Jégkorong: Itthon a gyereket nem ütközhetem le... – Magosi Bálint

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2020.05.21. 10:07
null
Magosi Bálint folytatná a DVTK-ban, ha maradhatnak a Tipsport Ligában (Fotó: Ádám János/Észak-Magyarország)
A jelen bizonytalansága a DVTK Jegesmedvék esetében a bajnokságra és az edzőre is értendő, hiszen egyelőre nem lehet tudni, a szlovák élvonalbeli Tipsport Ligában, vagy a hazai Erste Ligában játszhatnak a következő idényben, az eddigi vezetőedző, a kanadai Glen Hanlon pedig nem Miskolcra, hanem a német élvonalba tér majd vissza a tengerentúlról. Következésképp hiába él a szerződése 2021-ig, az alapembernek számító Magosi Bálint sem tudja még, mit hoz a közeljövő, ráadásul otthon nem is lehet randalírozni, hogy a fölös energiáit levezesse...

 

– Az enyhítések nyomán már edzésbe állt a DVTK is, szóval, izzadnak a konditeremben?
– Én engedélyt kaptam, hogy a távolban edzhessek, mert a karantén bejelentése előtt hazajöttünk a házunkba, Fehérvárra, tehát én itt készülök azóta, de csinálom rendesen – válaszolta a 30 éves, 97-szeres válogatott szélső, Magosi Bálint. – Mindenkinek el van küldve a program, tehát, aki nincs Miskolcon, az is követheti, és immár szerencsére mindenhol el lehet járni az edzőtermekbe.

– Talán a legvidámabb alaphangulatú jégkorongozónkként miként viseli a koronavírus-járvány következményeit?
Mentálisan azért nehezen, mert hirtelen és nagy üresjárat keletkezett, ami itthon is okozott némi zavart: senki sem értette, tavasszal mit keresek én ennyi időt itthon? Én sem tudtam hova tenni az egészet, mert amúgy is csonka évadot futottam, kevés meccset játszottam, azaz sok felgyülemlett energiám maradt. Viszont itthon mégsem kiabálhatok, meg ha leütközöm a gyereket, rám hívják a gyermekvédelmet...

Egy-két hét múlva...

A legfőbb kérdés, hogy a DVTK Jegesmedvék benevezhet-e a harmadik évadra is a szlovák élvonalbeli Tipsport Ligába (TL), vagy haza kell térnie az Erste Ligába, amelyre a biztonság kedvéért beadta jelentkezését.

„Egyértelműen szeretnénk a TL-ben maradni, ezen dolgozunk – mondta Nagy Ádám általános igazgató a Nemzeti Sportnak. – Amiért aktívan tenni tudunk, az anyagi bázis megteremtése. Sok támogató is nehéz szituációba került, és azon megbeszélések is fontosak, amiket a szlovák és magyar szövetséggel folytatunk, valamint a kinti klubokkal is tartjuk a kapcsolatot. A szlovák fél akarata is kérdés: amennyire mi tudjuk, a kelet-szlovákiai csapatoknak fontos, hogy ligatagok maradjunk, sőt, mivel nem rózsás a helyzet, mindenkinek fontos volna, hogy egy erős klub maradjon: nekik sem mindegy, milyen lesz a liga.”

A jelenleg szerződéssel bíró 17 játékos együtt Miskolcon vagy egyénileg máshol készül, a következő szezonra pedig Galanisz Nikandrosznak, Magosi Bálintnak, Vas Jánosnak és a honosított amerikai Kevin Wehrsnek van megállapodása. Ugyanakkor a többiekkel is tárgyal a vezetőség, sőt a többséggel meg is egyezett, úgyhogy egy-két héten belül már bejelentésekre is lehet számítani. Az új edző kinevezésére azonban később...

„Glen Hanlon távozása kicsit hirtelen jött, mert az évad berekesztésekor úgy ment haza, hogy visszatér, csak mivel nem tudtuk garantálni a TL-szereplést, és közben rendkívül kedvező ajánlatot kapott a német élvonalból, elengedtük – folytatta Nagy. – Ez tehát új helyzet, konkrét tárgyalásokba még nem fogtunk, puhatolózások voltak természetesen.”

Ha már említette a csonka szezonját, a problémás bal térde hogy van?
– A műtét előtt nagyon fájt, de Majzik Ernő remek munkát végzett, a beavatkozás után szinte rögtön a saját lábamon távozhattam, majd a rehabilitációs szakemberek is kiválóan dolgoztak. Ha jól számolom, öt hét alatt vissza is térhettem, de aztán kaptam rá még egyet, úgyhogy meg kellett szúrni, ezért novemberben lemaradtam a válogatott-tornáról, majd februárban az olimpiai selejtezőről is.

...és akkor márciusban félbeszakadt az idény.
Igen, aminek annyi a pozitívuma, hogy többet lehetek a családdal, és jó is itthon nagyon, de azért hiányzik a hoki...

– A DVTK korábbi csapatkapitányaként és egyik legeredményesebbjeként hogy készül, remélhetőleg ősszel a szlovák élvonalbeli Tipsport Ligában, vagy a hazai Erste Ligában indulhatnak?
Csak annyit tudok, amennyit Egri István klubelnökünk mondott a múlt héten, hogy mindannyian azt szeretnénk, ha folytatódna a TL-projekt, mert komoly kihívás ilyen szintű klubokkal vívni. Jelenleg ötven-ötven százalék az esély a folytatásra – én bízom benne, erre is készülünk, aztán, ha nem, attól még másnap is felkel a nap, és a család is itt lesz.

Ha esetleg mégsem játszhatnak a szomszédban, akkor is kitölti a 2021-ig érvényes szerződését Miskolcon?
A jövő héten ülünk le egy hosszabb beszélgetésre, de a csapat és a magyar hoki jövője is olyan bizonytalan jelenleg... De tetszik a Tipsport Liga is, a stílus is, és eredményes is voltam.

Viszont nemcsak bajnokságuk, edzőjük sincs momentán: korábbi csapatkapitányként van beleszólása a trénerválasztásba?
Eddig sem szóltam bele, és nincsenek is nagy kívánságaim. Mindenkivel igyekeztem együttműködni, ugyanakkor mivel négy év alatt négy edzőnk volt, törekednék az állandóságra, ami viszont sok tényezőn múlik.

Ugyanígy üres a férfiválogatott kispadja is...
Én szerettem Jarmo Tolvanennel dolgozni, sajnálom, hogy így alakult az utolsó két év, hogy tavaly a betegsége miatt nem tudott ott lenni a világbajnokságon, az idei pedig elmaradt. Vas Marci általános igazgatóként új lendületet szeretne a válogatottnál, kíváncsian várom, ki lesz az utód.

– Vas Márton korábban úgy nyilatkozott, bizonyos játékosokkal egyeztet, ön sorra került?
Engem nem hívott, de ami késik, nem múlik, illetve úgy mondom, hogy vagyunk olyan kapcsolatban, hogy nem sértődöm meg akkor sem, ha nem telefonál.

– Akkor most leginkább csak edz és várja, hogy miként egyenesednek ki a kérdőjelek?
Igen, követem, hogy hosszabbítgatnak az emberek, van játékosmozgás is, ami biztató a jövőre nézve. Habár nem tudjuk, mikor kezdődhet a szezon, de az biztos, hogy így több idő van kikúrálni a sérüléseket, némi izmot is felszedni, és felkészülni a jövőre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik