Hoki-vb: kanadai feltámadás, döntőben a címvédő

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.20. 17:46
null
Feszültségtől sem volt mentes a Kanada–Oroszország elődöntő (Fotó: AFP)
A 81. jégkorong-világbajnokság első elődöntőjében Kanada 4–2-re legyűrte Oroszországot, így bejutott a fináléba. A másik ágon Svédország 4–1-re legyőzte Finnországot.

 

Az első harmad gólt nem hozott, csak egy emberelőnyt az oroszoknak Mark Scheifele kiállítása miatt, de ezt nem tudta gólra váltani a fehér mezben jégre lépő együttes. A második játékrész első felében záporoztak a kiállítások, mindkét csapat játszott emberhátrányban, ám gólt egyik sem tudott ütni. Nem úgy a középső harmad második felében...

A 33. percben megszerezte a vezetést Oroszország egy mesterien kidolgozott akció végén: Artyemij Panarin hozta fel a korongot a bal oldalon, majd a kapu előtt érkező Jevgenyij Kuznyecovhoz passzolt, aki közvetlen közelről pofozta a hálóba. Három perc sem telt el, máris jött a második orosz találat, amely hasonlóra sikerült, mint az első. Ezúttal Vagyim Sipacsjov a jobb oldalon terelgette a pakkot, aztán a túloldalon korcsolyázó Nyikita Guszev elé tálalt, aki nem hibázta el a ziccert. Kétgólos előnyről várhatta az utolsó felvonást Oroszország. (0–2)

A záró harmadban egy teljesen másik Kanadát láthattunk, amely megfordította a mérkőzést. Rögtön az első percben Scheifele talált be emberelőnyből, majd az 56. percig kellett várni az egyenlítésre, ami Nathan MacKinnon révén sikerült. Itt érezhetően megtörtek az oroszok, amit kihasznált a címvédő: Ryan O'Reilly egy szerencsés góllal juttatta előnyhöz csapatát, sőt a meccs legjobbjának megválasztott kanadai gólpasszt is adott később, Sean Couturier az üres kapuba lőve állította be a mérkőzés végeredményét. (4–2)

A másik ágon Svédország Finnországgal csapott össze a fináléért.

Bár a svédek viszonylag hamar, már a második percben megszerezték a vezetést Alexander Edler révén, az előny nem tartott sokáig: Joonas Kemppainen az ötödik percben egyenlített. Az első harmad 1–1-gyel zárult, de ez a finnekre nézve volt hízelgő.

A következő két játékrészben már jobban kidomborodott a svédek fölénye: 2–0-val és 1–0-val végül 4–1-re megnyerték a találkozót, és bejutottak a döntőbe.

Csak egyetlen adat a két együttes közötti különbségre: a svédek 41-szer lőttek kapura, míg a finnek csupán 23-szor.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Kanada–Oroszország 4–2
(0–0, 0–2, 4–0)
Svédország–Finnország 4–1 (1–1, 2–0, 1–0)

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMECCS
16.15
Oroszország–Finnország
DÖNTŐ

20.45 Kanada–Svédország (Tv: C8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik