Neymarék döntőként kezelik a bronzmeccset

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.12. 12:03
null
A brazilok győzelemre törnek, még ha ez nem is teszi semmissé a fájdalmakat (Fotó: Action Images)
Louis van Gaal egészen biztosan utoljára irányítja a holland válogatottat, míg Luiz Felipe Scolari további sorsa még kérdéses. De ki szerzi meg a harmadik helyet?

 

Csalódott csapatok csatája. Ezekkel a szavakkal szokták definiálni a harmadik helyért kiírt párharcokat, amelyek viszont többször is jobb mérkőzést hoztak, mint maga a vb-döntő. Mivel 1930-ban nem rendeztek bronztalálkozót, 1950-ben pedig négyes, körmérkőzéses fináléra került sor, eddig 17-szer játszottak a 3. pozícióért a nagy seregszemlén. Ezeken az erőpróbákon összesen 68 találat született, ami kereken 4-es gólátlagnak felel meg.

Remélhetőleg Brazíliában is jó meccset hoz majd a házigazdák és a hollandok összecsapása. A dél-amerikai együttes az elődöntőben megalázó, 7–1-es vereséget szenvedett Németországtól, kérdés, hogy ez teljesen padlóra küldte őket, vagy ellenkezőleg, nagy lökést ad nekik. Neymar szerint utóbbiról van szó, a házigazdák sérült csatárásza erről beszélt a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón.

„Akármi is történt Németország ellen, továbbra is egységesek vagyunk. Megvolt a lehetőségünk, hogy itthon legyünk világbajnokok, de mint kiderült, ehhez kevesek voltunk. A bronzmeccshez úgy állunk, mintha döntő lenne. Persze a harmadik hely nem teszi semmissé a fájdalmainkat, ám a célunk a győzelem.”

A Barcelona klasszisa elhatárolódott ügynöke, Wagner Ribeiro Twitter-üzenetétől, aki Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitányt arrogánsnak és bunkónak nevezte. A szakember sorsáról még nem született döntés. Marco Polo del Nero, a brazil szövetség 2015 áprilisában hivatalba lévő elnöke szerint maradnia kellene.

„Ami történt, egy taktikai hiba volt, nincs más probléma. Viszont mindannyian hibázhatunk. Számomra a legfontosabb, hogy jó munkát végzett a vébén és a felkészülés alatt is.”

Megszólalt Scolari is, aki szerint pályafutására nagyon nagy hatással lesz az elődöntőbeli 1–7. A kapitány szerint viszont a bronzmeccs éppen megfelelő lehetőség arra, hogy felkeljenek a padlóról és továbblépjenek, még ha a harmadik hely jóval kisebb álom is, mint a korábbi. De ők legalább bejutottak az elődöntőbe, miközben más neves csapatok már a csoportkörben búcsúztak.

A három világbajnokságon részt vevő egykori klasszis, Zico szerint viszont Scolarinak mennie kell.
„Köszönjük Scolarinak és Carlos Alberto Parreirának az eddigi munkát, de most már távozniuk kell. Muricy Ramalho lenne a jó megoldás, ő az egyik legnagyobb bajnok Brazíliában.”

Hozzátette, a kerettel az a gond, hogy egyik játékos sem volt igazán meghatározó a klubjában. Neymar sokszor ült a kispadon Barcelonában, Fred, Marcelo és Hulk hol játszott, hol nem, emellett Zico úgy érezte, hogy David Luiz és Oscar sem volt állandó kezdő a Chelsea-ben.

Louis van Gaal, a holland válogatott kapitánya az argentinok ellen tizenegyesekkel elbukott elődöntő után még megkérdőjelezte a bronzmeccs jogosultságát, azóta azonban mégiscsak talált motivációt.
„Sajnos oda egy álom, mert nem nyertük meg a vb-t. Holland válogatott azonban még sohasem zárt veretlenül világbajnokságot, mi viszont most megtehetjük ezt. Remélhetőleg le is tudjuk győzni Brazíliát” – mondta a szakember, aki az utolsó meccsére készül a holland válogatott kispadján.

A veterán Dirk Kuyt az ötödik nagy tornáján vesz részt, már ha a vb-ket és az Eb-ket számítjuk, de véleménye szerint messze ez a legjobb együttes.

„Louis van Gaal mindig a győzelemre tör, ha eljutottunk volna a döntőbe, szerintem legyőzhettük volna Németországot is. De sajnos nem ellenük készülünk…” – mondta a sokoldalú futballista, aki kiemelte, hogy sok a fiatal a csapatban, ráadásul Michel Vorm, a harmadik számú kapus kivételével mindenki szerepet kapott, szóval nem csak tizenegy játékos alkotja a válogatottat.

Hollandia eddig egyszer játszott bronzmeccset, ám az 1998-as „kisdöntőben” 2–1-re kikapott Horvátországtól. Az akkori vesztes gárda kapusa Edwin van der Sar volt.

„Remélhetőleg felnőnek a feladathoz. Emlékszem, hogy milyen rossz volt nézni az ünneplő horvátokat a Parc des Princes-ben. Igaz, hogy minden csapat a világbajnoki címért száll harcba, de a harmadik hely sem rossz. Különösen akkor, ha azt Brazília ellen sikerülne megszerezni…”

Brazíliából tudósító munkatársaink Sony Xperia Z2 okostelefonja a formatervezés magasiskolája. (x)

VB 2014
BRONZMÉRKŐZÉS
22.00: BRAZÍLIA–HOLLANDIA – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
Brazíliaváros (tv: m1). Vezeti: Dzsamel Hajmudi (algériai)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK:
Brazília: Júlio César – Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo – Ramires, Fernandinho, Luiz Gustavo – Oscar, Jo, Willian. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.
Hollandia: Cillessen – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind – Wijnaldum, Sneijder, Depay – Robben, Van Persie. Szövetségi kapitány: Louis van Gaal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik