Megtörtük az „átkot”, végre legyőztük az olaszokat!

Vágólapra másolva!
2018.04.23. 19:18
null
A magyar válogatott első góljaival együtt az első győzelem is megszületett a vb-n (Fotó: Dömötör Csaba)
Az első harmad gyenge játéka után feltámadt a magyar válogatott, és Vay kiváló védései mellett egyre jobban átvette a játék irányítását, majd a más dimenzióban jégkorongozó Sebők Balázs vezérletével a harmadik harmadban megnyerte a meccsét Olaszország (3–2) ellen a budapesti divízió 1/A-világbajnokság második napján.

JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG
2. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG
–OLASZORSZÁG 3–2 (0–1, 2–1, 1–0)
Papp László Budapest Sportaréna, 7150
néző. Vezette: DiPietro (svájci), Iwert (német), Nemecek (szlovák), Reichen (svájci)
MAGYARORSZÁG:
VAY – Pozsgai, Stipsicz – Wehrs (1), Varga A. – Gőz, Garát – Szirányi B. – SEBŐK 1 (1), Hári J., Bodó – Galló (2), SARAUER 1, Sofron (1) – Nagy G., Vas J. 1, Magosi B. – Kóger D., NAGY K., ERDÉLY – Benk. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
OLASZORSZÁG: Bernard – L. ZANATTA (1), Larkin 1 – Trivellato, McMonagle – Hofer, HELFER – Pavlu, Sullivan – Gander, Insam, D. Kostner – G. Scandella, Hochkofler, Andergassen – Deluca (1), Felicetti, Lambacher – Traversa 1, S. KOSTNER (2), Goi. Szövetségi kapitány: Clayton Beddoes
Gólok. 4:52: Traversa (S. Kostner, L. Zanatta, 0–1). 21:17: Sarauer (Sofron, Galló, 1–1). 31:37: Larkin (S. Kostner, Deluca – emberhátrány, 1–2). 32:32: Vas J. (Sebők, Galló – emberelőny, 2–2). 41:06: Sebők (Wehrs, 3–2)

ÖSSZEFOGLALÓ

Papp László Budapest Sportaréna és Olaszország – egy olyan kombináció, amely eddig sohasem hozott szerencsét a magyar jégkorong-válogatottnak.

Emlékezhetünk, az olaszok 2011-ben és 2013-ban is legyőzték a mieinket a BS-ben divízió 1/A-világbajnokságon, utóbbi kiváltképp fájó volt, hiszen akkor az utolsó meccs túlórájában ütötték el a magyarokat a feljutástól.

Tényleg ideje lett volna megtörni tehát az „átkot”: annál is inkább, mert a mezőny tovább sűrűsödött azzal, hogy az első hétfői meccsen megint buktak a favorit szlovénok – a briteket követően a nyitó napon az éppen az olaszoktól 3–1-es vereséget szenvedő lengyelek is rendes játékidőben verték meg az eddig minden várakozást alulmúlóan szereplő délnyugati szomszédunkat.

Ez – mármint az olaszok legyőzése – persze így sem ígérkezett könnyűnek, hiszen bármennyire is „olaszosították” keretüket a megannyi honosított észak-amerikai szinte teljes kipucolásával, így is jóformán csak finn, német, olasz és EBEL-élcsapatokban edződő játékosokból áll a keretük.

Másfél játéknap után egyedül mi álltunk lőtt gól nélkül, nyilván ezen is nagyon szerettek volna kozmetikázni a srácok – ennek megfelelően a kezdő korongbedobás után valósággal nekiestek az olaszoknak; a Kazahsztán elleni, 3–0-s nyitó napi vereség során is rengeteget dolgozó, Nagy Krisztián vezette negyedik sor vitte a prímet. Érdekes volt látni, hogy a szakvezetőség megbontotta „északi” sorunkat, Galló Vilmos helyére valamiért Chris Bodó került oda Sebők Balázs és Hári János mellé.

Ám hiába az élesebb kezdés, gólt megint nem sikerült szereznünk, ezt követően pedig az olaszok egyértelműen átvették az irányítást: az első harmadról mindent elmond, hogy 16:4-es kapura lövési aránnyal zárult – nem a mi javunkra. És erre az sem lehetett mentség, hogy az ellenfélnél valamiért az istennek sem akarták észrevenni a kiállítást érő szabálytalanságokat a bírók, holott láthattuk, az előző nap a kazahoknak mindent befújtak, és az olaszok is megkapták a maguk jogos fórjait. Ráadásként a kazahok elleni meccshez hasonlóan megint egy magyar szempontból iszonyatosan szerencsétlen góllal szerzett vezetést az ellen: a kapu előtt Kevin Wehrs dobott egy „ippont” Tommasso Traversán, egy távolról ellőtt olasz korong pedig estében rajta változtatott irányt, és pattant át Vay Ádámon (0–1).

Persze a szerencséért meg kell dolgozni, és a nyitó harmadban az olaszok többet dolgoztak érte – Magyarország válogatottja pedig négy harmad után is lőtt gól nélkül állt.

Egészen a meccs 22. percéig.

Ekkor végre megtört a jég: Sofron István szenzációs meglátása és tanítani való keresztpassza után klubbéli csapattársa, a Villachban egyénileg remek idényt futó Andrew Sarauer vette be a finn élvonalbeli Ässät Porinál védő Andreas Bernard kapuját (1–1).

Felélénkültünk mi is, a sebesség is, hatalmas, szédítő oda-vissza tempóban folyt a játék. A 31. percben először úgy tűnt, hogy bajba, de helyette végül emberelőnybe kerültünk: miután Armin Hofer gyakorlatilag Vayjal együtt ütött be egy, a kapunk előtt felrepült korongot, a találatot érvénytelenítették (az esettől legmesszebb álló bíró...), és az olaszt kiállították kapusakadályozásért – itt volt a nagy lehetőség, hogy átvegyük a vezetést.

Helyette bosszankodhattunk, mert az olaszok vették át, emberhátrányban (1–2)... A torna előtt is tudtuk, hogy a védelmünk a leggyengébb pontunk, sokszor most is bohózatba illő dolgokat műveltünk hátul. De ezúttal legalább támadásban tudtunk kompenzálni.

Az előnyben kapott gól nagyon felpaprikázta a mieinket, gyönyörű háromszögezés után – Galló Vilmos, Sebők Balázs és Vas János volt a korong útja – kiegyenlítettünk: hiába volt 33:14 a kapura lövések aránya az olaszok javára, a záró harmadra döntetlennel fordultunk (2–2)!

És itt emlékezzünk meg méltóképpen Sebőkről, aki nem véletlenül játszik a finn élvonal meghatározó csapatában, a KalPában, és nyert tavaly bajnoki ezüstérmet a kuopiói együttessel: a még mindig csak 23 éves csatár teljesen más dimenzióban jégkorongozik, mint a többi jégen lévő, olyan szeme és érzéke van ehhez a játékhoz, és annyival előrébb gondolkozik mindenkinél, hogy az jóformán követhetetlen. Gólpassza után a harmadik harmad elején egy teljesen váratlan, ámde annál tökéletesebben helyezett lövéssel meg is szerezte a vezetést Magyarországnak! 3–2

Ezt követően bement centerbe, jobbjára pedig megkapta Erdély Csanádot, így sokkal gyorsabb és stabilabb lett a játékunk. Helyzetek, szép jelenetek még adódtak – megható volt például, ahogy a harmad közepénél az egész csarnok szapporói edzőnket, Pat Cortinát éltette egy emberként, miután az egyik játékmegszakítás alkalmával a lelátón helyet foglaló mester jelent meg az óriáskivetítőn –, és a végén az olaszok a kapusukat is lehozták, de Vay fogott, mint a festék, így gól már nem született.

A magyar válogatott hatalmas csatában legyőzte a nagy rivális olaszokat, joggal szólt a közönség vastapsa – egyúttal máris alakulnak a szép kis körbeverések.

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán113–0+33
2. Nagy-Britannia113–1+23
3. Olaszország2115–4+13
4. Lengyelország2115–503
5. MAGYARORSZÁG2113–5–23
6. Szlovénia223–7–40
Az első magyar gólt Andrew Sarauer szerezte (Fotó: Szabó Miklós)
Az első magyar gólt Andrew Sarauer szerezte (Fotó: Szabó Miklós)

PERCRŐL PERCRE

HARMADIK HARMAD

60. perc: Vége a meccsnek, a magyar válogatott egyre jobban feljavult, és nagyszerű győzelmet aratott. 2–3
60. perc:
Felálltak az olaszok, de rosszul passzoltak. Vége!
60. perc:
Sikerült kiütnünk a harmadból a korongot.
60. perc: Tilos felszabadítás után buli a harmadunkban, olasz időkérés.
60. perc: Lehozták a kapust az olaszok.
58. perc: Nagy Krisztián
indul meg előre, aztán továbbadta Magosinak, aki nagy helyzetben elütött a korong felett.
57. perc: Gander
életerős lövését védte Vay, nem jött ki róla a korong.
57. perc: Vay
elvetődve, párducugrással szerezte meg a korongot.
57. perc:
Veszélyesen támadtak az olaszok, de szerencsére les lett belőle.
55. perc: Sofron
lövését tolta oldalra Bernard.
55. perc:
Korongot szereztünk az ellenfél harmadában, de Gallót szerelték a védők.
54. perc: Simon Kostner
lövése nem lepte meg Vayt, aki magához ölelte a korongot.
53. perc: Larkin
igyekezett túljárni Vay eszén, de nem sikerült neki.
53. perc:
Ezekben a percekben sokkal jobban játszunk, mint az olaszok.
52. perc:
Kiegészültek az olaszok, de nagy helyzetbe kerültünk, csak a kaput nem találtuk el.
51. perc: Nagy Krisztán
lőtte be a kapu elé, de Magosi nem tudta beütni.
50. perc:
Nem sikerült felállni, többször is kiütötték az olaszok a korongot.
7150 néző figyeli az eseményeket.
49. perc:
Emberelőnybe kerültünk, mert Hochkofler gáncsolta Vast.
48. perc: Sofron
lövése ment mellé, majd az ellentámadásból S. Kostner sem találta el a kaput.
47. perc: Lambacher
lőtt jobbról, a palánk közeléből, de Vay rátenyerelt a pakkra.
47. perc: Nagy Krisztián
vitte be szépen a korongot az olasz harmadba, majd Bodóhoz játszott, aki balról rátűzte, de Bernard védett.
46. perc:
Beszorultunk egy időre, majd sikerült felszabadítani Magosi révén.
46. perc: S. Kostner
lőtte hasba Vayt.
44. perc: Sebők
jó passzát Erdély tette maga elé, de a kapuba már nem tudta beküldeni a korongot.
43. perc: Kóger
lőtt éles szögből, de Bernard védett.
42. perc:
Támadásban maradtunk, Szirányi lőtt a palánkra, majd onnan Galló elé pattanhatott volna, csakhogy Bernard védett.
42. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZETÜNK!
Felálltunk a kiállításunk után, Sebőkhöz került a korong, aki az emberek között gyönyörűen lőtt jobbról a rövid sarokba jobbról. 2–3
41. perc:
Kiegészültünk, ezzel egy időben Helfer lőtt mellé.
41. perc: Elkezdődött a harmadik harmad.

MÁSODIK HARMAD

40. perc: Vége a második harmadnak, és mivel feljavult a játékunk, az állás döntetlen. 2–2
40. perc:
A harmad végén még felálltak az olaszok, de megúsztuk.
39. perc:
Kettő az egyben támadhattunk, de Vas nem tudott passzolni, mert Helfer közbevetődött.
39. perc: Sebőköt
állították ki két percre magas bot miatt.
38. perc:
Óriási helyzetek az olasz kapu előtt, de valahogy megúszták a kék mezesek.
38. perc: Felicetti
került óriási helyzetbe, de fölé lőtt!
38. perc:
Már 31:13 a kapura lövési arány.
36. perc:
Előbb Sullivan kotort mellé egy korongot, majd Vay védett egy lövést.
36. perc:
Óriási a küzdelem ezekben a percekben, sorra jönnek a lövések a magyar kapura.
36. perc: Felicetti
került helyzetbe, a rövid sarokra lőtt, de Vay testtel védett, majd rátenyerelt a korongra.
35. perc: Scandella
nagyon ravaszul passzt imitált, de ellőtte, csakhogy Vay védett.
34. perc: Kostner
került nagy helyzetbe, de Vay mellett nem tudta eltenni a korongot.
34. perc: Vas János
hatalmas lövése alig ment mellé.
33. perc: GÓÓÓÓÓÓL! MEGINT EGYENLÍTETTÜNK!
Csodálatos akció után Sebők nagyon eldugta a korongot, majd Vas Jánoshoz játszott, aki középről a kapus bal kezéhez ütötte be az egyenlítő gólt. 2–2
33. perc:
Felálltunk, Pozsgai lövése felvágódott.
32. perc: GÓL. EMBERELŐNYBEN KAPTUK.
Hihetetlen védelmi hiba után Larkin szerzett korongot középen, és szépen kilőtte a bal alsót. 2–1
31. perc:
Magyar botról került a hálóba a korong, de aztán gólöröm helyett Armin Hofer mehetett a büntetőpadra.
31. perc:
Gólt ütöttek az olaszok, de a bíró szabálytalanságot látott, és nem adta meg, sőt az olaszoktól küldtek ki egy embert...
30. perc:
Nagyon eldugták a korongot az olaszok, de Vay látta a veszélyt, és megint védett.
30. perc: D. Kostner
lövését védte Vay, a kipattanót eltakarítottuk.
29. perc: NAGY HELYZETEK! Nagy Gergő
lőtt helyzetből a kapusba, majd röviddel később Wehrs lövését mentették.
28. perc: Sebők tört be az olasz kapu elé, de végül nagy nehezen szerelték.
28. perc:
Egy kis dulakodás a magyar kapu mögött, de nincs kiállítás.
27. perc: Hofer
balról óriási lövést eresztett meg, de a korong ragadt Vay kezébe. Ez volt a 21. olasz kapura lövés.
27. perc:
Tilos felszabadítás az olaszoknál, így aztán lejárt az emberhátrányunk.
26. perc:
Egy percet kihúztunk a kettőből.
26. perc:
Felálltak az olaszok, majd Gander belőtt korongja nem jött ki Vayról.
25. perc: Wehrst
küldték ki két percre.
25. perc:
Óriási védelmi hiba után Vay védett hatalmasat. Három olasz állt a kapunk előtt...
24. perc: Gander
nem túl erős lövését terelte mellé Vay.
23. perc:
Némileg váratlan volt a gólunk, de ez meghozta a közönség hangját.
22. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLÍTETTÜNK!
A gól előtt Galló lövése kijött a kapusról, de visszakerült hozzá, Sofronhoz játszott, aki okosan a hosszú sarok felé játszott, Sarauer pedig közelről egyenlített. 1–1
21. perc: Elkezdődött a második harmad.

ELSŐ HARMAD

20. perc: Vége az első harmadnak, jobbak voltak az olaszok, egy góllal vezetnek. 1–0
20. perc:
Nem sikerült fölállni, de Sarauer szép passzát Nagy Gergő lőhette rá közelről, csakhogy a kapus védett. Nem sokkal később Sofron lőhetett közelről, de Bernard ezt is kifogta.
19. perc: Vas
elütött a korong felett, kivágták az olaszok.
18. perc:
Egy perc húsz másodpercig emberelőnyben játszhatunk.
18. perc:
Szabálytalan buli miatt kiküldték Hochkoflert két percre. Köszönjük.
18. perc:
Három a kettő ellen indulhattunk volna, de lesen akadt el a támadásunk.
17. perc:
Egyelőre nem tudtak felállni az olaszok.
16. perc: Scandella
cselezgetett remekül, Pozsgai odacsapott, emberhátrány.
16. perc:
A nagy hajtás után kicsit lanyhult az iram, de az nem változott, hogy nem tudjuk bent tartani a korongot az ellenfél harmadában.
14. perc:
15:3 a kapura lövési arány az olaszoknak...
13. perc: KAPUVAS MENTETT MEG BENNÜNKET A GÓLTÓL.
Egy elvesztett buli után lőhettek az olaszok, de a jobb kapuvas kisegítette Vayt.
12. perc:
Óriási olasz helyzet után felperdült a korong, de Lambacher szerencsére nem találta el.
12. perc: Magosit
elnyomták, de hiába reklamált a közönség kiállítást, nem kaptuk meg.
11. perc:
Három a kettő ellen támadtak az olaszok, de Larkin lövése nem talált kaput.
11. perc: Lambacher
iramodott meg előre, Vay nagyot védett.
10. perc:
Gyors magyar ellentámadás végén Nagy rosszul passzolt, így egy olasz támadást kellett kivédekezni.
9. perc: ÓRIÁSI LÖVÉS!
Szép magyar támadás végén egy óriási lövés Goit találta el.
8. perc: Varaga
védelmi hibája után Goi lőhetett nagy helyzetben, de Vay bravúrral védett.
7. perc: SZÉP LÖVÉS! Varga
nagy lövését kapta el Bernard.
7. perc: Hofer
remek lövése alig ment mellé...
6. perc:
A bulikat rendszeresen elhozzák az olaszok, de a nagyobb baj az, hogy alig-alig tűnünk fel az olasz harmadban.
6. perc: Gander
lövése Gőz ütőjéről vágódott ki a pályáról.
6. perc:
Sajnos nagyon érett ez a gól, eddig momentumunk sem volt a meccsen.
5. perc: GÓL. VEZETNEK AZ OLASZOK.
A buli után belőtték a kapu elé, és Traversáról egészen furcsa ívben pattant a magyar kapu jobb felső sarkába. 1–0
5. perc: Zanatta
nagy lövése kivágódott a pályán kívülre.
5. perc: Felicetti
lőtt élesen a kapu közepe felé, de a lövést védte Vay.
5. perc:
Nagyon nyomnak az olaszok, csak pillanatokra tartjuk meg a korongot.
5. perc:
Korongot vesztettünk, Scandella szedte a korcsolyáját a jobb oldalon, de nem tudta begyötörni Vay alatt a pakkot.
4. perc:
Egy tilos felszabadítás után felálltak az olaszok öt az öt ellen, de Vay rátenyerelt a korongra.
4. perc:
Letámadnak az olaszok, már a magyar harmadban igyekeznek megszerezni a korongot, nem is eredménytelenül. Sajnos.
3. perc:
Ezúttal Deluca már elég sistergőset eresztett meg, de ezt is elkapta Vay.
2. perc: Deluca
nem túl erős lövése lett Vay zsákmánya.
2. perc: Varga
tüzelt egyet távolról, de hiába volt óriási forgalom az olasz kapu előtt, a korong mellé ment.
1. perc: Vay
biztos, ami biztos alapon rátenyerelt Larkin bal alsóba tartó, gyengécske lövésére.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat tiszta fehérben, az olasz tiszta kékben játszik.

Bodó és Galló helyet cserélt, ennyi a változás a magyar csapatban a kazahok elleni meccshez képest.

ELŐZMÉNYEK

A mieink hétfő délelőtt 10.30-tól megtartották a hagyományos átmozgatásukat, ami persze opcionális volt, azaz minden játékos szabadon eldönthette, jégre megy-e, vagy csak biciklizik, nyújt, esetleg marad a szálloda környezetében, hogy ott hangolódjon az újabb rangadóra.

ELLENFÉLNÉZŐBEN
Örökmérlegünk ellene:
10–6–21, 119–149
Összes játékos:
5726 (5291)
Férfi játékosok:
1434 (627)
Utánpótlás-játékosok:
3951 (4054)
Játékvezetők:
126 (118)
Fedett pályák:
58 (41)
Nyitott pályák:
12 (16)
Világranglista-helyezés:
19. (20.)
(Zárójelben a magyar értékek.)

A szakvezetőség sem vonult fel teljes egészében, Farkas Tamás kapusedző felügyelte a jégen gyakorlókat.

A kapusoktól Rajna Miklós és a vésztartalék Duschek Dávid, a hátvédektől Garát Zsombor, Gőz Balázs, Pozsgai Tamás, Stipsicz Bence, Szirányi Bence és Kevin Wehrs, a csatároktól Benk András, Bodó Chris, Kóger Dániel, Nagy Gergő és Sofron István csúszkált teljes felszerelésben, Nagy Krisztián és Magosi Bálint eközben a nézőtéren nyújtott és elemzett, az öltözőfolyóson pedig Vay Ádám, illetve Andrew Sarauer és Sebők Balázs biciklizett és nyújtott.

Elengedtük a tegnapot, már nem foglalkozunk vele. Aki a szállodában maradt, ott tartotta karban a testét, mi voltunk néhányan, akik kijöttünk a csarnokba, hogy kiizzadjuk magunkból a tegnapot. Az, hogy negyven percig jól hokiztunk egy vébémeccsen, az nagyon kevés, hatvanig, vagy ha szükséges, akkor hatvanöt percig, és akár a szétlövés végéig kell jól hokiznunk: ma erre kell fókuszálnunk, hogy teljes meccset tudjunk összerakni” nyilatkozta Nagy Gergő, a magyar válogatott csatára.

VAN MIÉRT VISSZAVÁGNI

Kit emlékeztessünk még, hogy történelmi elszámolni valónk lenne Olaszországgal? Mert igaz ugyan, hogy a legutóbbi feljutásunkkor, 2015-ben, Krakkóban mintaszerű játékkal nyertünk, ám előtte kétszer is nálunk, az orrunk előtt ünnepelték a feljutásunkat – a mi kárunkra. Viszont ezek 2011-ben és 2013-ban történtek, s már 2018-at írunk, ráadásul az sem áll már, hogy gyakorlatilag észak-amerikai ligaválogatott játszana azúrkékben: akadnak az aktuális csapatban is angolszász nevűek, de a többség az osztrák másodosztálynak megfelelő Alpesi Ligából érkezik, ugyanakkor az EBEL-t hiába nyerte meg a Bolzano, csak pénteken ért véget a finálé, úgyhogy a bajnokcsapatból már nem riadóztattak senkit… De így is találhatóak a keretben elit-világbajnokságokat megjárt veteránok, légiósok, visszahonosítottak és tehetségek, azaz nem lesz könnyű feladat ez sem – bár az segít, hogy okosan úgy terveztük a programot, hogy az első napon mi játsszunk délután, ők pedig csak éjjel végezzenek, így órákkal több pihenő jutott a mieinknek a hétfő esti találkozás előtt.

„Az edzői stáb éjszaka videózott, összevágta az anyagokat, amiket tudnunk kell az olaszokról, az egyenlő létszámos, emberelőnyös- és hátrányos játékukról, bulikról, úgyhogy fel leszünk készítve rendesen. Gólokat kell lőnünk, ez biztos, mert anélkül nem lehet nyerni” – szögezte le a tengerentúli ECHL-ben szereplő Quad City Mallards támadója.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az összeállítás változna a mai rangadóra, ami 19.30-kor kezdődik az első játéknapon Lengyelországot 3–1-re verő Olaszország ellen.

A VÁRHATÓ MAGYAR ÖSSZEÁLLÍTÁS
CSATÁRSOROK
Sebők, Hári J., Galló V.
Bodó, Sarauer, Sofron
Nagy G., Vas J., Magosi B.
Kóger, Nagy K., Erdély
Benk

VÉDŐPÁROK
Stipsicz, Pozsgai
Varga A., Wehrs
Garát, Gőz
Szirányi B.

KAPUSOK
Vay
(Rajna)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK (2):
Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City Rush – Egyesült Államok)
VÉDŐK (7): Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals – Egyesült Államok), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck – Ausztria)
CSATÁROK (13): Benk András (UTE), Bodó Christopher (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra – Svédország), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City Mallards – Egyesült Államok), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach – Ausztria), Sebők Balázs (KalPa – Finnország), Sofron István (Villach – Ausztria), Vas János (DVTK Jegesmedvék)

VILÁGBAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEINK
Április 4., szerda (Székesfehérvár). Magyarország–Ausztria 4–3 – h. u.
Április 5., csütörtök (Bécs). Ausztria–Magyarország 1–3
Április 11., szerda (Bled). Szlovénia–Magyarország 2–3 – h. u.
Április 13., péntek (Miskolc). Magyarország–Japán, 3–2 – h. u.
Április 18., szerda (Káposztásmegyer), Magyarország–Ukrajna 5–4 – szétlövéssel

A LEGFONTOSABB SZABÁLYOK ÉS TUDNIVALÓK
A játékoskeretek
A válogatottak 2 kapusból és 20 mezőnyjátékosból álló keretet nevezhetnek – de legalább 2+15 főst –, plusz megnevezhetnek egy kapus vésztartalékot, akit akkor vethetnek be, ha a másik kettő közül valamelyik megsérül. A benevezett játékosoknak a torna kezdetekor a versenyhelyszínen kell tartózkodniuk, a gyakorlatban ez most Budapestet jelenti. Ha esetleg valamelyik csapat hagy szabadon helyeket a keretében, a később csatlakozó játékosokat a soros mérkőzés előtt két órával lehet még benevezni. Addig lehet újabb embereket behívni, amíg be nem telik a 22-es létszám. Nemcsak a torna-, a mérkőzéskeret is 2+20-as, azaz mindenki bevethető.
A lebonyolítás
A 3-2-1-0 pontos rendszer érvényes: a rendes játékidős győzelemért 3, a hosszabbításosért/szétlövésesért 2 pont jár, és még a ráadásos vereségért is 1.
A ráadás
A rendes játékidő vége után hárompercnyi szünetet követően a záró harmadnak megfelelő térfélválasztással egy-egy kapus és három-három mezőnyjátékos folytatja a küzdelmet (hacsak nincs a rendes játékidőből átnyúló emberelőny, ami négy háromra vagy öt háromra módosítaná a mezőnyjátékosok számát), egészen az első, mindenről döntő találatig, vagy az öt perc leteltéig. Ha ezen öt perc alatt nem születik gól, a középső háromrolbányi sáv jégfelújítása után jön a szétlövés. Részletkérdés, hogy ha esetleg valaki a büntetőpadon ült a hosszabbítás végekor, nem vehet részt a szétlövésben, amelyben öt-öt játékos futhat neki a rávezetésnek: ha ezalatt kialakul döntő különbség, akkor lehet hazamenni, ha viszont nem, a csapatok fordított sorrendben próbálkoznak tovább. Egyesével jönnek a pluszkörök a döntésig, és ekkor már ugyanazt a játékost is oda lehet küldeni minden rávezetéshez.
Azonos pontszám esetén...
Ha a torna végén azonos pontszámmal állnának válogatottak, az alábbiak döntenek majd, sorrendben:
• az egymás elleni eredmények, adott esetben minitabellával
• az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége
• az egymás elleni mérkőzéseken szerzett gólok száma
• a legjobb, nem azonos pontszámmal álló ellenféllel szembeni eredmény (először nyilván pontszámban, aztán ha kell, gólkülönbségben, végül a szerzett gólok számában)
• a legjobb, nem azonos pontszámmal álló ellenféllel kibővített minitabella
• a torna kezdetekor érvényes világranglista

Feljutás és kiesés
• az első két helyezett felkerül a 16 csapatos elitbe (a jövő évi vb-t Pozsonyban és Kassán rendezik)
• az utolsó helyezett 2019-ben a divízió 1/B-ben szerepel majd.

A VB MENETRENDJE
1. FORDULÓ
április 22., vasárnap
Nagy-Britannia–Szlovénia3–1
MAGYARORSZÁG–Kazahsztán0–3
Lengyelország–Olaszország1–3
2. FORDULÓ
április 23., hétfő
Szlovénia–Lengyelország2–4
Olaszország–MAGYARORSZÁG2–3
április 24., kedd
Kazahsztán–Nagy-Britannia 16.00
3. FORDULÓ
április 25., szerda
Olaszország–Kazahsztán12.30
Nagy-Britannia–Lengyelország16.00
Szlovénia–MAGYARORSZÁG19.30
4. FORDULÓ
április 26., csütörtök
Lengyelország–MAGYARORSZÁG19.00
április 27., péntek
Kazahsztán–Szlovénia16.00
Olaszország–Nagy-Britannia19.30
5. FORDULÓ
április 28., szombat
Kazahsztán–Lengyelország12.30
Szlovénia–Olaszország16.00
MAGYARORSZÁG–Nagy-Britannia19.30
FELJUTOTT:
KIESETT:
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik