Jégkorong: Biztos, hogy pokoli vébé lesz – Tolvanen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.21. 13:24
null
Jarmo Tolvanen kijelölte a keretet, meghatározta a taktikát, immár a játékosokon a sor, hogy megtöltsék gólokkal a kaput (Fotó: Szabó Miklós)
Nemzeti csapatunk szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen azt várja a válogatottól, hogy minden meccsen kihozza magából a maximumot, szerinte kulcsfontosságú lesz a minél gyorsabb regeneráció.

 

– Öt felkészülési mérkőzés, öt győzelem, még ha nem is a legacélosabb ellenfelek ellen – mik a benyomásai a látottak alapján?
– Az, hogy ötből öt meccset megnyertünk, pozitívum, de azért van némi hiányérzetem is. Egy-egy mérkőzésen belül voltak nagyon jó periódusaink, de a teljes hatvan percen át mutatott teljesítményt illetően többet vártam, kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk. Összességében jó és nem jó dolgokat egyaránt láttam.

– A felkészülési időszak alatti ellenfeleink milyen játékerőt képviselnek a vb-ellenfeleinkhez viszonyítva?
– Szögezzük le, valamennyi ellenfelünk nagyon-nagyon erős, a szurkolók talán fel sem tudják fogni, mennyire jó csapatokról is van szó. Szinte minden ellenfelünk kulcsemberei nagyon erős bajnokságokban játszanak, és köréjük ütőképes alakulatot építettek. Biztos, hogy pokoli vébé lesz, hiszen kizárólag erős csapatok küzdenek egymással.

– Még az utolsó, Ukrajna elleni felkészülési meccsen is variálta a hátvédpárokat, hogy megtalálja az ideális összeállítást. Megvannak a fejében a kész sorok?
– Nagyon közel vagyunk a végleges felálláshoz. Hét védővel megyünk neki a vébének, ez azt jelenti, hogy a hátsó alakzatban tudunk variálni. Gyakorlatilag megvan a felállás, amellyel a Kazahsztán elleni nyitó mérkőzésen jégre lépünk.

Három a magyar igazság?

Az elitből tavaly Szlovénia és Olaszország esett ki. Előbbi ellen rendre nem megy, az április 11-i felkészülési mérkőzésen a ráadásban aratott sikerünket megelőzően legutóbb 2011-ben sikerült legyőznünk szomszédainkat. Az idei téli olimpián az USA-t és Szlovákiát is megelőző csapat tornagyőzelmére 3.50-es oddsért lehet fogadni a Tippmixen.

Kazahsztán igazi liftező csapat a két legmagasabb osztály között, legutóbb 2015-ben sikerült kivívnia a feljutást, egy évre rá rögtön vissza is esett a divízió 1/A-ba. Több kulcsjátékos is hiányzik, ez megnehezítheti a válogatott dolgát, ami a Tippmix oddsaiban is megmutatkozik: a kazah együttes végső sikerére ugyanis 4.00-s szorzóval lehet fogadni.

Olaszország 2016-ban feljutott a legjobbak közé, de tavaly vissza is esett. 2011-ben és a 2013-ban is borsot törtek az orrunk alá hazai pályán, ugyanis a Papp László Budapest Sportarénában mindkétszer ők jutottak fel az elitbe, így jó emlékeket őriznek a magyar fővárosról. Viszont az elmúlt három meccsünket egyaránt megnyertük, így talán nem is olyan meglepő, hogy 5,00-s szorzóért lehet fogadni a Tippmixen az olaszok végső győzelmére.

Lengyelországnak Krakkóban okoztunk bánatot három éve, amikor az utolsó meccs utolsó harmadát 2-1-re nyerve ütöttük el az akkori házigazdát az elitbe kerüléstől. Tavaly azonban már ők örülhettek, amikor 2–0-ra legyőztek minket. A felkészülés ingatag lábakon állt, sok hiányzóval, ezért nem véletlen, hogy a lengyelek győzelme igazi meglepetés lenne: 10.00-s oddsot érne a végső sikerük.

Nagy-Britanniára sem érdemes legyinteni, hiszen 2017-ben hibátlan mérleggel jutott fel a divízió 1/B-ből. Érdekesség, hogy 2013-ban pont Budapesten esett ki az 1/A-ból, ekkor játszottunk vele legutóbb, és 4–2-es sikert ünnepelhettünk, így most ezért a kudarcért is visszavágnának. Az előzetes oddsok alapján a britek a legesélytelenebbek a győzelemre, hiszen 12.00-s szorzót érne a végső sikerük.

Magyarország nyugodt körülmények között készülhetett a megméretésre, és a hazai közönség segítsége kellő erőt és magabiztosságot adhat ahhoz, hogy elérje célját a csapat. Ez a cél pedig a dobogós helyezés, illetve kimondva-kimondatlanul a feljutás lehet – a magyar válogatott végső sikere előzetesen 3.50-es oddsot ér, csakúgy, mint a szlovén válogatotté.

Nemcsak a végső győztes kilétére kínálkozik fogadási lehetőség, a Tippmixen Magyarország helyezésére is lehet tippelni: az 1–2. hely megszerzése, így a feljutás kivívása 1.90-es oddsot ér!

Az oddsok változhatnak, a legfrissebb nyereményszorzók és fogadási lehetőségek megtalálhatóak a www.tippmix.hu oldalon!

– Ezek szerint tudatos a 7 védős, 13 csatáros felállás?
– Ez bevett összeállítás, ma a legtöbb csapat ezt alkalmazza. Tény, van néhány együttes, amelynél inkább a 8+12-es felállást preferálják, ám mi úgy gondoltuk, egy ilyen kemény és nehéz tornán jobb, ha megvan a megfelelő számú variációs lehetőségünk a támadóknál. A védekezés kialakításában sokkal inkább az a feladat, hogy megtaláld a megfelelő szerkezetet, és ezt végig tartani is tudd – viszont a csatárok esetében jó, ha van néhány olyan kulcsembered, aki változást képes hozni a játékba, ha úgy kívánja a helyzet.

– Az eredeti csapatkapitány, Bartalis István kiesésével ki lesz most a nemzeti együttes C betűse?
– Vas János lesz a csapatkapitány, a két helyettes pedig Magosi Bálint, illetve Pozsgai Tamás.

– Ha már Bartalis: az ő kiesése nyilvánvalóan nagyon nagy érvágás a csapatnak.
– Ez így van, nagyon fog hiányozni, ám ez ellen sajnos nem tudunk mit tenni, ez benne van a sportban. Bartalison kívül sérülés miatt elveszítettük még a hátvéd Kiss Dánielt, továbbá a kapus Bálizs Bencét is, de a többi csapatnak ugyanúgy vannak hiányzói: mindenkinek abból a keretből kell kihoznia a legjobbat, amely a rendelkezésére áll. Nekünk most Bartalisék nélkül kell megoldanunk a feladatot.

– Hogy állunk kapusfronton, ki lesz az első számú?
– Ezen a téren sincs egyszerű dolgunk, még nem döntöttünk. Duschek Dávid lesz a tartalékkapus, de hogy Vay Ádám és Rajna Miklós közül melyikük lesz az első számú kapus, az függ attól is, ki lesz éppen az aktuális ellenfél, illetve néhány egyéb faktortól is. Még azt sem jelöltük ki, hogy melyikük kezd majd a nyitó meccsen a kazahok ellen. Szerencsére ők ketten olyanok, hogy bármikor bátran bevethetők.

– Tavaly ősszel, a honi szövetség 90 éves jubileumi rendezvényén már átélte a csapat élén, hogy milyen a telt házas Papp László Budapest Sportarénában meccselni. A hangulat sokkal inkább segítség, mintsem teher, ugye?
– Abszolút! Minden alkalommal, amikor érzed, hogy ennyi szurkoló áll mögötted, az nagyszerű érzés és nagy löketet ad – már mindenki várja, hogy jégre léphessen ebben az atmoszférában!

– Mik a személyes elvárásai?
– Meccsről meccsre haladunk előre. Természetesen megpróbálunk a lehető leghamarabb eredményesnek lenni és győzelmeket szerezni, azonban mindig csak az adott mérkőzéssel foglalkozunk, kizárólag arra fókuszálunk. Azt várom a csapattól, hogy minden egyes összecsapáson kihozza magából a maximumot, beleadjon mindent és kőkeményen küzdjön a legutolsó másodpercig.

– Már a rajt sem lesz egyszerű, Kazahsztán nagyon erős ellenfél – de éppen ezért egy esetleges győzelem óriási lökést adhatna.
– Mindenki tisztában van vele, mennyire fontos a jó kezdés. A torna menetrendje szerint két-két mérkőzést játszunk egymást követő napokon, a két meccs között egy szünnappal, majd az utolsó találkozó előtt is lesz egy pihenő – ezért kulcsfontosságú lesz a minél hamarabbi regeneráció, hogy a játékosok ugyanolyan keményen tudjanak harcolni minden mérkőzésen. Ebből a szempontból nem az a legfontosabb, mi lesz az első meccs végeredménye, hanem hogy másnapra már újra készen álljunk!

A MAGYAR KERET
KAPUSOK

Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush)
HÁTVÉDEK
Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck)
CSATÁROK
Benk András (UTE), Bodó Chris (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Villach), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik