Jégkorong: a kazahok ellen készül a válogatott – galéria

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 21:23
Szokásosan formálódó kerettel szerepel a Négy Nemzet Tornáján a magyar férfiválogatott, fél szemmel már áprilisra figyelve.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Visszaköltözött az élet a Tüskecsarnokba.

Na nem mintha amúgy kihalt lenne, hiszen például a MAC Újbuda a szlovák élvonalbeli Tipsport Liga-, a KMH Budapest pedig Hokiklub néven az Erste Liga-bajnokijait játssza itt, nem beszélve a klubok utánpótlásmeccseiről – viszont novemberben a válogatottak kvártélyozzák be ide magukat. Így van ez most is, mert amíg a jövő áprilisban majd Budapesten vb-ző női felnőttválogatott Káposztásmegyeren készül, addig a férfi szakág a „Tüskében”: edzett kedden a felnőtt-, a junior- és az ificsapat is. Következésképp itt van a magyar hoki színe-java és történelme is, hiszen az U18-asokat Svasznek Bence és Tokaji Viktor, az U20-asokat Vas Márton és Horváth András irányítja, a felnőtteknél pedig másodedző Majoross Gergely – ez annyi, mint 938 válogatottság, és persze mind „szapporói hősök”, akik fel-felülnek a lelátóra, hogy belenézzenek egymás csapataiba, munkáiba, tréningjeibe, majd induljanak tovább a maguk útján, ami a magyar hoki fejlődési ívét tekintve általában felfelé vezet.

Mindenesetre az említett nemzeti csapatok közül a középső, U20-as korosztálynak jön a leghamarabb a világbajnoksága – december 8. és 14. között Tychyben a másodosztályba visszajutásért küzdenek majd –, úgyhogy nekik a tréning melletti kiegészítő tevékenységként a portré- és csapatfotózás is szerepelt a programban.

Ennél sokkal egyszerűbb a nagyok beosztása: ők 12.15-től 14.00-ig két részletben edzettek – főként egymás elleni játék és az emberelőnyös-hátrányos figurák futottak –, szerda reggel még kimozgatják macskás végtagjaikból az éjjeli álmot, délután pedig már Kazahsztánnal vívnak majd a saját vb-jük jegyében. Az ugyanis 2019. április 29-től május 5-ig Asztanában lesz, avagy most az akkori házigazdával kezdünk, kiváló fokmérő lesz ez tehát, kiderül, hol tart a mi és hol tart az ő kísérleti csapatuk. Mert azért az idény első IIHF-hetén sosem a leendő vb-keretek szerepelnek: a mieinknél ugyan elég nagy az átfedés, de nem teljes, az eurázsiai csapat meg kicsit szedett-vedettnek tűnik a meghirdetett névsor alapján – ám ettől még senki se gondolja, hogy nem kiváló hokisok alkotják!

Nálunk a 15.8 másodperc híján feljutással záruló idei vb-keretből hatan hiányoznak: a másfél héttel ezelőttig klub nélküli Vay Ádám kapus, a hátvédektől a vállszalag-szakadással műtét előtt álló Garát Zsombor és a tengerentúlon légióskodó Gőz Balázs, a csatároktól meg az egyaránt kisebb sérüléssel bajlódó Erdély Csanád és Sebők Balázs, illetve Benk András. Elsőre nyilván rávágható, hogy fontos hiányzók, de azért túl vagyunk már azon a koron, amikor a 22-es meccskeretbe 25-ből válogatott a szakvezetőség. Most például Vay helyett védhet ugyanis Bálizs Bence, Hetényi Zoltán és Rajna Miklós, akik különböző években mind voltak kezdőkapusok a vb-n, a múltban vagy jelenleg (is) külföldi bajnokságban versenyeztek és mindannyian több mint félszázszoros válogatottak, ugyanígy a csatárokhoz utólag behívott Nagy Gergő 73-szoros és az Erste Ligában a 17-es sorozatával győzelmi csúcsot döntő Ferencváros csapatkapitánya...

Van tehát merítés, de teendő is, mert a világranglista-20. fiainknak Kazahsztán (18.) után péntek este az elitből kiesett Dél-Korea (16.), majd a helyette az elitbe feljutott Olaszország (19.) következik – és hát nyilván magunknak is az a célunk, hogy jövő májustól azt tervezgessük, hogy 2009 után 2020-ban miként vesszük be Svájcot újra.

Merthogy akkor ott lesz elit-vb, de ezt alighanem már kitalálták.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (MAC Újbuda)
HÁTVÉDEK: Dudás Jesse (MAC Újbuda), Kiss Dániel (DVTK Jegesmedvék), Láday Tamás (Fehérvár AV19), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen)
CSATÁROK: Bartalis István (Schwenningen), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Galló Vilmos (Timra IK), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Terbócs István (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Somogyi Balázs (DVTK Jegesmedvék), Szabó Krisztián (Fehérvár AV19), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

A TORNA MENETRENDJE
november 7., szerda, 16.00: MAGYARORSZÁG–Kazahsztán
november 7., szerda, 19.30: Olaszország–Dél-Korea
november 8., csütörtök, 19.30: Dél-Korea–Kazahsztán
november 9., péntek, 16.00: Kazahsztán–Olaszország
november 9., péntek, 19.30: MAGYARORSZÁG–Dél-Korea
november 10., szombat, 16.00: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik