Hoki-vb: szétlövéssel dőlt el, Svédország a világbajnok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 23:17
null
Maratoni hosszúságú finálé után örülhetnek a svédek (Fotó: AFP)
A Dániában rendezett 82. jégkorong-világbajnokság zárásaként a 30. alkalommal vb-finálét vívó Svédország a története során másodszor döntőző Svájc ellen lépett jégre a koppenhágai Royal Arénában és a rendes játékidő 2–2-es eredménye, illetve a gól nélkül véget érő hosszabbítás után szétlövéses győzelmet aratva megvédte a tavalyi világbajnoki címét.

Nem mondhatni, hogy megilletődötten kezdett volna a svájci csapat a 2013-as finálé ismétlésén: stabil védekezésre építve igyekezett gyors támadásokat vezetni a címvédő Svédország ellen, és ezzel olykor sikerült is meglepetést okozni Anders Nilsson kapuja előtt. Sőt, a 17. percben Nino Niederreiter góljával a vezetést is megszerezte a helvét válogatott – igaz, Gustav Nyquist révén alig másfél perccel később egyenlített Svédország.

A második 20 percben is egy-egy gólt láthatott a 12 500 fős közönség és megint a svájciak szereztek vezetést: a 24. percben emberelőnyben Timo Meier lőtt Nilsson hóna alatt a hálóba, 1–2. A svéd válasz ezúttal valamivel több mint 10 percet váratott magára, Mika Zibanejad használt ki egy előnyt, és egyenlített.

A harmadik játékrészben nem esett újabb gól, noha eddigre a svájciak már alaposan elfáradtak, amit jelzett, hogy egyik legjobbjuk, a Nashville védője, Roman Josi egymás után kétszer is a büntetőpadra került – előbb Meier hibája után bottal ütésért küldték le, másodjára pedig éppen amikor ez a büntetése letelt, még nem lépett a jégre, hanem a büntetőpad mellett állva nyúlt be a koronghoz a pályára. Ritka baki, pláne egy vb-döntőn.

A svájciak azonban kivédekezték a négy perc emberhátrányt, és végül nem esett újabb gól a hátralévő időben, ezért következett a hosszabbítás. Az alapból 20 percig tartó, hirtelen halálos, négy a négy elleni ráadás során sem született gól – a svédek kétszer is kapuvasat lőttek, a másodikat néhány tizedmásodperccel a dudaszó felharsanása előtt.

A világbajnoki cím – ahogy egy éve Svédország javára Kanada ellen – idén is szétlövéssel dőlt el, amelyben a jobban koncentráló svédek diadalmaskodtak, mert Oliver Ekman-Larsson és Filip Forsberg is belőtte a magáét, míg a svájciaktól csak az első lövő, Sven Andrighetto volt eredményes.

A mérkőzés összefoglalója

Ezzel Svédország megvédte tehát a világbajnoki címét, összesen 11. alkalommal ülhetett fel a sportág trónjára – és sorozatban a 17. vb-mérkőzésén maradt veretlen. Svájc a harmadik világbajnoki ezüstérmét szerezte – 2013-ban simán, 5–1-re kikapott a fináléban a svédektől, míg 1935-ben úgy lett második, hogy nem rendeztek klasszikus döntőt.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA
DÖNTŐ
Svédország–Svájc 3–2
(1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

Svéd öröm a köbön (Fotó: AFP)
Svéd öröm a köbön (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik