Nem sokon múlt a chilei csoda, Brazília tizenegyesekkel a negyeddöntőben!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.28. 20:59
null
A szurkolók lelkesedésével ezúttal sem volt gond (Fotó: Action Images)
A labdarúgó-világbajnokság első nyolcaddöntőjében Brazília 1–1-et játszott Chilével. A hosszabbításban nem született gól, a tizenegyeseknél pedig a brazilok voltak a jobbak (3–2), így ők jutottak be a negyeddöntőbe.

VB 2014
NYOLCADDÖNTŐ

BRAZÍLIA–CHILE 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2
Belo Horizonte, Estadio Mineirao, 57 714 néző. Vezette: Webb (angol)
BRAZÍLIA
: Júlio César – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho (Ramires, 72.), Luiz Gustavo – Hulk, Oscar (Willian, 105.), Neymar – Fred (Jo, 64.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
CHILE:
Bravo – Silva, Medel (Rojas, 108.), Jara – Isla, Aránguiz, Diaz, Mena – Vidal (Pinilla, 87.) – Alexis, Vargas (Gutiérrez, 57.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerző: David Luiz (18.), ill. A. Sánchez (32.)

Nem voltak ismeretlenek egymásnak a felek, a legutóbbi öt világbajnokságon immár harmadszor futott össze a nyolcaddöntőben Brazília és Chile, és a hazai pálya mellett a korábbi eredmények sem kecsegtettek sok jóval a kieséses szakaszba kisebb meglepetésként berobbanó Alexis Sánchezéknek, a chileiek 2000 augusztusa óta nem győzték le a selecaót.

A brazilok teli torokból ordították a himnuszt



Broadcast live streaming video on Ustream

Ennek ellenére nem feltartott kézzel kocogtak ki a pályára a „vendégek" – ez már a himnuszoknál is látszott. Már az első percek kőkemény játékot hoztak, előbb Fernandinho találta telibe Aránguiz lábát, majd Neymar került a földre egy brutális becsúszás után, és bicegett pár percig, de ahogy azt sejteni is lehetett, Howard Webb pulzusának emelkedéséhez ennél sokkal több kellett volna.

David Luiz jókor, jó helyen (Fotó: Action Images)
David Luiz jókor, jó helyen (Fotó: Action Images)

Az első gólra végül a 18. percig kellett várni, ekkor Neymar bal oldali szögletét Thiago Silva csúsztatta meg, a hosszún, a kapufánál David Luiz érkezett, és egy chilei védő, Jara segítségével a kapuba kotorta a labdát (1–0)!

Ki más is lehetett volna ezt követően a főszereplő, mint Neymar? A brazilok kedvence úgy ment át a chilei védelmen, mint kés a vajon, a lövések azonban nem akartak összejönni, legalábbis ballal.

Míg a Barca-csatár szenvedett, Chile kontrázott, és ki is egyenlített az első fél óra végén. A selecao védelmi megingását Alexis Sánchez használta ki, aki Vargas pöccintése után 12 méterre a kaputól lazán elgurított a kifutó Júlio César mellett (1–1).

Alexis higgadt maradt, begurította (Fotó: Action Images)
Alexis higgadt maradt, begurította (Fotó: Action Images)

A „józanító" egyenlítés láthatóan feltüzelte a hazaiakat, akik ezt követően céltáblának használták Claudio Bravo kapuját, Neymar fejjel és lábbál, Fred és Dani Alves csak utóbbival próbálkozott, végül egyikük sem járt sikerrel, „túlcifrázták".

A fordulás után sem szűntek meg a brazil rohamok, rögtön a szünet után fel is robbant a stadion, de hiába – Hulk vette át hónaljjal, majd törte el a labdát, és pattintott a jobb alsóba, Webb a partjelzőjére hagyatkozva azonnal visszafújta az akciót, ezzel kis híján zölddé változtatva a Zenit támadóját.

Hulk bepattintotta, mégsem ért gólt (Fotó: Action Images)
Hulk bepattintotta, mégsem ért gólt (Fotó: Action Images)

Az utolsó 30 percre fordulva úgy tűnt, a brazilok lelkesedése elfogyott, a chileiek a középpályán adogattak, és bizony többször megizzasztották Júlio Césart, előbb Sánchez, majd – egy gyönyörű kényszerítő után – Aránguiz célozta meg a kaput.

A cserék sem sokat segítettek a hazaiakon, a Fred helyére érkező Jo öt méterre a kaputól botlott meg a labdában Hulk tökéletes csavarása után. Neymar tartotta csak a lelket csapatában, de ő sem tudott csodát tenni, Bravo könnyedén paskolta ki a középre tartó fejesét, majd az éles szögből megeresztett bombáját is.

A végére láthatóan teljesen kifújtak a felek, jöhetett a hosszabbítás. Hulkot feltöltötte a rövid szünet, azonnal elment a szélen, és egy szabadrúgást is kiharcolt, de Bravo ravaszsága miatt végül ebből sem lett igazán nagy helyzet. Sokat elmond a hosszabbítás első félidejéről, hogy ez volt a legizgalmasabb mozzanata – már akkor, ha nem számítjuk a brutális belépőket.

Neymarnak sem ment, de ez is belefért (Fotó: Reuters)
Neymarnak sem ment, de ez is belefért (Fotó: Reuters)

A gyors térfélcsere után már mindenki a tizenegyesekre tartalékolt, leszámítva a csereként beálló Pinillát, aki a hosszabbítás második félidejének utolsó percében a tizenhatos vonaláról telibe találta a keresztlécet.

A tizenegyeseknél David Luiz állt oda elsőként, és nem hibázott, Pinilla lába viszont megremegett, és nagyon gyengén középre lőtt, César meg is fogta.

Willian sem bírta a nyomást, az elugró Bravo mellett, és a kapu mellett is elgurította a labdát, Alexis Sánchez pedig szintén a brazil kapusba vágta. Marcelo egy kis segítséggel bepörgette, Aránguiz pedig kőkeményen bevágta.

Nem úgy Hulk, aki csak Bravo térdét találta telibe. Díaz és Neymar nem rontott, Jara viszont újra hibázott, így Brazília jutott be a negyeddöntőbe!

EXKLUZÍV VIDEÓINK A MÉRKŐZÉS KÖZBEN ÉS UTÁN!







LENYŰGÖZŐ VIZUÁLIS ÉLMÉNYEK

A víz-és porálló Sony Xperia Z2 okostelefon kijelzőjét olyan technológiával fejlesztették ki, hogy ön lenyűgöző minőséget és élénk színeket élvezhessen a legújabb tartalmak lejátszásakor. A legszélesebb választékot, gazdag, természetes színeket kínál. Olyan vizuális élményt nyújt, amely a lehető legközelebb áll a valósághoz. A természetes színeket nehéz élethűen megjeleníteni a kijelzőn, de az Xperia Z2 erre is képes! (x)

Látogasson el Youtube-csatornánkra is, ahol további érdekességeket mutatunk önnek:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik