Hoki-vb: lehet, hogy jövőre Romániában játszanak a mieink

SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)SZŰCS ANDRÁS, TUMBÁSZ HÉDI (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.05.05. 13:40
null
René Fasel kazah népviseletben (Fotó: Tumbász Hédi)
Ugyan a Nur-Szultanban ma záruló divízió 1/A-világbajnokságot záró Kazahsztán–Magyarország mérkőzés eredményétől függetlenül bent maradunk, azt még nem tudhatjuk, földrajzilag hol játszunk majd jövőre. A hivatalos döntés a Nemzetközi Jégkorongszövetség idei elit-világbajnokság alatt tartandó kongresszusán születik meg, ám még a pályázókról sincsen hivatalos információ. Mi viszont aligha jelentkezünk a rendezésre.

 

Ugyan már biztos, hogy a magyar férfiválogatott a mai, Kazahsztán elleni záró mérkőzése eredményétől függetlenül bent marad a divízió 1/A-ban, így a jövő évi d1A-vb hatos mezőnyéből négy résztvevő már ismert, azt még nem lehet tudni, erre a tornára hol kerül majd sor 2020-ban, sőt egyelőre azt sem, hogy kik pályázhatnak.

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) sajtófőnöke, Martin Merk tájékoztatása szerint még nincs hivatalos információ arról, mely országok kandidálhatnak, ugyanakkor az idei d1A-vb- helyszínén, Nur-Szultanban olyan információkat gyűjtöttünk, hogy a divízió 1/B-ből feljutó Románia mindenképp szeretne pályázni és d1A-vb-t rendezni jövőre, és olyat is hallottunk, hogy Dél-Korea, valamint Szlovénia is pályázhat.

Mi ugyanakkor aligha fogunk: Sipos Levente még a hét közepén azt nyilatkozta az M1-nek, hogy:

„Tekintettel arra, hogy a legutóbbi évben rendeztünk, most ez nincs napirenden, ám persze meglátjuk, kik alkotják majd a mezőnyt és milyen pályázók lesznek a rendezésre, például hogy a feljutó Románia valóban jelentkezik-e.”

Régen az volt a szabály, hogy sem alulról feljutó, sem felülről kieső nem pályázhat, de mindig élt a kitétel, hogy ez addig igaz, amíg a „törzstagok” közül valaki jelentkezik, ha viszont nem, akkor megnyílik az út mindenki előtt. Azóta viszont puhult a szabály, jelenleg inkább csak az elitből leesőkre vonatkozik a tiltás (persze a kitétellel), rájuk is főleg azért, mert a jövő évi vb-helyszíneket elosztó IIHF-kongresszusra mindig az évadot záró elit-vb alatt kerül sor, és az elit-vb-n szereplő, onnan végül kieső nemzetek azokban a napokban a bentmaradásért folytatott küzdelemmel vannak elfoglalva, nem a pályázatokkal...

Egyelőre tehát csak annyi a biztos, hogy az IIHF éves kongresszusa, amelyen elosztják a jövő évi vb helyszíneket, május 23­–25. között lesz az idei elit-világbajnokság helyszínén, Pozsonyban.

MEGDICSÉRT MAGYAR DRUKKEREK
A Nur-Szultanban ma záruló divízió 1/A-világbajnokság helyszínén sajtótájékoztatót tartott a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF), valamint a helyi szervezőbizottság.
Az eseményen a helyi újságírók ajándékkal várták René Fasel IIHF-elnököt, akit népviseletbe öltöztettek, majd azért kérdések-válaszok is elhangzottak.
Egy például a különböző osztályok méretéről. Fasel szerint az elitben a 12 volna az optimális létszám az elérhető legmagasabb színvonal okán, ám a jelenlegi 16-os mezőnyről nehéz volna a visszaállás, úgyhogy az elit szűkítése nincs napirenden. A divízió 1/A-ban a 8-as létszámot preferálná, mert az utóbbi években összesűrűsödött a mezőny az első osztály vége és a harmadik eleje között: az ötletről beszéltek is az IIFH-en belül, ám változás itt sem várható a közeljövőben.
Továbbá a d1A-vb-k időbeosztásában sem, azaz továbbra is előfordulhat, hogy egy-egy csapatnak 24 órán belül két mérkőzése is kezdődik. Az IIHF elnökségi tagja, Luc Tardif elmondta: tudják, hogy nem könnyű nagy közönséget vonzani, amikor a házigazda nem játszik, ugyanakkor elégedettek az idei nézőszámokkal, és külön megdicsérte magyar szurkolókat, akik Nur-Szultanba is elzarándokoltak. Fasel ehhez hozzátette, hogy „nagyszerű hokiország” vagyunk és a női válogatottunk elitbe jutása kapcsán megjegyezte, hogy az IIHF női tagozatát vezető magyar elnökségi tag, Kolbenheyer Zsuzsanna fáradhatatlanul dolgozik a szakág fejlődéséért.
Szóba került az is, hogy az NHL-esek visszatérhetnek-e az olimpiára 2022-ben, erről Fasel úgy nyilatkozott, hogy bízik benne, ám megegyezés nincs.

JÉGKORONG
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN
5. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Dél-Korea–Fehéroroszország 4–1
(0–1, 1–0, 3–0)
Gólok: Sin Szang Hun (4), ill. Demkov
Szlovénia–Litvánia 9–0 (2–0, 4–0, 3–0)
Gólok:
Drozg (3), Sabolic, Kopitar, Cimzar, B. Golicic, Ograjensek, Magovac

KÉSŐBB
KAZAHSZTÁN–MAGYARORSZÁG 3–1
(0–0, 1–0, 2–1)

Gólok. 23:50: Mihajlisz (Klesenko, Kudrjavcev, 1–0). 41:52: Nekrjacs (Rimarjev, Zsajlauov – emberelőny, 2–0). 45:51: Sofron (Szirányi B., 2–1). 57:15: Rimarjev (ee., 3–1)

A VÉGEREDMÉNY
1. Kazahsztán 5 4 1 16–7 +9 14
2. Fehéroroszország 5 3 1 1 14–12 +2 10
3. Dél-Korea 5 3 2 16–11 +5 9
4. Szlovénia 5 2 3 21–12 +9 6
5. MAGYARORSZÁG 5 1 4 7–18 –11 3
6. Litvánia 5 1 4 7–21 –14 3
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt (Magyarország–Litvánia 4–1). Kazahsztán és Fehéroroszország feljutott az elitbe, Litvánia kiesett a divízió 1/B-be, ahonnan Románia jutott fel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik