Brazília: fenyegetőznek a játékosok, leállhat a futballélet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.14. 21:38
A brazil labdarúgók további tiltakozó akciókat ígértek arra az esetre, ha a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) nem hajlandó újratervezni a 2014-es és 2015-ös eseménynaptárat. A tiltakozások egyik vezéralakja, a Corinthiansban játszó Paulo André kijelentette: ha a szövetség nem jut kompromisszumra a játékosokkal, akkor hajlandók megbénítani a brazil futballéletet.

A fenyegetést azt teszi hihetővé, hogy a klubok és játékosok egységesen a tiltakozásokat szervező mozgalom mögött állnak: a legutóbbi brazil bajnoki forduló hét meccsén is karba tett kézzel álldogáltak a játékosok, jelezvén, hogy ilyen körülmények között nem hajlandók focizni, majd céltalan passzolgatásba kezdtek. A meccs előtt a labdarúgók „CBF, hol a józan ész?!” és „Jobb futballt mindenkinek” transzparensekkel tüntettek.

Karba font kezek a Goiás–Ponte Preta mérkőzés első percében

„Eszkalálódni fognak a tiltakozó akciók, ha a szövetség nem hallgat meg minket. Történelmi helyzet ez a brazil futballban: a játékosok tudják, mit csinálnak, és tökéletesen tisztában vannak a mozgalmunk fontosságával” – mondta Paulo André. A játékosok sokkal szervezettebb és kevésbé zsúfolt meccsnaptárat akarnak elérni, állításuk szerint ezzel a meccsek színvonala és a közönség érdeklődése is nőne. Követeléseik között szerepel a futballisták fizetésével elmaradó klubok megbüntetése, a mérkőzéseket kedvük szerint tologató televíziós jogtulajdonosok megregulázása, több pihenőidő és nagyobb beleszólás a brazil labdarúgás fontos ügyeibe.

A demonstráció minden bizonnyal a következő fordulókban is folytatódik, és szó van arról is, hogy minden brazil játékos bohócorral lép pályára legközelebb. De ezeknél sokkal nagyobb a futballisták arzenálja...

Minimálfutball a Sao Paulo–Flamengo mérkőzés elején

„A 2014-es naptárat a világbajnokság okozta problémák miatt még meg tudjuk érteni. De ha a szövetség 2015-re sem tesz semmit, akkor valószínűleg teljes sztrájkba lépünk, és nem játszunk az évben. Egy dolgot tehetnek: rendre megbüntetik mind a húsz élvonalbeli klubot és a játékosaikat is. De a kiállásunk fontos a futballnak, mindenki tudja, hogy változtatásokra és jobb munkakörülményekre van szükség” – vélekedett Paulo André.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik