Aranyló spanyolok, retró németek, űrutazó oroszok - vb-mezek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.17. 17:43
A 2014-es labdarúgó-világbajnokság felvezetéseként háromrészes sorozatban gyűjtöttük össze és mutatjuk be részletesen a brazíliai vb-re kijutó 32 válogatott mezeit, az első, valamint a második számú szereléseket. Az első felvonásban az afrikai és az ázsiai zóna kvalifikált nemzeteit küldtük a kifutóra, a másodikban Dél-Amerika és a CONCACAF-zóna mutatta meg magát, végül Európa 13 nemzetével lesz teljes a mezkörkép. Nincs más hátra, mint előre: padlózzuk le a „mezerátit”, és meg se álljunk Brazíliáig.

Horvátország (A-csoport)Horvátország (A-csoport)

HORVÁTORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
HORVÁTORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A házigazda brazilokkal egy csoportba sorsolt horvátok hazai mezének piros-fehér kockái senkit sem lepnek meg, a nemzeti jelkép elengedhetetlen része a válogatott öltözetének. A Nike azért próbált variálni a korábbiakhoz képest: ezúttal a pirosba öntött hátrész, a szintén piros ujjak és a V-nyak dobják fel az összhatást. A mez elülső részén a mezszám és a szintén új formába öntött szövetségi címer is látható. A nadrág és a sportszár fehér, illetve kék is lehet, ellenféltől függően.

A második számú mez tengerkék színt kapott, a mezszám és a márkajelzés fehér, a kör alakú gallér piros lett. A vállrésztől az ujjak felé haladva az első számú mezen domináns kockás motívum köszön vissza, hasonlóan a 2012-es Eb-n látott váltómezhez, de mégis másképp.

Spanyolország (B-csoport)

SPANYOLORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
SPANYOLORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A címvédő spanyolok Adidas által készített hazai mezén a vörös dominál, ami az ország és az egység szimbóluma is egyben. A sárga csíkokat (a vállon és a háton) arany váltotta fel, utalva az elmúlt évek fényes sikereire: világbajnoki címre (2010) és a két Európa-bajnoki aranyra (2008, 2012). A mez hosszanti csíkozású elülső részén a nemzeti és a világbajnoknak kijáró címer, valamint a márkajelzés kapott helyet, kivétel nélkül mindegyik arany színben.

Érdekesség, hogy most először egyszínű a spanyolok hazai szerelése, 1947 óta mindig két nadrág járt a vörös felsőhöz, de a német gyártó szakított a tradícióval. Az összhatás teljes, a sportszár is vörös lett.
A spanyolok második meze is feltűnően új: fekete alapszínt és rikító sárga kiegészítést kapott, szabásában teljesen megegyezik a hazai változattal. A galériában a világoskék/arany kapumezt is megmutatjuk.

Hollandia (B-csoport)

HOLLANDIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
HOLLANDIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Egy klasszikus, egy modern – ez volt az alapvetés a hollandok első és második számú mezét legyártó Nike tervezőinél.

A Holland Labdarúgó-szövetség alapításának 125. évfordulója előtt tisztelgő kollekció címere visszatért az 1907-től az 1960-70-es évekig használt formához, ami kellően klasszikus külsőt kölcsönöz a letisztultnál is letisztultabb hazai szerelésnek, akárcsak a szintén a hetvenes éveket idéző számozás a hátoldalon.

Az idegenbeli mez mélykékben úszik narancssárga betétekkel, hozzá tartozó kék nadrággal és sportszárral.

Görögország (C-csoport)

GÖRÖGORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
GÖRÖGORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A világbajnokság pótselejtezőjében Romániát kiejtő görögök a mezőny egyik nagy újítói: egy évvel ezelőtt váltottak Adidasról Nike-ra, és a végeredményt elnézve talán nem is bánták meg.

A 2004-es Eb-siker óta állandósult fehér hazai mez most is fehér lett kék gallérral és ujjvégekkel. A mez szabása az Arsenal 2013–2014-es szezonra készült idegenbeli (sárga-kék) öltözetét követi. A nadrág és a sportszár szintén fehér, ugyancsak kék elemekkel.

Az idegenbeli mez pontosan a kifordítottja a hazainak: ami fehér volt, az kék lett, ami kék volt, az pedig fehér.

Anglia (D-csoport)

ANGLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
ANGLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A másik nagy váltók az angolok, akik 1952 és 2013 között (megszakításokkal) Umbro mezekben futballoztak válogatott meccseken, de egy éve már a Nike (amely cég egyébiránt az Umbro tulajdonosa) az új mezszállító.

A Nike első (2013-as) kollekciójához képest a hófehér hazai mez csak nagyon keveset változott: a mélykék gallért jóval finomabb kék (Sport Royal Blue) váltotta fel, így már kevésbé hasonlít az 1974-ben vb-t nyerő NSZK válogatottjának szerelésére, amiért korábban sok panaszt kapott a gyártó. Kiemelt figyelmet fordítottak az új mezszámok és a nevek betűtípusainak kialakítására, a nadrág és a sportszár színben igazodik a felsőhöz.

Az idegenbeli mez a piros két árnyalatát és visszafogott csíkozást kapott, kialakításában a Nike-tól megszokott klasszikus szabást követi. A nadrág fehér, a sportszár piros ennél a garnitúránál. A kapusok meze zöld vagy sárga lesz a vb hetei alatt.

Olaszország (D-csoport)

OLASZORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
OLASZORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

„Higgy az ötödik csillagban!” – Ezzel a szlogennel mutatta be a Puma márciusban a négyszeres világbajnok olasz válogatott vb-ruháit. A gyártó valamivel világosabb árnyalatú kéket választott a 2013-as Konföderációs Kupán viselt szereléshez képest, amely arany betétekkel és az olasz nemzeti lobogóval lett díszítve. Hivatalosan fehér nadrág és kék sportszár tartozik az első számú mezhez, de jó esély van rá, hogy Andrea Pirlóék tiszta kékben (és tiszta fehérben) szerepelnek Brazíliában.

Az idegenbeli mez fehér alapszínt és (elöl) visszafogott kék csíkozást, illetve V-nyakat kapott a hazain látható gombos megoldással ellentétben. A kapusok egy különleges mintázattal feldobott felsőt húzhatnak magukra, ami összesen négy színváltozatban készült el: bordó, narancssárga, lime és fehér.

Svájc (E-csoport)

SVÁJC MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
SVÁJC MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A svájciak mezét is a Puma gyártja, bár ebbe a kollekcióba valamivel kevesebb fantáziát tettek bele, mint az olasz válogatottéba. A tűzpiros hazai mez kapott egy kereszt formájú vízjelet, ami a nemzet szimbóluma, a mellkasnál a középen elhelyezett márkajelzés két oldalán a nemzeti lobogót és a szövetség címerét is feltüntették. Az idegenbeli mez fehér tükörképe a hazai meznek, a gallérok mindkét változatnál egyszerű formát kaptak.

Franciaország (E-csoport)

FRANCIAORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE
FRANCIAORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE

A világbajnoki pótselejtezőben a szakadék széléről visszakapaszkodó, Svájccal egy csoportba sorsolt francia válogatott hazai meze egy fehér, gombos gallérral ellátott klasszikus sötétkék felső lett, fehér nadrággal és vörös (vagy fehér) sportszárral.

A felső kék színét a farmerkultúra szülővárosa, a dél-franciaországi Nimes inspirálta, a szív fölött található szövetségi címer az 1958-ban használt verzióra utal vissza, természetesen a múlt előtt tisztelegve.

Az idegenbeli felszerelés alapszíne fehér, amelyen szürke csíkok futnak keresztbe, a sportszár szintén fehér, a nadrág pedig kék. Hasonlít a 2011-es matrózcsíkos darabra, de korántsem olyan feltűnő jelenség. A második számú felső gallérja is kapott gombokat, de ennél a forma jóval visszafogottabb.

Bosznia-Hercegovina (F-csoport)

EZ MÉG AZ ELŐZŐ! BOSZNIA-HERCEGOVINA ÚJ MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
EZ MÉG AZ ELŐZŐ! BOSZNIA-HERCEGOVINA ÚJ MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A vb-újonc bosnyákok 2014 tavaszán váltottak mezszállítót: az olasz Legeáról a német Adidasra. A csere hivatalosan csak július 1-jével lép életbe, de az új mezek június első napjától a boltokba kerülnek, és két nappal később a Mexikó elleni felkészülési mérkőzésen már viselik őket.

A mezekről a kiszivárgott képek alapján megállapíthatjuk, hogy az idő rövidsége miatt bizony nem sokat variált az Adidas. A hazai garnitúra egyszerű szabást és fehér alapot, kék betéteket kapott, az idegenbeli fordítva.

Németország (G-csoport)

NÉMETORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
NÉMETORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A Nationalelf mezét 1954 óta gyártó Adidas a 2014-es világbajnokságra több újdonsággal is előállt. Az első számú mez közepén látható V-alakú piros elem az 1990-ben vb-címet nyerő válogatott szerelésére emlékeztet – a hagyományos fekete nadrágtól eltérő fehér alsóval kiegészülve egészen új külsőt kölcsönöz a válogatottnak.

Az Adidas a spanyol, az argentin és a német válogatottnál is elengedte a tradicionális nadrág színét, és a felsőhöz igazította. Egyik nemzet rajongói sem fogadták kitörő örömmel az újítást.

A 2012-es Európa-bajnokságon hordott zöld váltómezt egy teljesen új, vízszintes csíkozású fekete-pirosra cserélte a gyártó. A váltómez megtévesztésig hasonlít a Flamengo, Brazília egyik legnépszerűbb klubcsapatának öltözetére.

Portugália (G-csoport)

PORTUGÁLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
PORTUGÁLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A Németországgal egy négyesbe kerülő portugál válogatott hagyományosan vörös meze egyedi lett: a sötét és világosabb színárnyalattal ellátott felső felülről lefelé folyamatosan vékonyodó horizontális csíkokat kapott, miközben a címer emlékezteti viselőjét a Portugál Labdarúgó-szövetség alapításának 100. évfordulójára. A nadrágok erősebb vörösben pompáznak.

Az idegenbeli öltözet formailag már sokkal inkább hasonlít a Nike által követett klasszikus stílusra: fehér felsőből, kék nadrágból és fehér sportszárból áll. A mezt egy különleges, gombokkal ellátott körgallér díszíti, amelyen szintén visszaköszön a kék, akárcsak az ujjaknál.

Érdekesség, hogy a csoportellenfeleket ismerve szinte biztos, hogy Cristiano Ronaldóék első három vb-mérkőzésükön vörösben lesznek, a fehér legkorábban a kieséses szakaszban kerülhet elő.

Belgium (H-csoport)

BELGIUM MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
BELGIUM MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A belga válogatott nemcsak a kiváló erőkből álló kerete, de mezgyártója miatt is egy speciális résztvevője lesz a nyári tornának. A svájci/katari Burrda Sports nem meglepő módon kizárólag Eden Hazard-ék szerelésért felel a vb-n.

A „vörös ördögök” dominánsan vörös mezén két helyen is, a gallérnál és a mellkasnál is visszaköszön a belga nemzeti zászló három színe, míg a címerben szereplő korona nagy méretben is feltűnik a felsőn. A nadrág és a sportszár is vörös.

A második számú mez fekete lett, ennél a meznél egy széles átlós csíkban jelennek meg a belga nemzeti színek. Szabásában tükörképe a hazai kiadásnak, a nadrág és a sportszár színe itt is megegyezik a mezével.

Hogy teljesen legyen a lobogókör, a belgák visznek magukkal egy harmadik, sárga mezt is Brazíliába, a kapusok zöldben lépnek majd pályára.

Oroszország (H-csoport)

OROSZORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
OROSZORSZÁG MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Bár a másik 31 válogatottal egyetemben a Fabio Capello vezette orosz nemzeti válogatott is „csak” Brazíliáig repül júniusban, az Adidas által gyártott tornaruháik az űrutazás jegyében készültek el, köztük a mezőny talán legkülönlegesebb váltómezével.

A hazai dressz a vörös két árnyalatával (sötétebb és világosabb) operál, arany márkajelzésekkel a mellkason és a vállaknál. Az ujjak kaptak egy orosz zászlót, a gallér hátsó részén pedig Jurij Gagarin híres „gyerünk!” felkiáltása olvasható, amelyet a történelem első űrrepülése előtt mondott a Vosztok–1 űrhajó startja előtt. A mezt egy vízjel is díszíti, ami szintén Oroszország űrprogramja előtt tiszteleg.

A fehér-kék idegenbeli változat szabásban megegyezik a hazaival, a gallérnál találunk apró eltérést. Változás a 2012-es Eb-hez képest, hogy ezúttal nem az orosz futballszövetség, hanem a nemzeti címer került fel a mezekre. Az igazi különlegesség azonban a mez felső részén látható elem, amely azt a látványt örökíti meg, amelyet Gagarin látott a Földre pillantva űrutazása alkalmával. A nadrág és a sportszár a hazai változathoz hasonlóan igazodik a felső alapszínéhez.

MEZBEMUTATÓ SOROZATUNK ELSŐ KÉT RÉSZÉT IDE KATTINTVA ÉRHETI EL:

ÁZSIA, ÓCEÁNIA ÉS AFRIKA VÁLOGATOTTJAI

DÉL-AMERIKA ÉS A CONCACAF-ZÓNA VÁLOGATOTTJAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik