Tik-tak, lejárt a tiki-taka ideje? Brazil hármas a spanyoloknak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.30. 23:52
null
A hölgy nem a spanyoloknak szurkolt (Fotók: Reuters)
A címvédő brazil labdarúgó-válogatott nyerte meg a Konföderációs Kupát, miután a döntőben biztosan, 3–0-ra megverte a spanyol válogatottat. A spanyolok Sergio Ramos révén kihagytak egy tizenegyest, ráadásul a 68. perctől Gerard Piqué kiállítása miatt emberhátrányban játszottak. Ennek ellenére a brazilok megérdemelten nyerték meg a meccset és ezzel a trófeát is.

A spanyolok az 1950-es vb-n Rio de Janeiróban 6:1-re kaptak ki a braziloktól. Ennél nagyobb vereséget csak az olaszoktól (1928) és az angoloktól (1931) szenvedtek el történetük során, mindkétszer 7:1-re kaptak ki. Ekkora különbségre most nem számíthattunk, a legtöbb fogadóirodánál majdnem ugyanakkora volt az odds a két válogatott sikerére, a spanyolokat kicsivel esélyesebbnek tartották.

A brazil lehetett az első válogatott, amely sorozatban háromszor megnyeri a Konföderációs Kupát. A franciák 2001-ben és 2003-ban diadalmaskodtak egymás után, a triplázás azonban nem sikerült nekik.

A mérkőzést beharangozó írásunkat itt olvashatják.

A brazil himnusz után nem sokkal újra felrobbanhatott a Maracana, ugyanis a hazaiak már a 2. percben megszerezték a vezetést. Hulk jobb oldali beadása után Neymarról pattant vissza a labda, amit Gerard Piqué és Álvaro Arbeloa sem tudott kivágni, Fred pedig ezt kihasználva a szintén bizonytalan Iker Casillas mellett estében a kapuba talált. Ilyen hamar korábban egyszer sem kapott gólt a Vicente del Bosque által irányított spanyol nemzeti csapat. 1–0

Az első gól pillanata: Fred a földön fekve is feltalálta magát
Az első gól pillanata: Fred a földön fekve is feltalálta magát


Az ezt követő percek sem a védők magabiztosságáról szóltak, az egyik oldalon Marcelo kezére pattant a labda egy beadás után a tizenhatoson belül – Björn Kuipers szerint nem volt szándékos a mozdulat –, a másik kapunál pedig Arbeloa sarkazott Oscarhoz, aki csak centikkel tévesztette el a jobb alsó sarkot.

Az iramra nem lehetett panasz, a spanyolok igyekeztek nyomás alá helyezni a selecaót, amely Paulinho emelésével növelhette volna előnyét, de Casillas még időben hátra lépett. A tét és a presztízs meghozta a hatását, Arbeloa Neymarral szemben elkövetett szabálytalansága után kisebb tömegjelenet alakult ki, de aztán lehiggadtak a felek.

Iniesta volt a legaktívabb spanyol, egy távoli lövéssel is észre vétette magát, de Júlio César szögletre ütötte a labdát, amit aztán Fernando Torres fejelt fölé. Az ibériai csapatnak felállt védelem ellen kellett volna valamit kitalálnia, a brazilok viszont a megszerzett labdával egyből villámgyors kontrákat indítottak, egy ilyen végén Sergio Ramos tarolta le Oscart 17 méterre a kaputól, a hazaiak megint csak pirosat reklamáltak, de ismét a sárga villant, Hulk pedig a szabadrúgásból fölé bombázott.

Fernando Torres nem az ideális testhelyzetben próbált fejelni
Fernando Torres nem az ideális testhelyzetben próbált fejelni

A második félórába lépve egy rossz spanyol passzból megint a hazaiak indultak meg életveszélyesen, de Neymar forintos (vagy inkább realos) labdáját Fred nem tudta gólra váltani, Casillas lábbal védte a ziccert.

Az első nagyobb helyzetüket lényegében két húzásból teremtették meg a spanyolok: Fernando Torres pazarul ugratta ki Juan Matát, aki átpasszolt Pedróhoz, a Barcelona támadója pedig elrúgta Júlio César mellett a labdát, de a visszaérő David Luiz a gólvonal előtt becsúszva mentett.

Neymar bal lába nagyon elsült
Neymar bal lába nagyon elsült

A másik oldalon bezzeg senki sem mentett: Casillasnak lett volna lehetősége rá, de az Oscar által megjátszott Neymar 12 méteres lövését csak szemmel tudta követni – vagy még azzal sem –, a labda védhetetlenül vágódott a léc alá. Negyedik meccsén negyedszer volt eredményes a Barcelona friss szerzeménye az idei Konföderációs Kupán. 2–0

A szünetre így kétgólos előnnyel térhettek a sárga mezesek.

A spanyolok tétmérkőzésen legutóbb 2010 októberében Glasgowban kaptak két gólt, vereséget pedig a 2010-es vb-n szenvedtek, Svájc ellen. Del Bosque mindenesetre nem forgatta fel a csapatát, egyet cserélt csak a szünetben, Arbeloa helyére César Azpilicuetát küldte.

Ez sem hozta meg azonban a stabilitást, olyannyira nem, hogy Fred a második játékrész második percében is betalált. Ezúttal 15 méterről lőtte ki a bal alsót. 3–0

Jött is a következő spanyol csere, a Juan Matát váltó Jesús Navas pedig gyorsan ki is harcolt egy tizenegyest, de Sergio Ramos a kaput sem találta el a büntetőből.

Hulk könnyen megszerezhette volna a negyedik brazil gólt, de nagy helyzetben a kapujából kirobbanó Casillasba lőtt.

Ezután David Villa is pályára lépett (Torres helyett), így a 68. percben Del Bosque már nem tudott változtatni csapatán, amikor Piquét kiállította a játékvezető a gólhelyzetben kitörő Neymar buktatásáért. Ezzel a piros lappal gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés, a spanyolok célja ezt követően már leginkább az lehetett, hogy minél kisebb vereséggel megússzák.

Becsületükre legyen mondva, emberhátrányban is próbálták megszerezni a becsületgólt, amihez Villa állt a legközelebb, de szép csavarását Júlio César még szebb vetődéssel hárította. Így maradt a 3–0, a világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatott – amely 2003 óta először maradt gólképtelen két egymást követő mérkőzésén – ezúttal sem tudta megnyerni a Konföderációs Kupát, amely sorozatban harmadszor is a brazilok győzelmével ért véget. A jövő évi vb házigazdája összesen már négy sikernél tart, és mostani diadalával világos üzenetet küldött a világnak: számolni kell velük a 2014-es seregszemlén.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, DÖNTŐ
BRAZÍLIA–SPANYOLORSZÁG 3–0 (2–0) – PERCRŐL PERCRE
Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 73 531 néző. V: Kuipers (holland)
BRAZÍLIA: Júlio César – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho (Hernanes, 88.), Luiz Gustavo – Hulk (Jadson, 73.), Oscar, Neymar – Fred (Jo, 79.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Kispad: Jefferson, Cavalieri (kapusok), Dante, Filipe, Jean, Réver, Fernando, Lucas Moura, Hernanes, Bernard, Jadson, Jo.
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa (Azpilicueta, a szünetben), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Busquets, Xavi, Iniesta – Pedro, Mata (Jesús Navas, 52.), Torres (Villa, 59.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Kispad: Valdés, Reina (kapusok), Albiol, Javi Martínez, Azpilicueta, Villa, Fabregas, Soldado, Monreal, Cazorla, Silva, Jesús Navas.
Kiállítva: Piqué (68.)
Gólszerző:
Fred (2., 47.), Neymar (44.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik