Ramazanov, Hricenko, Gavrik
Szövetségi kapitány:
Olekszandr Szavickij

Befejezte ország- és régiójárását a férfiválogatott, amely az alapozás során játszott Székesfehérváron, Bécsben, Bledben, Miskolcon és zárásnak ma este Káposztásmegyeren – maga a világbajnokság azonban a Papp László Budapest Sportarénában lesz április 22-től, azaz vasárnaptól 28-ig, azaz jövő szombatig.

Az utolsó edzőmeccsen Ukrajna volt a mieink ellenfele, amely tavaly a saját pályáján esett ki a harmadosztályba, úgyhogy most a divízió 1/B vb-re készül, méghozzá Budapesten, ahol hétfő este Lengyelországtól (amely pedig ellenfelünk lesz a mi vb-nken) 4–2-re kapott ki.

Tőlünk viszont csak 5–4-re, ráadásul szétlövésben – egy nap híján 10 éves jubileumán a „szapporói csodának", amikor szintén ellenük nyertünk, és jutottunk fel az elitbe.

A jelenben annyi változás történt a legutóbbi edzőmérkőzésünkhöz képest, hogy majdnem készre alakult a keretünk, a 20 mezőnyjátékos megvan, már csak az kérdés, hogy a három kapusból ki lesz a vésztartalék, aki csupán abban az esetben lép jégre a BS-ben, ha egy kollégája megsérül – abból következtetve, hogy ezúttal Vay Ádám kezdett és Rajna Miklós ült a cserepadon, Duschek Dávid lehet a harmadik.

EMLÉKÉREM A VB-RE

Különleges világbajnokság lesz az idei: egyfelől a 2008-as feljutás, közismertebben a „szapporói csoda" tízéves jubileumát ünnepeljük, másfelől például a Magyar Nemzeti Bank a Magyarországon rendezett hoki-vb-kre emlékezve egyedi díszítésű érméket adott ki. A grafika tervét Kósa István vésnök hordta fel az 50 forintos gipszváltozatára, amely nyomán elkészült a kétmillió darab rendes pénzérme. Ezek névértékes oldala megegyezik a már forgalomban lévő 50-esekével, a mívesen azonban a megszokott kerecsensólyom helyett egy kapura lövés motívuma díszeleg a Magyar Jégkorongszövetség emblémájából kiemelt alak felett.

Egyébként végleges a névsor, úgyhogy immár a sorösszetételekre terelődött a figyelem.

Az elsőben összekerültek az „északiak", azaz a tinédzserkorukban Svéd- és Finnországba költözött Hári János, Sebők Balázs és Galló Vilmos, a másodikban az „észak-amerikaibb", direktebb stílusú Chris Bodó, Andrew Sarauer és Sofron István, a harmadikban Nagy Gergő, Vas János és Magosi Bálint, a negyedikben Kóger Dániel, Nagy Krisztián és Erdély Csanád, a 13., „pluszcsatár" pedig Benk András lett, aki jóval több mint százszoros válogatott, azaz vannak tartalékaink...

A hátvédeknél Stipsicz Bence és Pozsgai Tamás alkotja az első párost, viszont mivel hét bekkünk van, azaz páratlan a létszám, a védők a helyzet függvényében forogtak.

Mindenesetre az első csatársorunk kiemelkedően jégkorongozott, az ukránokkal szemben nem is egy, hanem inkább másfél osztályi fölényben. Gyorsan meg is érkezett az első emberelőny, amit Vas János kihasznált, így hamar vezettünk, és nagy általánosságban az elejétől a végéig jobban hokiztunk, ami a második harmad elején gyors duplát termett: Galló és Kóger találatai között 137 másodperc telt csak el.

Jelezte a fölényünket, hogy az első harmadban 15–9, a másodikban 19–7 volt a kapura lövések száma – viszont a harmadikban 5–19, ami tökéletesen mutatja, hogy ez a játékrész dermesztőre sikeredett, noha vb-újoncunk, a honosított Chris Bodó betalált az elején.

Utána azonban egyre mélyebbre süppedtünk a székeinkben.

Az még hagyján, hogy az 52. percben emberelőnyből szépített Ukrajna, de aztán az 58.-ban emberhátrányban belőtte a másodikat, és az arculcsapások ezzel korántsem értek véget! A harmadikat is megkaptuk 59:35-nél, a negyediket pedig 59:49-nél, azaz 11 másodperccel a rendes játékidő vége előtt kiegyenlítődött az állás, noha kilenc perccel a vége előtt vezettünk 4–0-ra is, ugye...

A három a három elleni hosszabbítás temérdek izgalmas jelenetet hozott, találatot viszont nem, úgyhogy jöhetett a szétlövés. Az első körben Galló és Mihnov is eredménytelen maradt; a másodikban viszont Hári és Ljalka is eredményes volt; a harmadikban Bodó és Gricenko sem talált be; Sarauer ellenben annál inkább, s mivel Babinec hibázott, Sofron már a győzelemért korcsolyázhatott neki, és meg is szerezte, azaz csak nyertünk 5–4-re.

Garát Zsombor nyilatkozata a meccs után:

Mostantól jöhet a lényeg, kezdésnek vasárnap délután 16 órakor Kazahsztán.

VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEINK
Április 4., szerda (Székesfehérvár). Magyarország–Ausztria 4–3 – h. u.
Április 5., csütörtök (Bécs). Ausztria–Magyarország 1–3
Április 11., szerda (Bled). Szlovénia–Magyarország 2–3 – h. u.
Április 13., péntek (Miskolc). Magyarország–Japán, 3–2 – h. u.
Április 18., szerda (Káposztásmegyer), Magyarország–Ukrajna 5–4 – szétlövéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik