A játékosügynököket is képezni kell!

Vágólapra másolva!
2017.03.18. 09:17
null
(Képünk illusztráció)
Furcsa, hogy miközben a futball folyamatosan fejlődik és Magyarországon is egyre többet költenek a klubok fenntartásra, fejlesztésre, vannak olyan területek, amelyek szinte semmit sem változtak az évek alatt. Olyan területek, mint például a játékos-közvetítés és a játékos-megfigyelés (scouting), amelyek külföldön a futballüzlet meghatározó részét képezik, a magyar labdarúgás szereplői mégsem tartják igazán fontosnak, hogy ezeken a területeken is legyenek szakképzések, hogy megfelelő végzettséggel, tudással rendelkező szakemberek dolgozhassanak... – a játékosügynök szemével.

 

Tíz éve, amikor a menedzseri munkához akkor még szükséges FIFA-licencet megszereztem, már tapasztaltam, hogy nincs kialakított felkészülési lehetőség, elérhető jegyzetek, kapcsolódó oktatás a licencet adó vizsgához.

Azóta libearilizálták az ügynökpiacot, már vizsgázni sem kell, nem a személyek, hanem a dokumentumok állnak a középpontban, különböző, bárki által kiváltható, végzettséghez nem kötött engedélyekre fókuszál a szabályozás.

Néhány évea FIFA illetékesei először még szigorítani akartaka szabályozáson, mert azt tapasztalták, hogy a futballisták szerződéseinek nagyjából ötven százalékát már nem szabályszerűen, FIFA-licences ügynökök közreműködésével kötik meg.A problémát azonban nem tudták megoldani. Ezek után az ügynöki rendszer liberalizálása mellett döntöttek. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy már nem kötik FIFA-licenchez az ügynöki munkát, és annakszabályozását a nemzeti szövetségek hatáskörébe utalták át.

Mindegyik ország szövetsége maga dönthet a szabályozásról. Így azonban, mint az várható volt, a korábbi, szigorúbb szabályok enyhültek, és tulajdonképpen bárki képviselheti a labdarúgókat. Nem elvárás, hogy bármiféle tudás birtokában legyen.Szemben a korábbi rendszerrel, amely szigorú vizsgát írt elő: a FIFA-licenc megszerzéséhez a jelentkezőknek számot kellett adniuk tudásukról a sportmenedzsment különböző területeiről.

A Magyar Labdarúgó-szövetség 2016. január 1. óta az új közvetítői szabályzatát alkalmazza. A szabályzatnak megfelelően közvetítői szerződés megkötése az érintett szövetségnél/szövetségeknél tett regisztrációhoz kötött. A képviseleti szerződés legfeljebb kétéves időtartamra köthető. Képviseleti szerződés csak regisztrált közvetítővel köthető. A képviseleti szerződést, ha a felek eltérően nem állapodtak meg, a közvetítőnek kell az MLSZ részére az aláírást követő öt munkanapon belül elektronikus úton benyújtania (kozvetito@mlsz.hu). A regisztrációs adatlap és a közvetítői nyilatkozat kitöltése szükséges a regisztrációhoz. Ügyviteli díj (ez feltétele a regisztrációnak): 50 000 HUF + ÁFA.Tranzakciós díj: 20 000 HUF + ÁFA/tranzakció.

Magyarországon a szövetség szervezésében, közreműködésével ugyanakkor továbbra sincs olyan képzés, ami támpontot nyújt a pályakezdő játékos-közvetítőknek, és most már annyira sem készteti őket semmi a tanulásra, képzésre, mint korábban, amikor azért a vizsgakövetelményeknek meg kellett felelni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem is lenne szükség szakirányú játékos-közvetítő képzésre, amely mankót nyújt a munkavégzéshez a pályakezdők számára. Ezért indítottuk el tavaly a tanfolyamunkat, melyben az ügynöki munka gyakorlata mellett a munkához szükséges jogi ismeretekről is képet kaphatnak a résztvevők és bepillantást nyerhetnek a játékos-megfigyelők világába is. Ráadásul idén bővítettük a korábbi tematikát és egy, a kor szellemének megfelelő önmenedzsment is bekerült, az így kétnaposra bővülő tanfolyam programjába (a két napra külön is lehet jelentkezni). Ez utóbbiba többek között sajtókapcsolatok kezelése, média- és internetes ismeretek, közösségi média-szerkesztés tartozik bele.

A játékos-közvetítő tanfolyam tematikáját a korábbi FIFA-vizsga követelményrendszerét alapul véve állítottam össze. A szerződéskötések jogi hátteréről Selei András sportjogász tart előadást, a játékosok kiválasztásával, megfigyelésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról Sallói István, korábbi, 13-szoros válogatott labdarúgó számol be, aki a nemzeti csapatnál, Dárdai Pál stábjában is dolgozott hasonló feladatkörben, jómagam pedig az ügynöki munka hátterét, a kapcsolatépítési módokat, a jelenlegi piaci helyzetet mutatom be. Az önmenedzsment, sajtókapcsolatok és közösségi média tárgykörben pedig a Nemzeti Sport Online munkatársai tartanak előadásokat.

Játékosügynök papíron bárkiből lehet, az MLSZ jelenleg 73 játékos-közvetítőt, illetve játékos-közvetítéssel foglalkozó céget tart nyilván, de aligha lehet véletlen, hogy a tavaly nyáron az Eb előtt összehívott bő harmincas válogatott kerethez sorolható játékosok menedzselésén csak hét magyar ügynök „osztozott" (mindegyikük rendelkezett korábban FIFA-licenccel is). Márpedig a válogatott szint, az, hogy valaki egy adott ország legjobb labdarúgóit képviselheti, illetve az, hogy ezek a labdarúgók őt bízzák meg a képviseletükkel, az ügynöki munkában is értékmérő. Ezt a szintet azonban már nem érheti el bárki, vagyis a képzés az ügynökök számára sem hátrány, sőt...

Tanfolyamunkról itt olvashat bővebben!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik