Hoki-vb: szétszedték a Korea-meccset, jöhet Fehéroroszország

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 09:09
A Dél-Korea elleni 1–5 másnapján gyakorolt egyet a magyar férfiválogatott a Barisz Arénában, mielőtt hazai idő szerint 15.30-kor Fehéroroszországgal folytatná a Nur-Szultanban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokságot. A mieink eleinte komor, majd elszántabb hangulatban edzettek délelőtt, az viszont egyelőre talány, hogy milyen változtatásokkal járhat az első napi vereség, illetve a tény, hogy ismét az elitből érkezett ellenféllel, de nagyon más stílusúval találkozunk.
Amit hétfőn elmulasztott megtenni a csapat, azt kedden magas szinten kell kiviteleznie (Fotó: Tumbász Hédi)
A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETI MEG!
Amit hétfőn elmulasztott megtenni a csapat, azt kedden magas szinten kell kiviteleznie (Fotó: Tumbász Hédi) A GALÉRIÁT A KÉPRE KATTINTVA NÉZHETI MEG!

 

Morcos tekintetek sorjáztak, amikor a magyar férfiválogatott helyi idő szerint 10.30-kor a jégre csúszott a Barisz Arénában. A csapatkapitány Magosi Bálint volt az első a sorban, de sokan követték: két kapus, hat hátvéd és hét csatár is beöltözött a fakultatív átmozgatásra. A többiek is dolgoztak itt-ott – kinek mit kívánt a szervezete –, de a lényeg, hogy mindenki igyekszik a legjobb formába csatornázni, ami érzelmileg felgyűlt benne az első napon Dél-Koreától elszenvedett 5–1-es vereség nyomán.

Főleg, hogy a keddi feladat sem egyszerűbb, csak kicsit más. Hazai idő szerint 15.30-tól Fehéroroszországgal mérkőzünk meg, amely tavaly ugyancsak az elitben szerepelt, sőt, érdekesebb, ha úgy mondjuk: 2004 óta nem járt a másodosztályban. Ennek megfelelően tutira veszi minden csapattagja, hogy nyomban vissza is jutnak, és habár a mostani divízió 1/A-világbajnokság első fordulójában kétgólos hátrányba kerültek Litvániával szemben, utána 4–3-ra nyertek, úgyhogy egy rendes játékidős győzelmet tényleg kipipáltak máris.

 

Nekünk ez még nem adatott meg, ugye, és Fehéroroszországot sem gyakran verjük, de azért előfordult már a történelemben: amikor mi legutóbb az elitben jártunk, 2016-ban, akkor Szentpéterváron 5–2-re nyertünk. Erre jó szívvel emlékezhetünk tehát, és másik „önbiztató” tényként arra is, hogy amikor 2013-ban a Budapesten rendezett divízió 1/A-vb-n döbbenetre kikaptunk Dél-Koreától, a következő fordulóban megvertük az akkori favoritot. Folyamatosan történnek tehát furcsaságok a világ hokijában, ezúttal is valami ilyesmiben bízunk, mert azt le kell szögezni, hogy nem mi leszünk az esélyesek: az 1994 óta lejátszott 12 mérkőzésünkből az említett egyet nyertük meg, akad még egy döntetlen 2003-ból, a többi 10 vereség, az összgólkülönbség pedig 23–61.

„Vagy tizenöt órát tettünk még a munkába a lefújástól kedd reggelig: szét kellett szednünk a Korea-meccset, illetve rá kellett készülnünk a keddi feladatra, Fehéroroszországra – mondta az átmozgatásunkat követően Szilassy Zoltán, a válogatottunk másodedzője. – A klubmunkát és a válogatottat az különbözteti meg, hogy itt nincs annyi idő belesüllyedni a részletekbe két, gyorsan jövő meccsnap között. Ha felelősen bántunk volna a koronggal, és betartottuk volna a játéktervünket, akkor a nyitómeccsünknek máshogy kellett volna alakulnia. Lövés- és helyzetszámban még így is fölényben voltunk, de a fegyelmezettebb csapat lőtt ötöt, mi csak egyet. Ebben feltétlenül előre kell lépnünk.”

Arról még nincs hivatalos információ, hogy ez milyen személyi változásokat hoz magával, ha lesznek egyáltalán, úgyhogy csak véleményezhetjük, hogy mivel egymásutáni napokon ritkán véd azonos kapus, ezúttal Vay Ádám kezdhet, továbbá a csatársorok összetételében is lehet változás, főleg a másodikban. És akkor már csak az marad kérdésnek, hogy mi lesz Szirányi Bencével, aki tegnap kapott egy hatalmasat, és ugyan ma délelőtt jégre ment, ám gyorsan le is jött…

 

„A kapu mögött kapott egy hatalmas pofont, ami után nagyon nem érezte jól magát, egyelőre ennyit tudunk – folytatta Szilassy, mielőtt rátért az aktuális feladatra, Fehéroroszországra. – Ismételten az elitből leesővel találkozunk, de ez a mérkőzésünk más lesz, hiszen más az ellenfél játékstílusa is. A fehéroroszoknak mások az erősségeik: sokkal komolyabb technikai tudással rendelkeznek – a nagy sebesség mellett megvan a kéz és a kombinációs készség is… Úgyhogy feszesnek kell lennünk és készen állnunk a starttól, valamint amit elmulasztottunk megtenni, azt most magas szinten kell kiviteleznünk.”

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: FEHÉROROSZORSZÁG

A nyitó nap sokkja után talán még jól is jön, hogy a másik elitből kiesővel, a 2004 óta először másodosztályú Fehéroroszországgal folytatjuk, mert erről a rangadóról mindenki jó előre tudhatja, hogy kőkemény lesz. A beloruszok egyébként a maguk első meccsén azt csinálták, amit a mieinknek is kellett volna: miután hátrányba kerültek, még nagyobbat csaptak vissza, így 0–2-ről fordítva 4–3-ra nyertek. Ez nyilván tovább növelte amúgy is határtalan önbizalmukat, el nem tudják képzelni, hogy ne jussanak vissza az elitbe – de persze azt sem tudták, hogy kiessenek onnan…

„Agresszívak, rengeteget korcsolyáznak és a semleges harmadot kiválóan szűrik – tette hozzá már Kiss Dávid, a mieink videoelemzője. – Már a felezővonalnál megszerzik a korongot, amit gondolkodás nélkül dobnak is vissza, aztán lendületből mennek letámadni a csatárok. Ezt kiválóan művelik, és ha tudják erőltetni, akkor nyernek, mint Litvánia ellen is történt. Ezt úgy lehet kikerülni, ha az ellenfél okosan bánik a pakkal és a semleges zónán minél egyszerűbb megoldásokkal jut át.”

Pont ilyesmikkel akadt gondunk az első napon, ráadásul Fehéroroszország két észak-amerikai importtal, a hátvéd Nick Bailennel és a csatár Geoff Plattel megtámogatott kerete nagy, erős, gyors, ügyes – de azért a legutóbbi elit-vb-szereplésünkkor 5–2–re megvertük, tehát nem verhetetlenek nekünk sem.

ÖSSZEHASONLÍTÁS
FEHÉROROSZORSZÁG
MAGYARORSZÁG
Világranglista-helyezés14.20.
Összes játékos
53705889
Férfi
1662
652
Junior
37024513
Női
6
724
Játékvezetők150150
Fedett pályák
3841
Nyitott pályák
318

 

DIVÍZIÓ 1A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
2. FORDULÓ
12.00:Dél-Korea–Szlovénia
15.30:Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!

HÉTFŐI EREDMÉNYEK
Kazahsztán–Szlovénia 3–2 (3–0, 0–2, 0–0)
Litvánia–Fehéroroszország 3–4 (2–3, 0–0, 1–1)
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea 1–5 (1–1, 0–2, 0–2)

AZ ÁLLÁS
1. Dél-Korea 1 1 5–1 +4 3
2. Fehéroroszország 1 1 4–3 +1 3
3. Kazahsztán 1 1 3–2 +1 3
4. Litvánia 1 1 3–4 –1 0
5. Szlovénia 1 1 2–3 –1 0
6. MAGYARORSZÁG 1 1 1–5 –4 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik