Jégkorong: hét gólt vágott a válogatott Olaszországnak

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2018.11.10. 18:23
null
hetet számolt a válogatott Olaszországra (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar férfi jégkorong-válogatott a Négy nemzet tornájának záró mérkőzésén 7–1-re legyőzte Olaszországot, és ezzel Kazahsztán mögött a második helyen zárt a Tüskecsarnokban megrendezett tornát.

A játékosoknak jutott a szerep, hogy kompenzálják a péntek esti blamázst, amiről persze a legkevésbé ők tehettek, ugyanúgy áldozatai voltak az elmaradt Magyarország–Dél-Korea- összecsapásnak, mint a hoppon maradt szurkolók.

Ám ez végül kimondottan hálás szerepnek bizonyult, s ezért ők tették a legtöbbet: úgy kiütötték a nagy rivális, jelenleg „A-csoportos” olaszokat, ahogy az „újkori” hokitörténelemben még soha!

Olaszország ugyebár az áprilisi, budapesti divízió 1/A-világbajnokság legnagyobb nyertese volt a parádés teljesítménnyel feljutó (éppen a mieinket az elittől elütő...) britek mellett, nevető harmadikként, s a mi legnagyobb szomorúságunkra végül ők örülhettek a britek után.

Felkészülési torna lévén értelemszerűen ők sem legerősebb keretükkel jöttek, de ez mindegy is: a magyar válogatott megcselekedte, amit megkövetelt a haza.

Régi jó ismerőst köszönthettünk a kapuban Hetényi Zoltán személyében, aki tavaly védett legutóbb válogatott meccsen, világbajnokságon meg két éve – s ahhoz képest, hogy nyáron még vissza akart vonulni, most a Debrecen portásaként az Erste Liga legjobb kapusa, és szombaton is parádézott; már negyed óra után az ő nevének skandálásától volt hangos az éjszaka „meggyógyított” Tüskecsarnok.

Ehhez a társak is asszisztáltak, a nyitó harmadban mindent megtettek, hogy Hetényi bemelegedjen, úgy voltak vele, ha nem védekezünk, a kapus azt is megoldja... De megoldotta! Ha ő nincs, egészen máshogy alakul, így viszont bravúrjai mellett találtunk két gólt: az első gyönyörű volt – Kóger Dániel dobta ki a pakkot oldalra Nagy Gergőnek, aki kiválóan centerezett fonákkal, Andrew Sarauer pedig már a korongátvétellel megcsinálta magának az üres kaput –, a második meg szerencsés, miután az olasz portás bevédte az első válogatott gólját szerző Szabó Dániel lövését.

A középső harmadtól viszont már nemcsak az eredményre, a játékra sem lehetett panasz: látványosan feljavultunk, minden sorunk azt csinálta, amit kell, s ez kimondottan szép gólokkal is párosult. A top hármasunk a mindig mindenhol ott kellemetlenkedő Galló Vilmos vezérletével remekelt, a második sor is két góllal zárt, a „miskolci különítmény” Vas Jánossal és Magosi Bálinttal demonstrált erőt, és a negyedik is alaposan kivette a részét a végére gólparádévá alakuló sikerből. 2009 novemberében 6–1-re vertük az olaszokat szintén edzőmeccsen, most még erre is rátettünk egy lapáttal, 14 játékosunk zárt ponttal (de a legjobbnak még így is Hetényit választották)!

Nem vitás, válogatottunk tényleg kárpótolta a szurkolókat – mindent megtett azért, hogy végül jó szájízzel záruljon a Négy nemzet tornája.

JÉGKORONG
NÉGY NEMZET TORNÁJA (TÜSKECSARNOK)
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 7–1
(2–1, 2–0, 3–0)
Tüskecsarnok, 1795
néző. V: Babic, Lega (olasz), Muzsik, Soltész
MAGYARORSZÁG:
HETÉNYI Z.
Wehrs (1), J. Dudás – Stipsicz, Pozsgai 1 – Láday, Szabó D. 1 – Szirányi B. (1), Varga A.
GALLÓ (2), Bartalis, HÁRI J. 2 – KÓGER D. (2), SARAUER 1 (1), Nagy G. 1 (1) – Magosi B. (1), Vas J. 1, Somogyi – Szabó K. (1), Nagy K. (1), TERBÓCS (2)
Szövetségi kapitány:
Jarmo Tolvanen
OLASZORSZÁG:
Valle Da Rin
Zanatta, Miglioranzi – Trivellato, Pavlu – Casetti, Brighenti – Hofer
BARDARO 1, Gonzales (1), MARCHETTI – Gander, Frei, Andergassen – Traversa, Lacedelli, Di Diomete – Kostner, Borghi, Mantinger
Szövetségi kapitány:
Clayton Beddoes
Gólok. 06:17: Sarauer
(Nagy G., Kóger D., 1–0). 15:53: Szabó D. (Terbócs, Szabó K., 2–0). 17:17: Bardaro (Gonzales, 2–1). 25:59: Hári J. (Galló, Bartalis, 3–1). 31:00: Nagy G. (Sarauer, Kóger D., 4–1). 46:44: Pozsgai (Nagy K., Terbócs, 5–1). 48:13: Vas J. (Magosi B., Szirányi B., 6–1). 57:20: Hári J. (Wehrs, Galló, 7–1)
MESTERMÉRLEG
Jarmo Tolvanen: –
Ezúttal jobban hokiztunk, az első meccs előtt talán túl sok mindent mondtunk a fiúknak... Ezúttal a helyzetteremtéssel sem volt gondunk, nemzetközi mérkőzésen hét találatot szerezni fantasztikus, nem sokszor fordul elő, úgyhogy boldogok lehetünk. A srácok ismerik egymást, együtt is fejlődnek, ezért kevésbé fontos, milyen sorösszetételekkel dolgozunk. Sokan kérdezték tőlem, mi történt csütörtökön, de csak egyszer láttam ilyet, valamikor régen Kanadában, ám olykor előfordul.
Clayton Beddoes: –
Az első harmadban megnyerhettük volna a meccset, de az ellenfél kapusa remekelt, a botos védése kivételes volt, a fordulópont. Mindkét csapat a támadójátékán dolgozik, ám ilyenkor a tanulás közben ki szokott nyílni a védelem. Izgalmas meccs volt, mindkét félnek voltak helyzetei, a magyarok többet kihasználtak belőlük, főleg a végén.

Szerda
Kazahsztán–Magyarország 3–1 (0–0, 3–0, 0–1)
Olaszország–Dél-Korea 5–2 (2–1, 1–1, 2–0)
Csütörtök
Kazahsztán–Dél-Korea 5–3 (2–0, 2–2, 1–1)
Péntek
Kazahsztán–Olaszország 3–2 (1–1, 1–0, 1–1)
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea elmaradt

A torna végeredménye: 1. Kazahsztán 9 pont/3 mérkőzés, 2. Magyarország 3/2 (8–4), 3. Olaszország 3/3 (8–12), 4. Dél-Korea 0/2

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (MAC Újbuda)
HÁTVÉDEK: Dudás Jesse (MAC Újbuda), Kiss Dániel (DVTK Jegesmedvék), Láday Tamás (Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen)
CSATÁROK: Bartalis István (Schwenningen), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Galló Vilmos (Timra IK), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Terbócs István (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Somogyi Balázs (DVTK Jegesmedvék), Szabó Krisztián (Fehérvár AV19), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik