„Ez volt Cristiano Ronaldo szerencséje” – menedzselés és ami mögötte van

PAUNOCH PÉTER BLOGJAPAUNOCH PÉTER BLOGJA
Vágólapra másolva!
2018.12.06. 14:42
null
A novemberi Wyscout Forum – felülnézetből
Az utóbbi hetekben ügynökségünk, a Center Sport több jelentős szakmai fórumon is részt vett, jelen bejegyzésemben az ezeken szerzett tapasztalatokról írok – Paunoch Péter blogja: A játékosügynök szemével.

 

Manapság számos, a labdarúgás területén tevékenykedő kisebb, vagy épp nagyobb cég szervez nemzetközi találkozókat, eseményeket a szakmában dolgozó legkülönbözőbb szereplők számára. Egy-egy ilyen eseményen épp úgy képviseltetik magukat klubok – sportigazgatók, technikai vezetők, scoutok, vagy épp edzők révén –, mint a transzferek során eljáró ügynökök, de számos esetben a sajtó munkatársai, valamint egyéb háttérmunkálatokat támogató cégek is megjelennek.

Az egyik ilyen, a résztvevők létszámát és az esemény hagyományait tekintve is kiemelkedő szakmai találkozó a Wyscout Forum, amely a futball-analízis piacán meghatározó Wyscout rendezvénye. Idén novemberben Amszterdamban, az Ajax otthonában, a Johan Cruyff Arenában került megrendezésre. Több mint 150 klub, számos szövetség és csaknem 300 ügynök volt jelen. Magyarországot a klubok közül a Ferencváros, a MOL Vidi, valamint a Kisvárda, valamint ügynökségünk, a Center Sport képviselte, Rép Márton operatív igazgató révén. A rendezvény elsősorban szakmai kapcsolatépítésre, tárgyalásokra teremtett lehetőséget a résztvevők között , de például bemutatásra kerültek a Wyscout legújabb fejlesztései és jövőbeli tervei, valamint a futball-transzfereket meghatározó, jövőbeli szabályozásokról is szó esett egy kerekasztal-beszélgetés során.

A másik közelmúltban megrendezett eseményről sem hiányozhatott a Center Sport. A Portóban megrendezett World Scouting Congress nevű szakmai rendezvényen jómagam vettem részt. Ezen az eseményen is piacvezető ügynökök, közvetítők és scoutok vettek részt, főként portugál nyelvterületről.

A portói World Scouting Congressen
A portói World Scouting Congressen


A már játékosközvetítőként dolgozó, korábbi, 54-szeres portugál válogatott Fernando Meira a fiatal játékosok menedzselési szempontjairól, egyúttal az abban rejlő veszélyekről is beszélt.

Először is arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatal játékosnak nagyon fontos, hogy érezzék a stabilitást, hogy a klub és a menedzser ott van mögöttük, és neki csak a futballra kell koncentrálnia. Nem elhanyagolható szempont persze a családi háttér sem. Ugyanakkor Fernando arra is felhívta a figyelmet, hogy azokat a közeli hozzátartozókat viszont lehetőség szerint ki kell zárni a játékos pályafutásának alakításából, akik laikusságuknál fogva tévútra vihetik a játékost, akik például elhitetik velük, hogy mennyire nagy tehetségek, és ezzel megzavarhatják a fejlődésüket vagy hátrányosan befolyásolhatják a motivációjukat, hozzáállásukat.

Ami a korábbiakhoz képest Portugáliában is újdonság, hogy ha eljut egy játékos egy nagy klubhoz (portugál szinten), akkor ma már onnan is tovább akar lépni, korábban, például, amikor Meira profi labdarúgó lett az 1990-es években, ez még nem így volt.

Az előadók között volt Giovanni Branchini is Romário, Dimetrio Albertini, Rui Costa és Cafu korábbi ügynöke is. Kifejtette, hogy szerinte külföldre csak akkor menjen a játékos, ha megfelelő tapasztalattal rendelkezik, tehát ő nem híve annak, ha valaki tizenévesen fejest ugrik az ismeretlenbe.

Véleménye szerint Cristiano Ronaldónak is az volt a szerencséje, amikor 18 évesen a MU-hoz került, hogy több fiatallal volt együtt és Sir Alex Ferguson szeretett fiatalokkal dolgozni, türelmes volt velük. Ellentétben például José Mourinhóval, akivel kapcsolatban nem rég például az MU volt külkapcsolati igazgatója, Mike Farnan is arról beszélt a Nemzeti Sport Online-nak, hogy a portugál menedzser láthatóan nem bízik a rutintalanabb játékosokban, falat épít az utánpótlás és az első csapat között – ezért nem nagyon lehet számítani rá, hogy Ronaldóhoz, vagy Beckhamékhez hasonló tehetségek ki tudnak bontakozni Mourinho időszakában a klubnál.

A portói konferencián Brancinitől megtudtuk, Romário azért választotta anno a PSV-t az őt szintén szerződtetni kívánó Ajax helyett, mert úgy látták, az eindhovenieknél jobban odafigyelnek a légiósokra, míg az Ajax inkább a saját nevelésű játékosokra fókuszált.

A közösségi média problémakörében elhangzott, Angliában már a szerződéseknél rögzítik, hogy mit posztolhat magáról a játékos, és mi az, amit nem.

A menedzser/játékos kapcsolatot leginkább a házassághoz hasonlították az előadók, ami vagy sikerül vagy nem. A játékosnak mindig őszintének kell lennie az ügynökével, mert az csak úgy tud segíteni neki, viszont fordítva, az ügynöknek tekintettel kell lennie arra, hogyan fogadja a játékos a kritikákat, és segítenie kell a helyes önértékelés kialakításában. Ha jól megy a játék, akkor mindenki tele beszéli a futballista fejét, hogy mekkora sztár, de ki fogja megmondani neki őszintén, ha nem olyan a teljesítmény, mint az elvárható lenne – ez is a menedzser feladata, de ha állandóan kritizál az ügynök, még ha jót is akar, nem fog tudni sokáig együttműködni a labdarúgóval. Ezért rá kell vezetnie a játékost az objektív kritikára, arra, hogy tudja reálisan értékelni a saját teljesítményét.

Ügynökségünk Magyarországon évek óta vezető szerepet tölt be a „scouting”, vagyis a játékosmegfigyelés oktatásában, ezért külön is érdemesnek tartom összegezni a fenti szakmai fórumokon szerzett, ezzel kapcsolatos tapasztalatokat. Már csak azért is, mert a portugáliai konferencián a Porto, a Barcelona, az Atalanta, a Sahtar és az Atlético Madrid scoutja is előadást tartott.

A scoutinggal kapcsolatos előadásokról ide kattintva olvashat bővebben honlapunkon!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik