Jégkorong: Hetényi már abba akarta hagyni, amikor befutott a DEAC ajánlata

Vágólapra másolva!
2018.07.22. 13:26
null
Hetényi Zoltán (balra) a Fehérvár játékosaként volt az EBEL legjobb védési hatékonyságú kapusa is (<strong>Fotó</strong>: Szabó Miklós)
A tengerentúlról Debrecenbe igazoló, 77-szeres válogatott Hetényi Zoltán már abba akarta hagyni a hokit, amikor befutott a DEAC ajánlata – új csapatánál egyszerre koncentrálhat a sportra és tanulmányaira.

Végleg megnyugodhat mindenki: az Erste Ligában a két hazai gigász, a DVTK-Jegesmedvék és a MAC Budapest szlovák Extraligába való távozásával sem áll meg az élet – mi több, nagyon jó kis bajnokságnak nézünk elébe.

Voltak ugyanis olyan félelmek, amikor bejelentették az elmúlt négy idény két egyeduralkodójának „lelépését”, hogy ezzel a magyar bázisú jégkorongbajnokság jelentősen meggyengül, ám a rá következő hetek történései szerencsére éppen az ellenkezőjét jelzik. A liga létszáma a két távozó ellenére is nő, hiszen új belépőként négy csapat csatlakozik a 2018–2019-es idényre: a Debrecen, a Vasas és az erdélyi Gyergyószentmiklós visszatér, a KMH pedig első ízben indul a hazai élvonalban. A mennyiségi növekedés önmagában még természetesen nem jelent automatikusan minőségi javulást is, de a csapatok igazolásait látva nyugodtan kijelenthető: roppant színvonalas és izgalmas pontvadászatra számíthatunk az előttünk álló szezonban.

Már az eddigi bejelentések sem voltak kismiskák, de pénteken kétszer is robbant a bomba: előbb a Debrecen jelentette be talán legnagyobb igazolását, Hetényi Zoltánt, majd nem sokkal később a Ferencváros Nagy Gergőt – mindkét klasszis a tengerentúlról tér haza új klubja kedvéért. Az előző idény előtt egyik napról a másikra becsődölő, és a bajnokságtól visszalépő – azóta kizárólag utánpótlásszinten működő – Debreceni HK romjain újjáalakuló, a Debreceni Egyetem égisze alatt működő DEAC kerete a 77-szeres válogatott kapus Hetényivel lett teljes. A 30 esztendős kapus igazi nagyágyú, korábban kilenc szezonon keresztül őrizte az EBEL-ben a Fehérvár kapuját (volt, hogy a liga legjobb védési hatékonyságával zárt), de megjárta többek között a finn élvonalat is, az előző idényben pedig az SPHL nevű tengerentúli bajnokságban védett (három meccs erejéig az ECHL-be is felhívták). Mégis némileg meglepő vallomással kezdett: eredetileg nem is tervezte folytatni pályafutását, konkrétan vissza akart vonulni, és emiatt nagyon vonzó ajánlatokat utasított vissza – ekkor futott be a DEAC ajánlata, ami találkozott jövőbeli terveivel.

Szerettem volna elkezdeni végre tanulni, egyértelműen ez szerepelt a prioritási listám élén, ezért négy külföldi és négy Erste Liga-csapat ajánlatát is visszautasítottam – pedig mehettem volna a Kitzbühelhez, a francia élvonalbeli Nizzához, az extraligás Poprádhoz vagy Lengyelországba, a Katowicéhez is – mondta Hetényi Zoltán. – Aztán beszéltem néhány, a szívemhez közel álló személlyel, akik azt mondták, fiatal vagyok még harmincévesen a visszavonuláshoz. Ekkor keresett meg a Debrecen, amely olyan ajánlatot tett, amelyre nem tudtam nemet mondani. Mivel a csapat itthon egyedülálló módon az egyetem égisze alatt fut, itt van lehetőségem egyszerre tanulni és sportolni: a hoki mellett az agrármérnöki és a vadgazdálkodási szakot végzem majd, valószínűleg nappalin, egyéni órarenddel. S persze ne feledjük, itt együtt játszhatok majd az öcsémmel, Péterrel!”

Hetényi a maga 30 évével kis túlzással matuzsálemnek számít a zömmel a debreceni utánpótlásból kikerülő fiatalokra építő csapatnál – egyértelmű, az együttesnél ő képviseli majd a rutint. Kérdésünkre hozzátette, egyebek mellett ez, mármint a kora is szerepet játszott abban, hogy nem maradt a tengerentúlon.

Az SPHL-be visszamehettem volna, de az nem tartozik a legerősebb ligák közé, legfeljebb akkor tértem volna vissza Amerikába, ha az ECHL-ben játszhatok. Ahhoz viszont már idős vagyok, ott inkább huszonéves játékosokat szerepeltetnek – magyarázta a hat világbajnokságot, közte két elit-vb-t is megjárt tapasztalt kapus. – Tény, Debrecenben fiatal csapatunk lesz, a testvéremen kívül nem is nagyon ismerek senkit, de biztos, hogy jó, hajtós gárda leszünk! A fő cél, hogy minden meccsen kihozzuk magunkból a maximumot – no meg persze nekem a diploma megszerzése.”

A DEAC KERETE A 2018–2019-ES SZEZONRA
Kapusok:
Hetényi Zoltán (Knox-ville Ice Bears, SPHL)*, Nagy Péter (Debreceni HK U20)
Védők: Antal Arnold (Fehérvári Titánok), Jirí Behal (cseh, Novy Jicín, cseh 3.), Darabos Krisztofer (DHK U20), Erdei Zoltán (Fehérvári Titánok), Hetényi Péter (Dunaújvárosi Acélbikák), Kovács Bronson (MAC Budapest), Nico Vuorijärvi (finn, Hunters, finn 3.)
Csatárok: Berta Ákos (DVTK-Jegesmedvék), Hári Norbert (DAB), Jakub Izacky (cseh, DAB), Vlagyiszlav Kulesov (orosz, DHK U20), Márton Koppány (DHK U20), Molnár Dávid (MAC), Németh Attila (Ferencváros), Dominik Novotny (cseh, DAB), Salló Barna (DHK U20), Silló Arnold (DAB), Artjom Szokolov (orosz, DHK U20), Vincze Péter Tamás (KMH Budapest)
*zárójelben az előző klubjuk

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik