„Nem így terveztünk bennmaradni az A-csoportban két egymást követő évben, de helyt fogunk állni jövőre” – ígérte hétfőn a szövetségi elöljáró, hozzátéve, hogy a halasztás hátterében a fogadó kanadai tartomány döntése áll.

„Maga Új-Skócia, ahol a világbajnokságot rendezték volna, döntött úgy, hogy nem kíván helyet adni olyan rendezvények, ahova több tízezer vagy százezer ember utazik külföldről” – mondta.

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) szombaton határozott arról, hogy a koronavírus-járvány miatt a jövő évre halasztják a női jégkorong-világbajnokságot, amelyen – története során először – a magyar válogatott is szerepel.

„A topesemények egy sportág számára nagyon fontosak a nézők és a sportolók szempontjából is, tehát bizakodtunk abban, hogy talán ezt el lehet kerülni” – mondta Sipos Levente, aki arról is beszélt, hogy a szövetség vezetősége hétfőn ül össze a stábbal, hogy megvitassa, hogyan alakuljon át a következő hetek korábban leszervezett felkészülési programja.

„Valószínűleg nem utaznak el a lányok Németországba az ottani felkészülési mérkőzésekre. Igyekszünk a formájukat fenntartani, de a belső motiváció az, amin igazából dolgozni kell, az pedig részint a klubokkal közösen kell, hogy történjen” – vázolta fel a feladatokat.

A női vb március végén rajtolt volna a kanadai Halifaxben és Truróban, de a módosítás nyomán jövő tavasszal rendezik meg, változatlan mezőnnyel.

A főtitkár kitért rá: vasárnap érkezett a hír arról, hogy Szlovéniában nem szeretnének 500 fő fölötti rendezvényeket lebonyolítani, így valószínű, hogy a férfi divízió I/A világbajnokság sem ott lesz.

„Ez azonban nem hivatalos IIHF-döntés, hanem egyelőre a befogadó ország saját kommunikációja” – hangsúlyozta.

A ljubljanai vb – amelyen a magyar válogatott is szerepel – április, május fordulóján lenne.
Sipos Levente szerint kevésbé valószínű, hogy halasztva ugyanott rendezik majd meg. A főtitkár komoly problémának nevezte, hogy ha egyes divíziókban lesz vb, másokban esetleg nem, hogyan számolják majd a ranglistapontokat.

A leszervezett felkészülést illetően úgy fogalmazott, hogy egyelőre egyik beutazó ország, illetve egyik fogadó ország szövetsége sem mondta le a tervezett mérkőzéseket.