Hazard-ral más a cél, mint Rodrygóval – az átigazolások folyamata

PAUNOCH PÉTERPAUNOCH PÉTER
Vágólapra másolva!
2019.06.26. 09:15
null
Eden Hazard-ra vezérszerep hárulhat a Real Madridnál (Fotó: SPORTbible)
Most, a nemzetközi és a hazai átigazolási szezon kezdetén szívesen beavatom a kedves olvasókat a játékospiac kívülállók számára rejtélyes világába, amely egy átigazolást megelőz. Lássuk az ügynökök és a klubok szemszögéből is egy játékos szerződtetésének folyamatát! Paunoch Péter blogja, a játékosügynök szemével.

 

A KÖZVETÍTŐI VAGY FELDERÍTŐI SZEREP

Bár az ügynökök szerepe kizárólag az átigazolási szezonokban tűnik ki, egy-egy transzfert több hónapos munka előzhet meg. Amikor egy konkrét klubnak keresünk játékost, az alábbi procedúrán kell végigmenni.

1. A klubok igényeinek folyamatos szondázása: melyik csapat, melyik posztra, milyen típusú játékost keres?

Ehhez elengedhetetlen a jó kapcsolat a klubok képviselőivel – sok esetben folyamatos kapcsolattartás szükséges, hiszen a piaci viszonyok (játékosok helyzete, klub kerete) napról napra változhatnak, főleg az átigazolási szezonban


2. A játékosok feltérképezése.

Ez történhet egyrészt személyesen, amikor meg is nézzük az adott kiszemeltet, és történhet videón, különböző, előfizetéses platformok használatával. Utóbbi már a keresés fázisában is fontos szerephez jut, hiszen a személyes megfigyelés csak az után következhet, ha már kiválasztott azt a játékost, játékosokat, akik egyáltalán szóba jöhetnek. Ebben segít a kiterjedt kapcsolatrendszer is a klubokkal, szakemberekkel, scoutokkal valamint más ügynökökkel. Ügynökségünknél, a Center Sportnál nagy segítséget jelent, hogy oktatási központunk, a Football Education Center (FEC) révén scoutképzéssel is foglalkozunk, így egyrészt adva van azoknak a szakembereknek a köre, akik a feltérképezésben segíteni tudnak, másrészt minden szinten megvannak azok a kapcsolataink, amik segíthetnek az ideális jelölt megtalálásában.

3. Szelektálás.

Amikor már megtörtént az adott klub adott pozíciójára szóba jöhető jelöltek kiválasztása, következik az a szakasz, amikor a klubbal történő folyamatos és részletes egyeztetés mentén, a szakmai igényekhez igazodva, az átigazolásra rendelkezésre álló pénzügyi feltételek figyelembe vételével, a kiszemeltekkel történt egyeztetés után szűkítjük a szóba jöhető játékosok körét. Itt fontos, hogy tisztában legyünk annak az országnak a versenyrendszerével, ahonnan érkezhet a játékos, hogy ott mikor kezdődik, illetve fejeződik be a szezon, hogy mikor jár le a játékos szerződése, mikor kezdődik és meddig tart adott országban az átigazolási időszak. Ezek mind meghatározhatják a játékosok átigazolását. A kiválasztott játékosról, játékosokról promóciós anyag készül, ami tartalmazhat szakmai CV-t, videóanyagot. Ezt követően születhet meg a döntés, hogy mely játékosért, játékosokért kíván ajánlatot tenni a klub,

4. A konkrét szerződtetés.

Ide tartozik a játékos aktuális klubjával történő kapcsolatfelvétel, az átigazoláshoz kapcsolódó kritériumok megismerése. Ezt követheti az ajánlattétel, ideális esetben a szerződéskötés. Persze, nem egyszer előfordult már, hogy végigjártuk a folyamatot, majd a szerződéskötés előtt a kiszemelt közölte, mégsem szeretne adott országban játszani – ez a pech, amikor hiába dolgoztunk.

SAJÁT ÜGYFÉL KÉPVISELETE

Az átigazolási piac egy másik oldala, amikor játékosügynökként a saját játékosunkat, vagyis a velünk szerződésben álló futballistát szeretnénk jobb csapatba eljuttatni. Ennek is megvannak a maga lépései.

1. Klubok igényeinek folyamatos szondázása.

Ez a lépés ugyanúgy alapvető fontosságú, mint a közvetítői szerep esetén, egy folyamatos kapcsolattartást, állandó érdeklődést jelent a klubok felé, hogy tisztában legyünk azzal, melyik csapat milyen típusú játékosokban gondolkodik.

2. Ajánlás

Ha tisztában vagyunk a klubok igényeivel, akkor tudjuk eldönteni, hogy adott játékosunkat melyik klubhoz tudjuk ajánlani. Persze a kimagaslóan teljesítő futballistákat nem kell feltétlenül kiajánlani, mert ajánlás nélkül is megkörnyékezik a játékost a klubok, de arra kell törekednünk, hogy a lehető legjobb opciót megtaláljuk az általunk képviselt labdarúgó számára, ezért érdemes több csapattal is kapcsolatba lépni, minden lehetőséget mérlegelni kell.

3. A klub invitálása személyes megfigyelésre.

Ez leginkább külföldi kérők esetén szokás, erre a válogatott mérkőzések, esetleg a nagyobb rangadók nyújtják a legjobb lehetőséget.

4. Egyeztetés folyamata, ajánlattétel.

Amennyiben a klubnak komolyak a szándékai, megkezdődnek a konkrét egyeztetések a szerződéskötés feltételeiről. (Ha élő szerződésű játékosról van szó, akkor előbb a két klubnak kell megegyeznie.) A konkrét ajánlatról, annak elfogadásáról a játékos dönt (ha a klubok már megegyeztek), ha nem megfelelő, a klub újabbat tehet. A játékos addig várhat, amíg számára megfelelő ajánlatot nem kap. Ügynökként viszont nem árt arra is figyelni, folytat-e az érdeklődő klub esetleg más játékossal is tárgyalást, akinek megfelelőek lehetnek a korábban kínált feltételek. Erről érdemes tájékoztatni az ügyfelet, hogy ennek tudatában döntse el, mindenképp ragaszkodik-e a feltételeihez. Arról a klubokat érdemes tájékoztatni, hogyha egyszerre több csapattal folynak egyeztetések.

5. Véglegesítés.

Az ajánlat elfogadását követően lehet véglegesíteni a transzfert: ekkor a felek megalkotják a szerződést, majd beadják azt a vonatkozó szövetségek számára. A szövetségek jogilag is ellenőrzik a szerződéseket, így azoknak jogilag is megfelelő tartalommal kell rendelkezniük.

A KLUB SZEMSZÖGÉBŐL

A harmadik oldala az átigazolási piacnak a klubok szemszöge, kiválasztási folyamat.

1. Erősítendő posztok meghatározása.

A klub felállítja az elképzelését az erősítendő posztokkal kapcsolatban. Minimum egy-két hónappal az átigazolási időszak előtt már tudniuk kell, mely posztokra keresnek játékosokat de ideális esetben fél, vagy akár egy évvel is előre gondolkodnak a klubok, figyelembe véve azt, hogy kinek mikor jár le a szerződése a csapatból.

2. Kapcsolatfelvétel.

A posztok meghatározása után a klub kiértesíti azokat az ügynökségeket, amelyekkel dolgozni szokott. Ezek a kapcsolatok általában évek hosszú sora alatt alakul ki, az adott ügynökségek már megfelelő referenciával rendelkeznek. Sokat jelenthet, ha adott klubnak az ügynök már korábban segített minőségi/bevált játékosok igazolásában.

3. Szelektálás.

A klub szelektál a beérkezett ajánlások közül. Ilyenkor egy-egy füles alapján jól értesült egyéb ügynökségek is ajánlanak a klubnak játékosokat (tehát nemcsak azok, akikkel a klub amúgy is kapcsolatban áll). És természetesen nemcsak az ügynökségek, hanem ha vannak, akkor a klubnak a saját megfigyelői is tesznek ajánlásokat a vezetőségnek, hogy kiket lenne érdemes szerződtetni adott posztokra. A klub részéről egy játékos szerződtetésének számos oka, illetve célja lehet: erősítés, távozó játékos posztjára való igazolás, egy adott poszton lévő játékosnak szeretne a klub versenyhelyzetet teremteni. Ez alapvetően befolyásolhatja azt a kört, amelyből aztán a klub választ. Ha például van egy abszolút lyukas poszt, amit meg kell oldani, akkor valószínűleg valamilyen szinten tapasztaltabb, máshol már bizonyított játékost keresnek. Viszont, ha az a cél, hogy az adott poszton versenyhelyzetet teremtsenek a már meglévő alapember számára, akkor fiatalabb, kevésbé rutinos játékos is képbe kerülhet, aki fokozatosan kap lehetőséget a rutinosabb társ mellett.

Hogy ezt nemzetközi példán érzékeltessük: a Real Madrid Eden Hazard szerződtetésekor klasszist keresett, és olyan tapasztalt játékosok közül választott, akik máshol már bizonyítottak, akikben látják azt a potenciált, hogy betöltsék a Cristiano Ronaldo távozásával egy évvel ezelőtt keletkezett űrt a csapaton belül, egy új vezért kerestek a középpályára. Teljesen más szempontok játszottak azonban szerepet akkor, amikor megállapodtak a Santosszal a 18 éves brazil Rodrygo szerződtetéséről. Őt egyelőre nem vezérszerepbe igazolták, hanem azért, hogy növelje a szélső támadók közt a versenyhelyzetet. Benne hosszú távon látnak nagy lehetőséget, miközben nagyjából ugyanaz a posztja, mint Hazard-nak.

A szelektálás részeként tehát fontos az átigazolás célmeghatározása, hogy annak figyelembe vételével lehessen kialakítani a szóba jöhető jelöltek körét.

4. Analízis.

Azokat a játékosokat, akik úgymond fennmaradnak a rostán, alapos analízisnek veti alá a klub scout-osztálya (videón, személyesen, vizsgálva a személyiségjegyeket, képességeket stb.).

5. Döntés.

Ez először is arról szól, hogy melyik játékossal (illetve ügynökkel) és klubjával veszik fel a kapcsolatot. Nyugat-Európában ezt a döntést általában a klubok illetékes osztálya a sportigazgatóval és a szakmai vezetéssel összhangban hozza meg.

6. Ajánlattétel, végső egyeztetés, aláírás.

Amikor a konkrét kiszemeltről megszületett a döntés, megkezdődnek az egyeztetések a szerződtetésről a játékos klubjával, majd az ügynökével is. Ha ez sikeres, akkor megtörténhet a szerződéskötés.

7. Integráció.

Jó esetben egy futballista szerződtetése nem zárul le a szerződés aláírásával, hanem azt követően a klub mindent elkövet azért, hogy a játékos minél gyorsabban és könnyebben be tudjon illeszkedni, minden téren megtalálja a számításait új állomáshelyén, nemcsak szakmai értelemben. Ide tartozik a segítség lakás vagy ház kiválasztásában, ahol él majd a játékos, segítség a gyerekek beiskoláztatásához, ha szükséges, akkor nyelvtanár keresése, feleségnek segítségnyújtás munkavállalásban, de segítséget nyújthat a klub abban is, hogy adott játékos gyakorolni tudja a vallását (van, akiknél ez fontos szempont, és nem minden esetben olyan egyszerű ezt a problémát megoldani. Ideális esetben a klub mindent elkövet azért, hogy új játékosának csak a futballra kelljen összpontosítania, ne hátráltassák egyéb tényezők.

Fentiekkel kapcsolatban az Ajax korábbi román játékosa, a jelenleg is a klubnál dolgozó George Ogararu mesélt egy érdekes történetet az NSO-nak adott interjúban:

„A szerződésem aláírására például meghívták a feleségemet is, hiszen tudták, hogy neki legalább akkora szerepe van a döntéshozatalban, mint nekem. Ez volt az első „wow” pillanat, mert Romániában ennek teljes ellentettjét tapasztaltam, a pálya közelébe sem engedték a feleségeket a Steauánál. Az Ajaxnál ez másként volt. A nejemet egyenlő partnerként kezelték, és ő is láthatta a teljes képet, hogy mit tud a klub biztosítani nekünk. A vezetők tisztában voltak azzal, hogy egy új országban a család tudja megadni a biztos hátteret a játékosnak, hogy mindennap motiváltan és boldogan mehessen edzésre.”

Akit a fentieknél bővebben is érdekel a játékosközvetítés világa, annakajánlom a FEC szakirányú tanfolyamait!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik