Ghána: válogatott mérkőzés eladásával vádolják az elnököt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.23. 01:25
null
Kwesi Nyantakyi bajban lehet, vallomást kell tennie a korrupciós üggyel kapcsolatban (Fotó: ghanasoccernet.com)
Az angol Telegraph és a Channel 4 oknyomozó riportja lebuktatta a Ghánai Labdarúgó-szövetség elnökét, Kwesi Nyantakyit, akinek jóváhagyásával olyan válogatott mérkőzéseket kötöttek volna le, amelyeknek végeredményét a fogadási csalásokra szakosodott bűnözői csoportok manipulálták.

A labdarúgó-világbajnokságon szereplő Ghána sportvezetői korrupciógyanúba keveredtek, a történelem során nem először. A Telegraph és a Channel 4 tv-csatorna hat hónapos nyomozást végzett. Az újságírók befektetéssel foglalkozó vállalat képviselőinek adták ki magukat, és tárgyalásra hívták a ghánai szövetség elnökét, Nyantakyit. A szándékuk az volt, hogy szponzoráljanak bizonyos felkészülési találkozókat. A tárgyalás során 170 000 dollárt kínáltak minden egyes olyan mérkőzésért, amelyen ők hozzák az ellenfelet, valamint a FIFA-kerethez nem tartozó játékvezetőket.

A részletek megbeszélése után a ghánai elnök beleegyezett a mérkőzések megszervezésébe, amivel klasszisokat – mint Michael Essien vagy Kevin-Prince Boateng – kényszerített volna arra, hogy olyan találkozókon lépjenek pályára, amelyeknek a végeredményét előre egyeztették.

A nyomozás nem derített fényt arra, hogy bármelyik játékos tudott volna korábbi, vagy jövőbeli mérkőzések eredményének befolyásolásáról. Nyantakyinak az üggyel kapcsolatban a későbbiekben vallomást kell tennie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik