Vb 2014: az észtek legyőzésével már másodikok a törökök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.11. 22:26
null
A vártnál kicsit nehezebben, de hozta a kötelezőt Fatih Terim együttese (Fotó: Reuters)
A velünk egy világbajnoki selejtezőcsoportban szereplő török labdarúgó-válogatott Umut Bulut és Burak Yilmaz találatával  2–0-ra legyőzte Észtországot, így továbbra is megőrizte matematikai esélyét a kijutásra a 2014-es vb-re.

Meglepetésre sokkal jobb kezdtek az észtek, és az első 15 percben uralták is a találkozót. Ojamaa és Zenjov sorra alakította ki a helyzeteket a törökök tizenhatosa előtt, de a vendégek kapusa, Volkan Demirel remek formában játszott, és könnyedén fogta a távolról érkező kísérleteket.

Az első találatra sem kellett sokat várni, amelyet a negyedóra után ébredező törökök szereztek. A 22. percben Erkin indult meg a bal szélen, és hagyta le védőjét, majd adta be remekül a labdát. Középen Umut Bulut érkezett, és fejelt magabiztosan 6 méterről kapuba. 0–1

Az első félidőben ezután igazán nagy lehetőség már egyik csapat előtt sem adódott, az akciók sorra haltak el a középpálya közepén.

A második játékrész második percében máris kettőre növelték előnyüket a vendégek. Gökhan Töre passzolta Burak Yilmaz elé középen a labdát, amelyet a Galatasaray csatára remek mozdulattal, kapásból a kapuba lőtt 15 méterről.

A 66. percben még a Győri ETO játékosa, Tarmo Kink is lehetőséget kapott, de csapatán már ő sem tudott segíteni. A második félidő legvégén magára találó észt csapat jól futballozott ugyan, de gólt nem tudtak szerezni, így kétgólos vereséget szenvedtek Fatih Terim együttesétől, amely remekül használta ki helyzeteit.

Ezzel a sikerrel a törökök már öt mérkőzése óta nem találtak legyőzőre – sőt, az előző három vb-selejtezőjükön gólt sem kaptak – így feljöttek a D-csoport második helyére.

A győzelem ellenére nem örülhetnek túlságosan Turanék, hiszen az igazán nagy feladat még csak most következik számukra: kedden 20 órakor Hollandiát fogadják a Sükrü Saracoglu Stadionban.

ÉSZTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG0–2
Tallinn, Le Coq Arena, 20.30. V: Rizzoli (olasz)
Észtország: Pareiko – Klavan, Kruglov, Kams (Kink, 66.), Piiroja (Reintam, 34.) – Teniste, Vassiljev, Dmitrijev, Vunk – Ojamaa (Puri, 76.), Zenjov. Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
Törökország: Volkan Demirel – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Ömer Toprak – Selcuk Ínan, Gökhan Töre, Arda Turan (Adin, 87.), Caner Erkin, Mehmet Topal – Burak Yilmaz (Olcay, 80.), Umut Bulut. Szövetségi kapitány: Abdullah Avci
Gólszerző: Umut Bulut (22.), Burak Yilmaz (47.)

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: A játékvezető lefújja a találkozót, Törökország 2–0-ra legyőzte Észtországot.

90.perc: Három percet hosszabbít Nicola Rizzoli.

90. perc: Mindent egy lapra feltéve támadnak az észtek, de igazán nagy lehetőségük egyelőre nem akadt.

87. perc: Újabb változtatás a törököknél. Adin érkezett Arda Turan helyére.

81. perc: Dmitrijev egy elképesztő bombát eresztett meg 30 méterről, amely centikkel ugyan, de elkerülte a török kaput. Ez most nem Volkan Demirelen múlt.

80. perc: Csere a törököknél is. Olcay Sahan jön a második gólt szerző Burak Yilmaz helyére.

78. perc: Egy veszély szöglet után Vunk fejelhetett közelről kapura, lövése azonban nagyon gyengére sikeredett, így könnyedén hárított Volkan Demirel.

76. perc: Az utolsó cseréjüket is kihasználják a hazaiak. Puri érkezik Ojamaa helyére.

70. perc: Egy kicsit megnyugodott most mindkét csapat. Ügyesen passzolgatnak a középpályán a törökök, a hazaiak pedig csak pillanatokra tudják visszaszerezni a labdát.

66. perc: Csere az észteknél. Kams helyére érkezik a Győri ETO játékosa, Tarmo Kink.

65. perc: Szép észt kontra. Zejov cselezte át magát védőjén, majd került volna lövőhelyzetbe, azonban az utolsó pillanatban Toprak még menteni tudott az észt csatár elől a tizenhatos vonalán.

61. perc: A tűzzel játszanak az észtek. Újabb szabadrúgást végezhettek el a vendégek, és most remekül csavarodott a labda a kapu előterébe. Burak Yilmaz maradt üresen, és fejelt 8 méterről kapura, a fejese azonban pár centivel a felső léc fölé ment .

59. perc: A szabadrúgás megint elhal a sorfalban.

58. perc: Veszélyes helyről jöhet az újabb török szabad, miután 25 méterre a kaputól Teniste vágta fel Burak Yilmazt.

55. perc: Törökország 35 méterről lőhetett szabadot, amelyet Selcuk Inan azonnal kapura is akart bombázni. A lövése elakadt azonban a védőkben, így most fordulhatnak az észtek.

Törökország története során eddig kétszer, Észtország pedig még soha nem jutott ki világbajnokságra. A törökök az 1954-es, illetve a 2002-es vb-n voltak ott. Előbbin a harmadik helyen végeztek a csoportkörben Nyugat-Németország és a mienk mögött, míg 2002-ben hatalmas meglepetésre sikerült megcsípniük a harmadik helyet.

47. perc: MÁR KETTŐVEL MEGY TÖRÖKORSZÁG! Gökhan Töre passzolta Burak Yilmaz elé középen a labdát, amelyet a Galatasaray csatára remek mozdulattal, kapásból lőtt a kimozduló Pareiko mellett a kapuba, 15 méterről.

45. perc: Megkezdődött a második féidő!

45+3. perc: Három perc hosszabbítás után az olasz játékvezető lefújja az első félidőt!

42. perc: Mindkét csapat támadásai megrekednek egyelőre a középpályán, igazán nagy helyzet egyik kapu előtt sem alakult ki az előző percekben.

33. perc: Így is van, Reintam érkezik Piiroja helyére.

32. perc: A sokadik sérülés. Most épp Umut Bulut és Piiroja fejelt össze. Az észt védő alig bír lesétálni a pályáról, csere következik.

28. perc: A gól után feléledtek a észtek, és sorra alakították ki a helyzeteket! Öt percen belül kétszer is megszerezhették volna az egyenlítő találatot, de Volkan Demirel remek védéseinek köszönhetően maradt az egygólos török vezetés.

26. perc: A mérkőzést vezető Nicola Rizzoli a gólpasszt adó Erkin becsúszását vélte szabálytalannak, és felmutatta a török játékosnak a sárga lapot.

22. perc: VEZETNEK A TÖRÖKÖK!!! A bal szélen meginduló Erkin hagyta le védőjét, majd adta be remekül a labdát. Középen Umut Bulut érkezett, és 6 méterről, magabiztosan fejelt a kapuba.

A két csapat eddig ötször találkozott. A törökök ebből háromszor nyertek, két mérkőzés pedig döntetlennel zárult. Érdekesség, hogy a két iksz alkalmával otthon játszottak az észtek, tehát hazai pályán még veretlenek a törökök ellen.

8. perc: Többet birtokolják a vendégek a labdát, de meglepetésre mégis az észtek alakítottak ki eddig több lehetőséget.

Egy kis esélylatolgatás a törökök szemszögéből. TÖRÖKORSZÁG csoportmásodik, ha...
...6 pontot szerez a hátralevő két mérkőzésén, és Magyarország, valamint Románia pontokat veszít, vagy Románia ugyan 6 pontot szerez, de rosszabb a gólkülönbsége.
...4 pontot szerez, és Magyarország legfeljebb 3 pontot gyűjt (és rosszabb a gólkülönbsége), Románia pedig négyet (de rosszabb a gólkülönbsége) vagy kevesebbet.
...3 pontot szerez, Magyarország egyik meccsét sem nyeri meg, Románia pedig nem szerez több pontot háromnál és rosszabb a gólkülönbsége.

5. perc: Veszélyesen csavarodott a kapu elé az észtek 40 méterről elvégzett szabadrúgása, de végül a kapu előterében helyezkedő Ojamaa nem tudott labdába érni.

2. perc: Azonnal egymásnak esett a két együttes. Helyzet az észtek előtt, majd szöglet a törököknél.

Az előző öt vb-selejtezőjükön az észtek összesen hét, a törökök pedig tíz pontot gyűjtöttek. Arda Turanék legutóbb a mieink ellen 3–1-re elveszített mérkőzésen szenvedtek vereséget, az ezt követő négy mérkőzésükön veretlenek maradtak.

1. perc: Megkezdődött a mérkőzés, az észtek indították útjára a labdát.

„Egyszerűen nyernünk kell a mai mérkőzésen, ha versenyben akarunk maradni. Más helyzetben vagyunk, mint Észtország, hiszen ránk sokkal nagyobb nyomás helyezedik. Nem akarok kifogásokat, nyerni akarunk Észtország és Hollandia ellen is, és ott akarunk lenni a vb-n.” – beszélt a találkozó előtt Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ÉSZTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG LABDARÚGÓ VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik