Az elnök fúrta meg Menezest, Guardiola is jelölt lehet a braziloknál

Vágólapra másolva!
2012.11.24. 11:47
null
A Lancenet Guardiola ügynökétől úgy tudja, a katalán szakember vállalná a selecao vezetését (Fotó: Reuters)
Mint beszámoltunk róla, a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) pénteki Sao Pauló-i ülését követően menesztette Mano Menezest, a selecao szövetségi kapitányát. Andrés Sánchez – a válogatottakkal foglalkozó szövetségi igazgató, egyben a hír bejelentője – elmondta: a szövetségi elnök José Maria Marin fúrta meg Menezes kapitányságát.

„Én magam úgy értékeltem, hogy nincs itt az idő a váltásra, ezzel feladjuk az eddig elvégzett munkát. De az elnök döntött: más módszereket, más megközelítést akar látni. Bátor döntés. Mano nem azért távozik, mert rossz eredményeket ért volna el – ha ez lett volna az ok menesztésre, akkor már a szezon elején mennie kellett volna” – mondta Sánchez.

Az igazgató elárulta: legalább hét szakemberrel tervezik felvenni a kapcsolatot, mielőtt januárban döntést hoznának az utódlásról. A helyi sajtó favoritja a paulista lobbi által „nyomott” Luiz Felipe Scolari és Muricy Ramalho, de felbukkant Pep Guardiola neve is. Guardiola megkeresése már csak azért is meglepő lenne, mert a brazilok ódzkodnak attól, hogy „nemzeti kincsüket” külföldi edzőre bízzák: a selecao történetében mindössze (társedzőként) a portugál Joreca, illetve az argentin Filpo Nunez irányította „légiósként” a válogatottat. Ketten együtt három meccset kaptak a kispadon…

„Mindenkit nagyon meglepett a döntés és annak időzítése, más szituációban könnyebb lenne megmondani a kirúgás mögötti indokokat. Engem a Santoshoz köt szerződés 2013 decemberéig, egyelőre mással nem kívánok foglalkozni” – nyilatkozta a szövetségi kapitányi poszt egyik esélyese, Muricy Ramalho.

Menezes Twitter-üzenetben mondott köszönetet munkatársainak, játékosainak és a szurkolóinak.


HOL VAN EZ A DÉL-AFRIKAI KAPITÁNYKÁOSZHOZ?

A kapitányváltás és annak időzítése jó néhány kérdést felvet, többek között azt is, hogy szokás-e kirúgni a szakvezetőt a vb házigazdájánál. A dél-afrikai szövetség a 2010-es világbajnokság előtt – a torna 2004-es odaítélését követően – sorozatban cserélte a kapitányokat, hogy aztán hatodik edzőként megállapodjon az egyszer korábban már elküldött Carlos Alberto Parreira mellett.

A németek nem ilyen hevesek, de mint kiderült utólag, a Rudi Völlert 2004-ben váltó Jürgen Klinsmann ellen a DFB vezérkarának több tagja is puccsot tervezett a 2006-os világbajnokság előtt, tartva egy esetleges „katasztrófától”.

Guus Hiddink csak 2001-ben vette át a dél-koreai csapat irányítását, a társházigazda japánoknál Philippe Troussier négyéves ciklust tölthetett ki. A franciák 1998 előtt szintén hagyták hosszú távon dolgozni Aimé Jacquet-t, ahogy az amerikaiak 1994 előtt Bora Milutinovicsot, vagy az olaszok az 1990-es vb-t megelőzően Azeglio Vicinit.

Az említett Milutinovics Mexikó kapitányaként is hosszas bizalmat kapott, a spanyolok az 1982-es világbajnokság előtt viszont José Santamaríával váltották Kubala Lászlót. Kérdezhetjük: a braziloknál biztos volt-e a helye a kapitánynak az 1950-es, hazai rendezésű vb előtt? A válasz igen, Flávio Costa 1944 májusától irányíthatta a selecaót, hogy aztán a katasztrófával felérő Maracanazo után a közönség és a sajtó valósággal elüldözze (aztán viszont rövid időre kétszer is visszahívták).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik