ICEHL: megvan az első rendes játékidős fehérvári győzelem

Vágólapra másolva!
2020.10.11. 20:25
null
Hargrove (7) szerezte a második fehérvári gólt (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Továbbra is kevés játékossal, vezetőedzője nélkül, de fegyelmezett és jó hokival nyert az osztrák központú jégkorong-bajnokságban, az ICEHL-ben a Linz ellen 3–1-re a Fehérvár, amely pénteken majd Villachban folytatja.

Általában jót sejtet, ha egy csapat megfelel az edzője kívánalmának, márpedig a Fehérvárnak azt írta elő Kiss Dávid, hogy ne csak öt percig hokizzon jól, ahogy pénteken a Dornbirn ellen, hanem lehetőleg hatvanig. Na most vasárnap a Linz ellen, ha nem is hatvan, de majdnem annyi ideig tökéletesen alakultak az események, így a győzelem sem maradt el. Ráadásul vannak további kellemes részletek is.

Például, hogy a „kinyújtott” koncentráció nem ment a start rovására, öt percen belül ugyanúgy megszerezte a vezetést a csapat, ráadásul az idényre a negyedik sorba betervezettek révén – akiknek nem a ponttermelés a feladatuk –, az pedig a ráadás ráadása, hogy a betaláló Sárpátki Tamás csakis azért játszik hetek óta centerként és nem szélsőként, mert koronavírus-fertőzések miatt hat játékos hiányzik a keretből, úgyhogy megkeveredtek a sorösszetételek is.

Ugyan említettük már, de attól még tény marad, hogy Michael Ouzastól kezdve Paul Geigeren át Bartalis Istvánig olyanokat kell nélkülözni, akik mind beférnének legalább a második sorba, tehát minden egyes bajnokinak jókora hendikeppel vág neki a Volán. Plusz a vezetőedző, a finn Antti Karhula sincs éppen kéznél: az első bajnokiból kimaradt, a másodikon és harmadikon jelen lehetett, a negyediken és most az ötödiken ismét nem, mert a liga hivatalos terminológiája szerint nem felel meg a „Fit to play”-kitételnek, aminek fordítása nagyjából, hogy „játékra alkalmas”. Ennek az érdekessége, hogy trénerként ő akkor sem játszana, ha minden rendben lenne vele, ugye, az pedig a jelen kor talánya, hogy amennyiben ő is fertőzött, miként gyógyulhatott fel a szezonrajt előtti általános tesztelés után legfeljebb másfél hét alatt, hogy aztán ismét pozitívvá váljon...

Na de láthatólag a csapat szűkös emberi erőforrása, eddigi hullámzó mérkőzésen belüli teljesítménye és mindezek következménye, a viszonylagos eredménytelenség nem Karhula helyettese, a felütésben említett Kiss Dávid sara, merthogy ezúttal azonos feltételek mellett 3–1-re győzött a Fehérvár!

Sárpátki nyitógólja után negyven játékpercig csak a kiállítások, a vendég emberelőnyök és -lövések gyűltek, ám Kornakker Dániel állta a sarat, így érkeztünk el a 41–46. percekhez, a kritikus időszakhoz.
Ekkor kellemes újdonságként a „fekete szárnyakat” kezdték el kiszórni a zebrák, olyannyira, hogy 70 másodpercnyi kettős emberelőny is kialakult. Ebben ugyan jó ideig szórakoztak a bent lévők, de a végén Colton Hargrove csak kihasználta a létszámfölényt, és mivel a góllal csupán a kettős előny járt le, a szimpla nem, abban még Erdély Csanád is betalált (3–0)!

Innentől dagadó kebellel már Kornakker shutoutjára is elkezdhettünk gondolni, amit „persze” elrontott Will Pelletier (3–1), ám a lényegen ez sem változtatott: a Fehérvár 16 mezőnyjátékossal, cserekapussal a gólvonalon, negyedik (helyett most harmadik) soros góllal és főleg hatalmas szívvel, küzdelemmel, javuló taktikai fegyelemmel nyert, méghozzá a rendes játékidőben.

Ennél többet edző nem kívánhat.

OSZTRÁK LIGA (ICE), ALAPSZAKASZ
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–BLACK WINGS LINZ (osztrák) 3–1
(1–0, 0–0, 2–1)
Székesfehérvár, 1578
néző. V: Kincses, Soós, Muzsik, Németh M.
FEHÉRVÁR: KORNAKKER
SZABÓ B., T. Campbell – Caruso, Horváth M. – STIPSICZ (1), Vas Márk
HARGROVE 1, Hári J. (1), Petan (1) – ERDÉLY CS. 1, Kähkönen (1), Kuralt – MIHÁLY ÁKOS (1), SÁRPÁTKI 1, Szita – Madácsi
Mb. edző: Kiss Dávid
LINZ: Kickert
Tikkinen, Nielsen – Piche, Beaudoin – Kragl, Dorion – Matzka
Lebler, Hytönen, Umicevic – Kristler, Brucker (1), Leiler – Kozek, PELLETIER 1, Gaffal – Bretschneider, Pusnik, Lahoda
Edző: Pierre Beaulieu
Kapura lövések: 29–39
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
MESTERMÉRLEG

Kiss Dávid: – Próbálunk tanulni a hibáinkból, péntekkel ellentétben most kontrolláltuk a játékot, ami jó emberelőnyös és -hátrányos játékkal párosult. A kapusunk is magabiztosan védett, végig a meccsben tartott minket. A védekezésünk volt az alap, csak akkor támadtunk, amikor valós esélyünk nyílt a gólszerzésre, amúgy forgattuk és fárasztottuk őket, amiben az összes sorunkra lehetett számítani. A győzelem mindig fontos, és már pénteken is sikerrel járhattunk volna, ám csak most bántunk okosan a koronggal. Mindent sikerült végrehajtanunk, amit megbeszéltünk, ennek nagyon örülünk.
Pierre Beaulieu: – A kapu előtt, a sarkokban és a palánk mellett vertek meg minket. Meccsről meccsre javulunk, és ha kiegyensúlyozottabban teljesítünk, több gólt is szerzünk majd. Jár a dicséret a Fehérvár kapusának, nagyon stabilan védett. Nekünk a másodlagos gólszerzésünket is javítanunk kell, nem elég, ha szép találatokat szerzünk fórból.

További eredmények: Innsbruck (osztrák)–Vienna (osztrák) 1–6, Salzburg (osztrák)–Klagenfurt (osztrák) 4–2, Villach (osztrák)–Graz (osztrák) 2–6

AZ ÁLLÁS
1. Salzburg 4 4 21–7 +14 12
2. Graz 6 4 2 22–15 +7 12
3. Vienna Capitals 5 3 1 1 24–14 +10 10
4. Bozen Südtirol 3 3 12–5 +7 9
5. Klagenfurt 6 3 3 13–13 0 9
6. Innsbruck 6 2 1 3 17–26 –9 7
7. Fehérvár AV19 5 1 1 1 2 17–20 –3 6
8. Linz 6 2 4 15–18 –3 6
9. Dornbirn 5 1 1 3 11–15 –4 5
10. Villach 5 1 4 10–21 –11 3
11. Bratislava 3 1 2 6–14 –8 2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik