Mez a beszéd! A 2014-es futball-vb összes szerelése – 2. rész

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.14. 12:46
A 2014-es labdarúgó-világbajnokság felvezetéseként háromrészes sorozatban gyűjtjük össze és mutatjuk be részletesen a brazíliai vb-re kijutó 32 válogatott mezeit, az első, valamint a második számú szereléseket. Az első felvonásban az afrikai és az ázsiai zóna kvalifikált nemzeteit küldtük a kifutóra, a másodikban Dél-Amerika (6) és a CONCACAF-zóna (4) mutatja meg magát, majd Európával zárul a kör. Nincs más hátra, mint előre: kapcsoljuk hármasba a „mezerátit”, dőljünk hátra és lépjünk a gázra – a végállomás Brazília.

Brazília (A-csoport)Brazília (A-csoport)

BRAZÍLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
BRAZÍLIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A házigazda brazilok vb-mezének színösszeállítása szinte semmit sem változott a négy évvel ezelőtti világbajnoksághoz képest, de formailag is csak apró eltéréseket eszközölt a Nike. Neymarék első alkalommal a Dél-Afrika ellen játszott felkészülési mérkőzésen viselték a hivatalos „tornaruhákat”, a többes szám pedig nem tévedés: az első félidőben a hazait, a másodikban az idegenbelit húzták magukra.

A hazai mez maradt az 1954 óta hódító „kiskanári” színvilág vonalán, azaz a sárga-zöld mez, kék (szükség esetén fehér) nadrág és fehér sportszár összeállításnál. Újdonság a V alakú gallér, ami eleganciát kölcsönöz az egyébként is klasszikus külsejű szerelésnek. A címer alól eltűnt a Brasil felirat, a gallér belsejébe egy kanárit varrtak.

A második számú mez nyaktól bokáig kék lett, és közben úgy pöttyös, hogy távolabbról csíkos hatást kelt. A különleges látvány a brazil nép energiáját, lendületét és az óceánt hivatott szimbolizálni. A mez belső oldala ennél a változatnál is kapott felvarrót, méghozzá a Dél Keresztjét, a déli égbolt legkisebb, de egyik leghíresebb csillagképét, amely a brazil nemzeti lobogón is szerepel. A nadrág fehér (szükség esetén kék), a sportszár kék. A galériában a zöld és szürke kapusmezek is megtalálhatóak.

Chile (B-csoport)

CHILE MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
CHILE MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A Spanyolországgal, Hollandiával és Ausztráliával egy csoportba kerülő Chile az 1947-es Copa América óta ragaszkodik mezei színéhez, azaz a hazai piroshoz és az idegenbeli fehérhez, ez a 2014-es vb előtt sem volt másképp. A 2010-es tornához képest új gyártó készíti a mezeket, a Puma pedig követte a hagyományokat.

Az első számú piros mez klasszikus kék gallért és fehér nyakrészt kapott, valamint egy fehér csík fut végig a mez oldalán. A nadrág és a sportszár is kék, a chilei nemzeti lobogó a felsőre és a nadrágra is rákerült.

A letisztult második számú mez olyan fehér lett, hogy még a Real Madrid is megirigyelné. Ennél is két szín díszíti a valamivel modernebb gallérformát, és itt is megtalálható az oldalakon futó csíkozás.

Kolumbia (C-csoport)

KOLUMBIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
KOLUMBIA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Radamel Falcaóék első számú szerelését sárgába mártották, de emellett sok izgalmas kiegészítést kapott. A mez elején látható csíkozás a dinamizmust szimbolizálja, a hátsó részen (a fehér-kék gallér alatt) egy vízszintes piros csík található (ahogy az Adidas összes vb-mezén), alatta pedig egy andoki kondor (kondorkeselyű), rajta az #UnidosPorUnPais (egységes a nemzet) felirat. A fehér nadrágot és a sportszárt kék betétekkel dobták fel.

Az idegenbeli mez összetétele sem változott, telt vörös lett és igen népszerű a szurkolók körében. Az elülső csíkozást itt elhagyta az Adidas (helyette az ujjak kaptak), de a mez hátulján itt is feltűnik a hashtaggel és mottóval ellátott nemzeti jelkép. A nadrág sötétkék, a sportszár pedig vörös színű. A 2010-es vb-n csupán Shakira képviselte a dél-amerikai országot, így az összehasonlítás Kolumbia esetében nem kivitelezhető.

Uruguay (D-csoport)

URUGUAY MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
URUGUAY MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Uruguay mezén alig változtatott a Puma 2010-hez képest, a hazai mez égszínkék (celeste), az idegenbeli fehér. Az első számú dresszt arany elemekkel dobták fel, utalva a két vb-címre és a 2011-es Copa América-sikerre. A mezt az egyedi kialakítású gallér teszi különlegessé, a nadrág és a sportszár is fekete színt kapott. Akárcsak Chilénél, a szövetségi címer mellett a nemzeti lobogó is feltűnik a mezen.

A hófehér idegenbeli darabon már nem találunk arany elemeket, ahogy a gallér is a Puma mezeinél megszokott stílust követi.

Ecuador (E-csoport)

ECUADOR MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
ECUADOR MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ecuador 2002-ben debütált a világbajnokságon, 2006-ban nyolcaddöntőig jutott, négy évvel ezelőtt szüneteltette a szereplést, de 2014-ben visszatér a tornára. Teszi mindezt egy totálisan „hazai” mezben, hiszen a válogatott szerelését az ecuadori Marathon Sports gyártja.

Az első számú mezen a hagyományos nemzeti színek, a sárga, a piros és a kék ötvözete látható kreatív kivitelezéssel. A sárga egyértelműen dominál, a piros a gallérnál (amelynek belsejében a nemzeti himnusz egy sora olvasható) és a mez oldalán, a kék pedig a vállaknál és az ujjaknál kapott helyet. A nadrág kék színű.

Az idegenbeli mez formailag hasonló kialakítást követ, mint a hazai, ennél kék az alapszín és sárga betétek dobják fel, a nadrág fehér lett.

Argentína (F-csoport)

ARGENTÍNA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
ARGENTÍNA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az argentinok maradtak a jól megszokott (1908 óta hordott) égszínkék-fehér kombinációnál, amit az Adidas a négy évvel ezelőtti mezhez képest erős fekete kiemelésekkel dobott fel a gallérnál, a háromcsíkos márkajelzésnél és az ujjaknál.

Újdonságnak számít a V-nyak és a nadrág színe, ami hosszú idő után fekete helyett fehér lett, akárcsak a sportszár. Ezzel vélhetően a letisztultság felé próbált haladni az Adidas, de inkább visszafelé sült el.

Az idegenbeli mez tömény kék lett, hasi részén vízszintes irányú csíkozás dobja fel a kék egyre világosabb árnyalataival. Az Adidas-logó arany, míg a vállaknál futó három csík fehér színt kapott, a nadrág és a sportszár a mezhez hasonló kéket.

Mexikó (A-csoport)

MEXIKÓ MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
MEXIKÓ MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Mexikó nyári vb-re készült első számú mezén a zöld két különböző árnyalata hangsúlyos, elülső részén pedig erős grafikai elemeket kapott, ahol felbukkannak a nemzeti lobogó piros és fehér színei is. Külön érdekesség, hogy az Adidas márkajelzése és a címer is a mellkas közepén tűnik fel.

A váltómezt a 2010-es feketéről pirosra festette a német gyártó, ami az 1960-as években volt legutóbb jellemző a mexikói válogatott külalakjára. Ezt a mezt is erős grafikai elemek, illetve fekete kiemelések dobják fel. A márkajelzés maradt középen, de a címer itt kikerült a bal oldalra és csupán két színből áll.

Costa Rica (D-csoport)

COSTA RICA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
COSTA RICA MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az urukkal egy négyesbe sorsolt Costa Rica mezével egy új gyártót köszönthetünk a garnitúrák között, méghozzá az olasz Lottót. A feltűnően elegáns gallér egyértelműen utal az olaszos behatásra, de a klasszikus piros-kék-fehér színösszeállításba nem nyúlt bele a gyártó. A márkajelzés ennél a felsőnél is középen található, a piros alapszínre helyezett kék látványelem a címert öleli körbe. A nadrág kék, a sportszár pedig fehér.

Az idegenbeli mez formailag teljesen a hazai tükörképe, csak a színek cserélődtek fel: a piros alapot fehér váltotta.

Honduras (E-csoport)

HONDURAS MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
HONDURAS MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A sorozatban második világbajnokságán résztvevő Honduras meze több szempontból is különleges: a gyártó kiléte (Joma), a mez belső szegélyén olvasható felirat (Honduras, hit, tisztelet, bátorság, őszinteség, hozzáállás) és a címer helyére felvarrt óriási H betű. A 2010-es tornán még nem engedélyezte a FIFA, de a hondurasi szövetség azóta hivatalos címerelemmé tette, így zöld utat kapott a használata.

A mezek színösszeállítása nem változott a négy évvel ezelőttihez képest, az idegenbeli kék a Karib-tengert és a Csendes-óceánt, a hazai fehér pedig a földet és a békét jelképezi.

A fehér mezt a vállaknál, a gallérnál és az ujjak végén a kék két árnyalata dobja fel, a második számú dressz ebben a tekintetben valamivel unalmasabb lett.

Egyesült Államok (G-csoport)

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK MEZEINEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Az Egyesült Államoknál a hazai mez szinte mindig fehér, a váltómez állandóan változik. 2010-ben sötétkék volt egy átlós csíkkal, a brazíliai tornára a piros kapta a legnagyobb hangsúlyt a Nike-tól.

De kezdjük a fehérrel. Az első számú mez rendkívül elegáns lett, még egy golfpályán is simán elférne. A formás gallér és az ujjak piros kontrasztot kaptak, a mez törzsét halvány csíkokkal dobták fel. Újdonság az amerikai szövetség megváltozott címere, a nadrág szintén fehér.

A második számú mez többnyire piros, akárcsak a hozzá tartozó nadrág és a sportszár. A mez vállrésze kék, a két szín közé fehér betétet ékeltek. Az ujjak stílusban és színben követik a mez felépítését, ami egységes látványt kölcsönöz. Az amerikai futballrajongók nem fogadták túl jól a második mezt, többségük túlzásnak tartja a franciás beütést – valljuk be, van benne valami.

SOROZATUNK ELSŐ RÉSZÉBEN AZ AFRIKAI ÉS ÁZSIAI MEZEKET MUTATTUK MEG, A KÖVETKEZŐBEN EURÓPÁVAL ÉS A JÁTÉKVEZETŐKKEL ZÁRJUK A KÖRT.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik