„Hazaérkezésünk másnapján a Blahán buliztunk” – tízéves a szapporói csoda

SZŰCS ANDRÁS, SZŰCS MIKLÓSSZŰCS ANDRÁS, SZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.04.19. 10:25
Ma tíz éve, hogy jégkorong-válogatottunk megnyerte a divízió 1-es vb-t és feljutott a világelitbe. Lássuk, mi is történt a tornán, mit mondtak akkor a szapporói hősök, és mit csinálnak most.

 

 

Kangyal Balázs
Posztja:
védő
Mezszáma: 25
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 2 assziszt, 4 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Éppen olyan ember hiányzott a válogatott éléről, mint amilyen Pat Cortina. Olyanok vagyunk, mint egy igazi család. Vannak vitáink, előfordul, hogy másként gondolkodunk valamiről, de ha kell, a családfő, azaz Pat vezetésével összefogunk, és minden akadályt legyőzünk.”
Mi csinál most: A MAC szakmai igazgatója, utánpótlásedzője

Hetényi Zoltán
Posztja:
kapus
Mezszáma: 29
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 1 mérkőzés, 20 védés, 0 kapott gól, 100%
Így látta 2008-ban: „Hogy őszinte legyek, hetekig tartott, amíg felfogtam, mi történt. Hazaérkezésünk másnapján a Blahán buliztunk, harmadnap a Nyugatinál és így tovább. Roger volt kis csapatunk vezére, vele kellett valahogy tartani a lépést. Mi tagadás, nem volt könnyű.”
Mit csinál most: az amerikai Knoxville játékosa

Svasznek Bence
Posztja:
védő
Mezszáma: 3
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 1 assziszt, 2 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Mindig kell egy vízhordó a csapatba. Persze a sztárok vannak előtérben, ám a csendben, viszont annál nagyobb alázattal dolgozó, nagy munkabírású háttéremberekre, mint én, legalább ugyanakkora szükség van a sikerhez.”
Mi csinál most: a jégkorongszövetség mentoredzője, az U16-os válogatott edzője

Tokaji Viktor
Posztja:
védő
Mezszáma: 6
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 3 assziszt, 10 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Utólag könnyű mondani, de mindig is hittem benne, hogy feljutunk. Pedig úgy érkeztünk meg Szapporóba, mint valami jamaicai bobcsapat. Ha valaki akkor végignéz rajtunk, elröhögi magát, s biztosan nem jut eszébe, hogy na, ez itt a feljutó csapat.”
Mit csinál most: a MAC utánpótlásedzője, az U18-as válogatott edzője

Peterdi Imre
Posztja:
csatár
Mezszáma: 28
Akkori klubja: Dunaújváros
Statisztikája: 5 mérkőzés, 2 gól, 1 assziszt, 0 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „A legcsodálatosabb az, hogy a kisgyerekek a jégpályán felnéznek rám, olykor kérdezősködnek az élményeimről, látom rajtuk, büszkék rám. A siker óta még tudatosabban figyelek arra, mit és hogyan teszek. Benőtt a fejem lágya. A világbajnokság előtt nem is gondoltam rá, hogy ilyen jó felnőttnek lenni.”
Mit csinál most: a Vasas utánpótlásedzője

Ladányi Balázs
Posztja:
csatár
Mezszáma: 11
Akkori klubja: Briancon Diables Rouges
Statisztikája: 5 mérkőzés, 2 gól, 7 assziszt, 4 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Pat Cortina szövetségi kapitány olyan profizmust honosított meg a válogatottnál, amilyen azelőtt sohasem volt. A maximumot hozta ki belőlünk, azok között az edzők között, akikkel eddig dolgozhattam, egyértelműen ő a legjobb.”
Mit csinál most: a Vasas szakmai igazgatója és utánpótlásedzője, az U18-as válogatott vendégedzője

Szélig Viktor
Posztja:
védő
Mezszáma: 5
Akkori klubja: Briancon Diables Rouges
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 1 assziszt, 10 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „A külföldi edzők megjelenése a magyar jégkorongban kellett ahhoz, hogy az A-csoportba jussunk. Mindegyikük hozzátett valamit, mindegyiküktől tanultunk. Pat Cortinát tisztelem, becsülöm, fantasztikus munkát végzett velünk, kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk.”
Mit csinál most: a Fehérvár szakmai igazgatója

A CSODA ÖT FEJEZETE

A világbajnokság első mérkőzése mindig és minden körülmények között macerás. Így volt ez Szapporóban is, és nemcsak azért, mert a 8476 kilométeres légi út során elveszett a válogatott cuccainak a fele, ezért szedett-vedett felszerelésben edzettek a mieink a kezdés előtt. Hanem azért is, mert…

2008. április 13.
MAGYARORSZÁG–Észtország 5–3 (2–1, 1–2, 0–2)
A magyar gólszerzők:
Kovács Cs. (2), Vas M. (2), Fekete

Észtország rágós falatnak bizonyult: a baltiak még vezettek is az elején, aztán már az első szünetre fordítottunk, ám utána ők „visszafordítottak”, úgyhogy a második szünetre döntetlennel mentünk, de az utolsó részben hat perc alatt ütöttünk kettőt, így három ponttal alapoztuk meg a hetet.

2008. április 18.
MAGYARORSZÁG–Horvátország 3–0 (0–0, 1–0, 2–0)

A magyar gólszerzők: Palkovics (2), Peterdi

Az első gólig volt nehéz, azt a második etap második felében megszereztük, a 46. és az 50. között ütöttünk még kettőt, és készülhettünk a feljutásról döntő meccsre.

2008. április 14.
MAGYARORSZÁG–Litvánia 6–0 (2–0, 2–0, 2–0)
A magyar gólszerzők:
Ocskay (2), Vas M., Palkovics, Kovács Cs., Ladányi

Tucatnyi perc alatt elmentünk kettővel, félidő táján jött a következő dupla, a finisben meg az utolsó, úgyhogy a páros számok jegyében telt a 44–22-es kapura lövési mérleggel és kiütéssel végződő második győzelmünk.

2008. április 16.
MAGYARORSZÁG–Japán 4–2 (0–0, 3–1, 1–1)
A magyar gólszerzők:
Palkovics (2), Ladányi, Ocskay

Az a „nem gól”, ugyebár… A házigazda és mi is hatból hat ponttal érkeztünk a vb feléhez. Az első harmadban csak kiállításból volt sok, a másodikban viszont magyar gólból: vezettünk 3–0-ra is, ám még a szünet előtt szépítettek a „szamurájok“, hat perc múlva már csak egy volt közte, és a valóságban a harmadik góljukat is elérték, csak hát a korong a hátsó merevítővasról pattant vissza… Ezt a zebrák és főleg a palánk mögött ücsörgő gólbíró elnézte, a mieink bólogattak helyeselve, hogy nem volt bent – miközben Japán kispadjánál majd’ megőrültek. Végül maradt a jégen hozott döntés, a „nem gól”, a legvégén szereztünk még egy üres kapus találatot – a történelmi hozadéka annyi az esetnek, hogy azóta a divízió 1-ben is kötelező a videobíró.

2008. április 19.
MAGYARORSZÁG–Ukrajna 4–2 (2–0, 1–2, 1–0)
A magyar gólszerzők:
Vas J., Palkovics, Peterdi, Vas M.

Végül is nyerő lett a 21-es: ennyi perc alatt elszáguldottunk 3–0-ig. Az ellenfél a posztszovjet életérzéssel és az elitben szerzett tapasztalat miatti pökhendiséggel „készült”, kérődzve rágózott a bemelegítésnél és méterekről nézte le a mieinket, akik viszont életük álmáért, a feljutásért dolgoztak. Ám hokizni azért tudtak az ukránok: a második szünetre visszajöttek mínusz egyre, így az egész záró harmadban az egyenlítésért hajtottak, és még emberelőnyt is kaptak – de akkor megszereztük a korongot, és megindult a Ladányi, Vas Marci páros… A többi – a gól, Máté Pál ordítása, Spiller István szipogása, a világ végére elzarándokolt maroknyi honfitársunk zászlólengetése, Szélig Viktor hasra esése, Kangyal Balázs videózása, ifjabb Ocskay Gábor alsógatyában fürdőzése a hotel szökőkútjában… – már mind történelem, amelynek könyvébe úgy vonult be ez az egész sztori, mint a „szapporói csoda”.

Majoros Gergely
Posztja:
csatár
Mezszáma: 15
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 1 assziszt, 0 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Szapporóban az ukránok érezhetően lenéztek bennünket, amit a mi kapitányunk biztosan nem engedett volna meg. Amíg az ukránoké egy zsoldoshadsereg, a mi csapatunk szívből csinálja, amit csinál. Nálunk minden játékos öt legjobb barátjából három-négy ott van a válogatottban.”
Mit csinál most: a MAC vezetőedzője, a válogatott másodedzője

Palkovics Krisztián
Posztja:
csatár
Mezszáma: 24
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 6 gól, 2 assziszt, 8 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „2002-ben még rutintalanok voltunk, kellettek az elmúlt évek ahhoz, hogy megérjünk. Akkor az volt a legnagyobb baj, hogy a dánok elleni meccs előtt mindannyian elhittük, hogy feljuthatunk az A-csoportba, pedig akkor még nem álltunk készen rá. Most viszont eljött a mi időnk.”
Mit csinál most: a Fehérvár vezetőségi tagja

Horváth András
Posztja:
védő
Mezszáma: 4
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 0 assziszt, 10 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Mindig a szorgalmas játékosok közé tartoztam, mert tudtam, csak így érhetek el eredményt. Idehaza ugyan voltak már nálam sokkal tehetségesebb védők, a hiányosságaimat sok munkával igyekeztem pótolni.”
Mit csinál most: a Vasas utánpótlásedzője, az U15-ös válogatott edzője

Vaszjunyin Artyom
Posztja:
csatár
Mezszáma: 16
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 0 assziszt, 0 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Alapvetően orosz vér csörgedezik bennem, nekik szurkolok, imádom az orosz hokit. Ukrajnához mindössze annyi a közöm, hogy a családom egykor oda települt, de például nem is beszélem a nyelvet. Szóval számomra azon a találkozón az volt a fontos, hogy a magyar válogatott nyerjen.”
Mit csinál most: visszavonult

Kovács Csaba
Posztja:
csatár
Mezszáma: 2
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 3 gól, 0 assziszt, 2 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Még most is borsódzik a hátam, ha az utolsó meccsre, a hazai fogadásra, az ünneplésre, a világbajnoksághoz kapcsolódó bármely pillanatra visszagondolok.”
Mit csinál most: a játékos-szakszervezet alelnöke

Sille Tamás
Posztja:
védő
Mezszáma: 27
Akkori klubja: HK36 Skalica
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 3 assziszt, 4 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Még most is alig hiszem el. Az interneten olykor megnézem az ukránok elleni sorsdöntő mérkőzés góljait, mit mondjak, ilyenkor mindig elérzékenyülök.”
Mit csinál most: a Kanadai Magyar Hokiklub szakmai igazgatója, utánpótlásedzője

Ocskay Gábor
Posztja:
csatár
Mezszáma: 19
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 3 gól, 2 assziszt, 0 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „El kell ismerni, Fortuna is mellénk állt, de az elmúlt évek hányattatásai után megérdemeltük. Ennyi már járt nekünk.”
Ocskay Gábor 2009. március 25-én elhunyt.

Vas Márton
Posztja:
csatár
Mezszáma: 10
Akkori klubja: Briancon Diables Rouges
Statisztikája: 5 mérkőzés, 4 gól, 2 assziszt, 2 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Előfordul, hogy visszanézem az utolsó gólt. Szakmailag semmiképpen sem ez életem gólja, viszont egészen biztosan pályafutásom legemlékezetesebb találata.”
Mit csinál most: a szövetség mentoredzője

Ennaffati Omar
Posztja:
védő
Mezszáma: 7
Akkori klubja: Manchester Phoenix
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 1 assziszt, 4 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Az NHL nagy üzlet, csodálatos világ, viszont a magyar válogatott diadala, a feljutásig vezető útja sokkal, de sokkal több érzelmet takar.”
Mit csinál most: visszavonult, Kanadában él

Gröschl Tamás
Posztja:
csatár
Mezszáma: 13
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 1 assziszt, 8 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Az, hogy kijutottam Szapporóba és ott lehettem, amikor a válogatott feljutott a világelitbe, mindenért kárpótol.”
Mit csinál most: A Kanadai Magyar Hokilub utánpótlásedzője

Holéczy Roger
Posztja:
csatár
Mezszáma: 20
Akkori klubja: Gislaveds SK
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 0 assziszt, 4 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „A magyar válogatott mezében olyan csodálatos pillanatok értek, amelyekkel nem vetekedhet egyetlen NHL-meccs sem.”
Mit csinál most: visszavonult, Amerikában él

Szuper Levente
Posztja:
kapus
Mezszáma: 30
Akkori klubja: Milano Vipers
Statisztikája: 4 mérkőzés, 109 védés, 7 kapott gól, 93.97%
Így látta 2008-ban: „Két nagy álmom volt: az egyik, hogy NHL-es kapus legyek, a másik, hogy az A-csoportban védhessek. Az egyik most valóra válhat, de a másikat sem adom fel.”
Mit csinál most: a Vasas szakosztályvezetője, kapusedzője

Vas János
Posztja:
csatár
Mezszáma: 21
Akkori klubja: Iowa Stars
Statisztikája: 3 mérkőzés, 1 gól, 0 assziszt, 2 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Érződik, hogy az erős ligákban hétről hétre jégre lépő játékosok sokkal jobb hokisok lettek. Ez garancia volt a sikerre.”
Mit csinál most: a DVTK játékosa

Fekete Dániel
Posztja:
csatár
Mezszáma: 23
Akkori klubja: Trondheim IK
Statisztikája: 5 mérkőzés, 1 gól, 0 assziszt, 2 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Az idősebb, harminc fölötti játékostársaimnak járt ez a diadal.”
Mit csinál most: az osztrák Feldkirch játékosa

Benk András
Posztja:
csatár
Mezszáma: 9
Akkori klubja: Alba Volán SC
Statisztikája: 5 mérkőzés, 0 gól, 0 assziszt, 0 perc büntetés
Így látta 2008-ban: „Az, hogy az aranygeneráció tagjaival egy válogatottban játszhatok, csodálatos ajándék az élettől még akkor is, ha ezért alaposan megdolgoztam.”
Mit csinál most: az Újpest játékosa

Pat Cortina szövetségi kapitány
Így látta 2008-ban:
„Azt a sok tapasztalatot, amelyet eddig felhalmoztunk, hiánytalanul pozitívan tudtuk felhasználni. A sors is megérezte, eljött az idő, kegyes volt hozzánk, Fortuna istenasszonyt is mellénk küldte. Karrierem legcsodálatosabb pillanatait élhettem meg.”
Mit csinál most: a német Schwenninger edzője

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik