Vb 2014: Kovac maradhat, de rengeteg a horvát kritika

POLGÁR LÁSZLÓPOLGÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2014.06.24. 12:25
Davor Suker, a horvát szövetség elnöke támogatásáról biztosította Niko Kovac szövetségi kapitányt, akit viszont mások elkezdtek marni hazájában.

„Voltak hibái a kapitánynak, de higgyék el, el fog jönni még az ő ideje. Egyáltalán nem tartom sikertelennek szereplésünket, meg kell nézni, hogy Mexikó milyen jól játszott ellenünk. Nem szabad feladnunk, megyünk tovább" – mondta Suker, aki egykor együtt játszott Kovaccsal a horvát válogatottban.Suker, aki egykor együtt játszott Kovaccsal a horvát válogatottban.

A Sportske novosti a mexikóiak Horvátország felett aratott 3–1-es sikere után kevésbé fogalmazott drámaian, hiszen úgy nyitott: „Válogatottunk szomorú búcsúja." A világsajtóból szemezgetve viszont kiemeli, a Marca spanyol napilap leírja: „A horvátoknál már olyan labdarúgók vannak a középpályán, akik a Realban és a Barcelonában játszanak, mégsem voltak képesek támadóik hatékony támogatására."

A La Gazzetta dello Sport szerint Niko Kovac a 4-2-3-1-ről gyakorlatilag minden ok nélkül váltott át a 4-3-3-as felállásra. A két kiemelt játékos, vagyis Luka Modric és Ivan Rakitic dekoncentráltsága és játékban való súlytalansága sokat nyomott a latban.

„Roppant szomorú vagyok, tovább kellett volna jutnunk a nyolcaddöntőbe, ennek a generációnak kiesésünk nagy pofon volt" – mondta Modric.

A Vecerni list azzal a képpel indít internetes felületén, amelyen Mario Mandzukic a mezében próbál elbújni, míg mellette Niko Kovac tanácstalanul, egyben merengően támasztja fejét. „Kereste együttese játékát, változtatott a felálláson, végül pedig veszített" – írja a kép mellé.

A Dnevnik.hr még jobban odaszúr: „Kovac minden logikát nélkülöző húzásai – ilyen, amikor egy kezdő próbálja vezetni Modricot és Rakiticet..."

Az Index.hr már mélyebb elemzésbe is bocsátkozott, eszerint Kovacnak nemcsak középpályája, hanem jelentős szövetségi támogatója sincs már. Azzal ugyanis, hogy a Barcelonába aláíró Alen Halilovic helyett Sammirt vitte ki, magára haragította a horvát futball egyik legbefolyásosabb emberét, a Dinamo Zagrebet igazgató Zdravko Mamicot, aki Halilovic mellett kardoskodott – jó reklám lett volna a Dinamónak, ha már a Barca előtt megmutathatja magát.

S még egy csipetnyit a világsajtóból: a USA Today szerint a vereség egyszerűen rávilágított a horvát együttes képességeinek határaira, úgymond az eredménnyel beárazták a délszlávokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik