Jégkorong: Arany kezd Románia ellen, Kóger aligha játszik

Vágólapra másolva!
2020.02.07. 16:40
null
Arany Gergely (szemben) kezd a mieink kapujában a román válogatott ellen (Fotó: MJSZ/Szűcs Attila)
A Nottinghamben zajló olimpiai selejtező szünnapján elkészült a hivatalos csapatfotó, kiderült, hogy Arany Gergely kezd a román válogatott ellen, ugyanakkor a nyitó mérkőzésen megsérülő Kóger Dániel aligha játszik majd.

 

Továbbra sem izgulja túl senki ezt az olimpiai selejtezőt Nottinghamben.

A magyar férfiválogatott edzése például helyi idő szerint 12.45-re volt kiírva, amelynek első negyedórája a kapusok különmunkája lett volna, csak hát a szervezőbrigád most, az első forduló utáni szünnapon látta elérkezettnek az időt a hivatalos csapatfotó elkészítésére, hiába tartózkodik már hétfő óta a helyszínen a csapatunk... Így tehát a mieink teljes mérkőzésfelszerelésben vonultak a jégre, négy-öt percnyi rendezkedés után el is helyezkedtek a kezdőkörben, ülve, állva, padra ugorva – utána gyorsan átvedlettek az edzőcuccba, és nekiláttak a tréningnek.

Apró problémát csupán az jelentett, hogy a fotózáshoz használt padok krátereket vájtak a jégfelületbe, úgyhogy a hivatalos fotós aggódva sietett a csapatvezetőinkhez, hogy mitévők legyenek a lyukakkal. Végül az a döntés született, hogy mivel a tisztességes jégmunkások az edzésidőnk után érnének csak rá, a mieink hordjanak oda némi jégkását, locsoljanak rá vizet, bízzanak az alsóbb rétegek fagyasztó hatásában, egyébként meg eddzenek, ahogy tudnak.

A KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOK

– Miként készül a román válogatott ellen, amely tagjait szinte kivétel nélkül ismeri az Erste Ligából?
– Ugyanúgy kell készülni az összes mérkőzésre – felelte Arany Gergely, a magyar válogatott kapusa. – Valóban ismerem a srácokat, hiszen egyazon bajnokságban játszunk, hétről hétre találkozunk, azaz lesznek ismerősök. Ám ettől még a felkészülés nem változik.

– Mennyire foglalkoztak már a rivális elemzésével?
– Csütörtökön fakultatív jelleggel kijöhettünk a Nagy-Britannia elleni meccsükre, meg is tettük. Jó meccs volt, nagyon erős brit válogatottat szorongattak meg, ez mindent elmond.

– Tényleg szorongatásnak látta, vagy a végeredmény csal kicsit?
– Igen, a britek domináltak, a román válogatott azonban sokszor lekontrázta őket, szereztek három találatot, úgyhogy kemény ellenfél lesz.

– Egyénileg viszont kiváló másfél-két évet fut, hiszen a Ferencvárosba igazolása óta nemcsak sokat véd, hanem sikereket is arat. Ez a válogatott-torna a következő lépcsőfok?
– Reméljük! Amikor a Fradiba szerződtem, az volt a célom, hogy minél többet játszhassak, és szerencsére az eredményeket is hozzuk. Ám dolgozni kell tovább, főleg a Fradiban, és az ottani teljesítményemmel ki kell vívnom, hogy a válogatottnál is szóba jöjjek.

Mindezek után a szakvezetőség végigvetette a játékosokkal, amit jónak látott, benne az emberelőnyös és -hátrányos figurákkal, és már bőven lejárt a jégidőnk, amikor maroknyi emberünk még mindig lövöldözött – a rolbás sem ideges típus, otthon már rég letülköltek volna mindenkit a pályáról...

A lényeg viszont természetesen az, hogy az első fordulóban hoztuk a kötelező győzelmet Észtország ellen, a másodikban pedig a román válogatottal folytatjuk. A román elnevezésen persze lehetne rugózni, hiszen a 22-es keretből Mircea Constantin és Roberto Gliga esik igazán e kategóriába, amúgy van egy szlovák és négy ukrán honosítottjuk – meg 15 székely legényük, akik kivétel nélkül az Erste Liga-szereplő Csíkszereda, Brassó és Gyergyó játékosai. Tényszerűen annyit kell még tudni, hogy tavaly jutottak fel a divízió 1/B-ből, tehát majd áprilisban, az idei divízió 1/A-világbajnokságon is találkozunk, egyébként pedig az örökmérleg 66 meccsből 22–5–39-es leosztást ad ki 230–288-as gólkülönbséggel, sőt, a hetvenes-nyolcvanas években akadt 15-ös vereségsorozatunk is, mégis relevánsabb talán, hogy 2013 óra csak nyerünk, és a legutóbbi három meccset összesítésben 22–0-val hoztuk le.

„Ez a rangadó mindig különleges, tudjuk, hogy ha van ellenfél, amelyet nagyon el szeretnének kapni, azok mi vagyunk – mondta Majoross Gergely másodedzőnk, amikor érdeklődtünk nála. – Megnéztük a britek elleni meccsüket, azt láttuk, amire számítottunk: egy veszélyes csapatot, amely tagjai egyénileg jók, ha könnyebb helyzeteket kaptak, támadásban veszélyesek, ezért fontos lesz, hogy minél kevesebb teret hagyjunk. Összességében mi vagyunk az erősebb csapat, mégsem szabad erőltetnünk semmit, végig tartanunk kell magunkat a tervhez, akkor is, ha esetleg szorosan alakul az állás.”

Két kérdés adta még magát. Az egyik, hogy az Észtország elleni nyitányon megsérülő Kóger Dániel hogy van. Nos, a szélső orvosi tanácsra a szállodában maradt, és jegelte a sérült lábát, az már a mi következtetésünk, hogy szombaton aligha lép jégre. A másik kérdés az volt, hogy melyik kapusunk állhat a vonalra: erre már konkrét választ kaptunk, hiszen Arany Gergely a jelölt, ami logikus választás, hiszen az Erste Liga-címvédő FTC-Telekom kapusaként ismeri a román válogatott keretének szinte teljességét, ráadásul így a rutinosabb Rajna Miklós rákészülhet a Nagy-Britannia elleni záró mérkőzésünkre.

Ám előbb még intézzük el a második győzelmünket…

JÉGKORONG
FÉRFI OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA, NOTTINGHAM
2. FORDULÓ (szombat)
15.00: MAGYARORSZÁG–Románia – élőben az NSO-n!
19.00: Észtország–Nagy-Britannia

A FOLYTATÁSBAN
3. FORDULÓ (vasárnap)

15.00: Románia–Észtország
19.00: Nagy-Britannia–MAGYARORSZÁG – élőben az NSO-n!

AZ 1. FORDULÓ EREDMÉNYEI
MAGYARORSZÁG–Észtország 4–1
Nagy-Britannia–Románia 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik