Hoki-vb: változnak a soraink, erősen tanácskoznak a mieink

SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 09:00
A Fehéroroszországtól elszenvedett 3–1-es vereség másnapján edzett a magyar férfi jégkorong-válogatott a Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokság helyszínén, a Barisz Arenában. A sérült Szirányi Bence kivételével mindenki gyakorolt, később a nap során jöhetnek a taktikai értekezletek – holnapra pedig a sorok átalakítása, majd a ma délután még a házigazda Kazahsztánnal meccselő Litvánia elleni folytatás.
A szerdai edzésen (Fotó: Tumbász Hédi) – A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A szerdai edzésen (Fotó: Tumbász Hédi) – A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Szerda délelőtt helyi idő szerint 10.00-tól 11.00-ig volt jégideje a magyar válogatottnak, amit tisztességgel ki is használt: minden játékos edzett, az egyetlen kivétel a sérült Szirányi Bence, aki már kedden, Fehéroroszország ellen sem játszhatott a Dél-Korea elleni meccsünkön elszenvedett sebesülése miatt.

A többiek mind gyakoroltak, és van is mit, mert hiába a Fehéroroszország ellen biztatóbb produkció, ugyanúgy csak egy gólt szereztünk a temérdek helyzetből. Hiába lőttünk az első fordulóban sokkal többet, a másodikban meg ugyanannyit, mint az ellenfél – amely mindkét esetben tavalyi elit-vb-szereplő persze… –, mind a kétszer a rendes játékidőben veszítettünk, és két forduló után nulla ponttal az utolsó helyen állunk.

„Éjjel fél háromig dolgoztunk még. Edzőkkel sokszor előfordul, hogy mivel a jég síkjából látjuk a meccset, utána a magasból felvett videón máshogy látszik, most viszont nem láttuk máshogy utólag sem – mondta Szilassy Zoltán másodedző a tréningünk végeztével a Barisz Arena centerpályáján. – Nagyot léptünk előre az első meccshez képest, sok mindenben fejlődtünk. A góllövéshez vezető utat kell megtalálnunk: egyszerűen kell a veszélyes területre, a kapuelőtérbe a korongot bejuttatni, nem becipelni, és még nagyobb forgalmat generálni. Továbbá rajta kell lenni a kipattanókon, mert Fehéroroszország ellen sok ilyen esélyünk lehetett volna, ám túlgondoltuk vagy nem értünk oda. Ezért maradt benne sok minden a második meccsünkben: túl sok időt töltöttünk a támadó harmadban ahhoz, hogy ennyi helyzetet elmulasszunk… A kettős emberelőnyből szerzett góljukat leszámítva két gólon tartottuk a beloruszokat, ez ilyen kvalitású csapattal szemben parádés, viszont nagy átlagban három lőtt góllal lehet csak nyerni. Persze ez még mindig a jobb helyzet, mintha a védekezésünkön kellene javítanunk… Mára a divízió 1/A mini A-csoporttá vált, az apróságok sorsdöntőek.”

Szilassy Zoltán figyeli a gyakorlást (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilassy Zoltán figyeli a gyakorlást (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Ilyesmiken dolgozott tehát a csapat, de az alaposabb elemzés még hátravan: ugyan a szakmai stáb már rojtosra nézte a videókat, a csapatnak estére készít belőle emésztett anyagot, addig pedig mindenki igyekszik regenerálódni, hiszen a mieinknek a mai a mérkőzésmentes napjuk, holnap viszont ismét a korai meccset játsszuk, helyi idő szerint 12.30-kor, ami otthon reggel 8.30.

„A mai edzésünk nem taktikai volt, az élettani szempontok voltak a fontosak, hogy a salakanyag távozzon egy rövid korcsolyázással, meglegyenek a lövésgyakorlataink, a mozgásaink, izzadjanak meg a játékosok – folytatta Szilassy. – A fő események az értekezleteken zajlanak: megvannak az opcióink, az összeállítás formálódik. A jelenlegi legjobb huszonkét egészséges magyar hokis van itt, őket bármilyen összetételben feltehetjük a pályára, benne van a lehetőség.”

A sorösszetételek változását már tegnap előrejelezte Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány is, ám hivatalos információ egyelőre nincs arról, hogy miként is nézhetnek ki a soraink. A feltételezésünk az, hogy az eddigiektől igen eltérően…

Csütörtöki ellenfelünk, Litvánia ma játssza a második fordulóbeli mérkőzését, méghozzá a házigazda Kazahsztánnal.

Szilassy Zoltán magyaráz (Fotó: Tumbász Hédi)
Szilassy Zoltán magyaráz (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: LITVÁNIA
A balti csapat a divízió 1/B-ből feljutó, azaz a mostani osztályunk újonca – ehhez képest például az első mérkőzésén tíz percen belül kettővel vezetett Fehéroroszország ellen… Volt gond a felkészüléssel, a keretben sok a juniorkorú játékos, ugyanakkor a csapatkapitány (egyben szövetségi elnök) a 40 éves, klub nélküli Dainius Zubrus, de neki meg van 1399 meccses NHL-múltja – szóval szélsőséges társaságról beszélhetünk. A történelem során 13-szor találkoztunk, abból tizenkétszer nyertünk, a gólkülönbség 84–17: az egyetlen vereséget 2007-ben szenvedtük el egy edzőmeccsen. A legutóbbi három győzelmünket olimpiai selejtezőkön arattuk, világbajnokságon 2008-ban, Szapporóban meccseltünk, akkor 6–0-ra győztünk. Most a felének is nagyon tudnánk örülni, főleg, ha három ponttal társulna.

 

Világranglista-helyezés: 25. (20.)
Összes játékos: 2466 (5889)
Férfi: 1360 (652)
Junior: 1016 (4513)
Női: 90 (724)
Játékvezetők: 27 (150)
Fedett pályák: 6 (41)
Nyitott pályák: 3 (18)
(Zárójelben a magyar értékek.)

DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN (ASZTANA)
A MIEINK MÉRKŐZÉSEI
Április 29.:
Dél-Korea–Magyarország 5–1
Április 30.,
Fehéroroszország–Magyarország 3–1
Május 2.,
Litvánia, 8.30
Május 3.,
Szlovénia, 15.30
Május 5.,
Kazahsztán, 15.30
Az időpontok magyar idő szerint értendőek.

A VB ÁLLÁSA
1. Dél-Korea 2 2 10–4 +6 6
2. Fehéroroszország 2 2 7–4 +3 6
3. Kazahsztán 1 1 3–2 +1 3
4. Litvánia 1 1 3–4 –1 0
5. Szlovénia 2 2 5–8 –3 0
6. MAGYARORSZÁG 2 2 2–8 –6 0

A MAGYAR KERET
KAPUSOK:
Bálizs Bence (MAC Újbuda), Vay Ádám (DVTK Jegesmedvék)
HÁTVÉDEK:Macaulay Scott (MAC Újbuda), Pozsgai Tamás (MAC Újbuda), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szabó Dániel (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (DVTK Jegesmedvék), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (Tölzer Löwen – Németország)
CSATÁROK:Bartalis István (Schwenningen – Németország), Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Újbuda), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (MAC Újbuda), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Sofron István (Fehérvár AV19), Terbócs István (MAC Újbuda), Vas János (DVTK Jegesmedvék)
VÉSZKAPUS:Rajna Miklós (MAC Újbuda)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik