Jégkorong: a fehéroroszok ellen javított a válogatott

SZABÓ MIKLÓS (Fotó), SZŰCS ANDRÁS (Bled)SZABÓ MIKLÓS (Fotó), SZŰCS ANDRÁS (Bled)
Vágólapra másolva!
2019.02.08. 18:14
Háromszor is egyenlítenie kellett, de aztán 5–3-ra nyert egy Fehéroroszországként szereplő klubcsapat ellen a fiatal magyar jégkorong-válogatott a Bledben zajló EIHC-torna második napján. Szombat délután Olaszországgal zárunk.
Terbócs István (34) lőtte az első magyar gólt – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)
Terbócs István (34) lőtte az első magyar gólt – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Szabó Miklós)

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány megígérte, hogy péntekre még tovább fiatalít a csapaton, és tartotta a szavát, pihent többek között Garát Zsombor, Nagy Gergő és Rajna Miklós – akik jártak már elit-világbajnokságon (is), és együtt 187 válogatottságuk van –, illetve a nyitónapi gólszerzőnk, Miskolczi Márk is. A 31 éves csapatkapitány, a „szapporói hős” Benk András 135 válogatottsága több volt, mint a társaké együttvéve, úgyhogy valóságos csikócsapat lépett jégre a Fehéroroszország néven szereplő klubcsapat, a Dinamo Molodecsno ellen.

A mieink fiatalságából és a rivális minőségéből jó kis oda-vissza meccs kerekedett, akadtak helyzetek bőven mindkét oldalon. Becze Tihamér például már a hatodik percben megkerülte az egész kaput, amelyből Alekszandr Borodulja rég kicsúszott balra, így a ketrece jobb fele üresen tátongott – csakhogy visszavetődve letette a bárdját a talajra, úgyhogy elakadt benne a korong.

Bezzeg a túloldalon gól lett az első meleg helyzetből: 7:22-nél Jegor Voronov lőtte ki a rövid felsőt a bal oldali bulikör tetejétől, miután átvette az asszisztot csapattársától, Greckijtől, akinek leleményes szülei természetesen a poén kedvéért V-kezdőbetűs keresztnevet adtak...

Egyebekben lövöldöztek a mieink, csak fölé-mellé, vagy a belorusz címerre a kapus hasán, miközben a mi végünkön is történtek hajmeresztő dolgok, úgyhogy akár tegnap, most is volt miről beszélni az első szünetben.

KI IS VOLT AZ ELLENFÉL?
Fehéroroszország néven ugyan, de nem a fehérorosz válogatott szerepel Bledben, hanem a Dinamo Molodecsno klubcsapata. Elvileg úgy volt, hogy a rendes válogatottjuk érkezik az EIHC-tornára, a héten viszont már úgy tűnt, eltévesztették a házszámot, mert a szövetség honlapján csakis arról nyilatkoztak, hogy nemzeti együttesük Szlovákiába utazik, ahol a helyi és egy orosz olimpiai válogatottal tornáznak, Szlovéniáról egy betű nem sok, annyi nem jelent meg. Ebből már a hét elején arra következtettünk, hogy Bledbe valamiféle B-keret jöhet, aztán a megküldött névsorból kiderült, hogy valójában a Dinamo Molodecsno bújik válogatott mezbe. Ez a brigád a belorusz élvonalban, a kétcsoportos Extraligában szerepel. A kerete tele van fiatalokkal, meg levitézlett veteránnal, akik viszont megjártak néhány elit-világbajnokságot is.

De ismét használt, mert a második harmad sokkal jobban sikerült: ugyan Vjacseszlav Greckij a gólpassza után 32:34-nél gólt is szerzett, amint felrántotta a pakkot a léc alá, ám előtte és utána a mieink is betaláltak, azaz döntetlennel fordultunk az utolsó játékrészre. Az első gólunknál Terbócs István a saját kipattanóját tette be emberelőnyben 22:41-nél, a másodiknál pedig Becze Tihamér találta el a bal felsőt 34:40-nél. Egyébként simán vezethettünk is volna, mert egyenlő létszámban és fórban is teremtődött helyzetünk, csak hát Borodulja állta a sarat.

Ami viszont rosszabb, hogy Greckij tényleg kezdett „a legjobb” lenni – nyilván nem NHL-es léptékkel, de e torna keretei között... –, és 43:01-nél előnyből meglőtte a második gólját, köténybe, harmadszor is előnyhöz juttatva a beloruszokat.

Az események úgy pörögtek tovább, hogy kilenc, sőt, inkább hét perc alatt megfordítottuk, és megnyertük a meccset!

Előbb 45:10-nél emberelőnyből Kiss Patrik egyenlített, amitől Bogdan Zozon úgy dühbe gurult, hogy 46:20-nál egy visszakönyökössel leterítette a felezővonalnál, amiért kapott 2+10-et. Ezt ugyan villámgyorsan semmissé tettük egy saját kiállítással, viszont amikor az összes büntetés lejárt, Németh Attila korongot csent a bulikörök között és48:23-nál be is lőtte, majd egy hevenyészett kontra végén Láday Tamás is szerzett egy megpattanó találatot, tehát 51.16-nál már nem is eggyel, hanem kettővel vezettünk!

A végéig már csak újabb, kihasználatlan emberelőnyök maradtak, a kimenetel már eldőlt: nyertünk, és szombat délután Olaszországgal zárjuk a tornát.

JÉGKORONG NÉGY NEMZET TORNA, BLED
MAGYARORSZÁG–FEHÉROROSZORSZÁG 5–3
(0–1, 2–1, 3–1)
Bled, 95 néző. V: Bulovec, Zrnic, Zgonc, Bergant (szlovénok)
MAGYARORSZÁG: Kiss B.
Szaller, Kiss R. – Vokla, Láday 1 – Jászai, Fejes – Szabó B., Imre P.
BECZE T. 1 (1), Reisz (1), MIHÁLY ÁKOS (2) – NÉMETH A. 1, Benk, Szita – Odnoga M. (1), HORVÁTH B., TERBÓCS 1 – Kiss P. 1, Pavuk, Vincze P. (1)
Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
FEHÉROROSZORSZÁG: Borodulja
Kaznagyej, Szokolovszkij – Zozon, Rak – Szusko (1), Gosztev
Szlis, Nyeszterov, Zsurnja – Pecsur, Karakulko, Asztasevics – GRECKIJ 2 (1), VORONOV 1 (1), MOHORJEV (2)
Mb. szövetségi kapitány: Jurij Fajkov
Kiállítások: 6 perc, ill. 18 perc+10 perc fegyelmi (Zozon)
MESTERMÉRLEG
Jarmo Tolvanen:
– Mi voltunk a jobb csapat mindhárom harmadban. Odaát néhány ügyes játékos és a veteránok hokiztak jól, nálunk viszont sokkal jobb volt a csapatteljesítmény. Szombaton sokkal erősebb válogatottal találkozunk, amely ellen viszont könnyebb is felkészíteni a csapatunkat. Magasabb színvonalra is számítok, de az első két mérkőzésünk alapján is jó úton járunk.

AZ ÁLLÁS
1. Szlovénia
1
1



4–1
3
2. Olaszország
1
1



3–2
3
2. MAGYARORSZÁG
2
1


1
6–7
3
4. Fehéroroszország
2



2
5–8
0

 

A TOVÁBBI PROGRAM
PÉNTEK
19.30:
Szlovénia–Olaszország
SZOMBAT
16.00:
MAGYARORSZÁG–Olaszország
19.30: Szlovénia–Fehéroroszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik