Az aranylabdások egy kivétellel C. Ronaldo mellett állnak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.22. 16:29
null
Cristiano Ronaldo: Ugye nem arról ábrándoztok, hogy kiesek? (Fotó: Reuters)
Az előző év aranylabdása még sohasem lett világbajnok, viszont nem is nagyon ragadt a csoportkörben – a Brazíliában ma este pályára lépő Cristiano Ronaldo és a portugálok szempontjából pillanatnyilag utóbbi megállapítás a lényeges.

 

Cristiano Ronaldo minden bizonnyal mindent meg fog tenni az Egyesült Államok elleni, éjfélkor kezdődő mérkőzésen, hogy megakadályozza a vereséget és az azzal járó automatikus kiesést.

Omar Sivori
Omar Sivori

A meccsvárás jegyében azért kutattunk egyet, mert jobb felkészülni minden eshetőségre, hiszen született már néhány meglepetés ezen a világbajnokságon – nem is beszélve a portugálok 2002-es vereségéről az amerikaiak ellen, ami később a csoportkörben ragadásukhoz vezetett.

AZ EGYETLEN, AKI A CSOPORTBAN RAGADT

Mint mellékelt táblázatunkból is kiderül, a vizsgált aranylabdások egy kivétellel CR „mellett állnak". Az egyetlen, aki hivatalban lévő aranylabdásként nem jutott tovább a következő vb csoportköréből: Omar Sivori.

Ő szülőhazája, Argentína válogatottjával 1957-ben Copa Américát nyert, de világbajnokságra már választott hazájával, Olaszországgal jutott el 1962-ben. A Juventus támadója egyetlen gólt sem szerzett a chilei vb-n, csapata két forduló után biztos kieső volt – ugyebár ez a veszély leselkedik ma este C. Ronaldóékra is.

AKIK A CSOPORTIG SEM JUTOTTAK EL

A szintén Argentínában született Alfredo di Stéfanónak egyáltalán nem jött össze a világbajnoki szereplés: a spanyol válogatott tagjaként – bár szerzett két gólt – elbukott az 1958-as vb selejtezőjében (1962-ben – már túl a második aranylabdáján – sérülés miatt nem lépett pályára).

MEDDIG JUTOTT AZ ILLETÉKES ARANYLABDÁS A KÖVETKEZŐ VB-N?

EZÜSTÉREM
Gianni Rivera (olasz, Milan, 1970)
Johan Cruyff (holland, Barcelona, 1974)
Karl-Heinz Rummenigge (NSZK-beli, Bayern München, 1982)
Roberto Baggio (olasz, Juventus, 1994)
Ronaldo (brazil, Internazionale, 1998)

BRONZÉREM
Eusébio (portugál, Benfica, 1966)
Michel Platini (francia, Juventus, 1986)

NEGYEDDÖNTŐ
Michael Owen
(angol, Liverpool, 2002)
Ronaldinho (brazil, Barcelona, 2006)
Lionel Messi (argentin, Barcelona, 2010)

NYOLCADDÖNTŐ
Marco van Basten
(holland, Milan, 1990)

CSOPORTKÖR
Omar Sivori
(olasz, Juventus, 1962)

A SELEJTEZŐBEN ELAKADT
Alfredo di Stéfano
(spanyol, Real Madrid, 1958)
Allan Simonsen (dán, Mönchengladbach, 1978)

A France Football francia szaklap által alapított Aranylabdát 1956 óta adják át. 1994-ig csak európai (pontosabban európai válogatottakban pályára lépni jogosult) játékosok kaphatták meg. 1995 és 2009 között európai klubokban játszók lehettek díjazottak, míg 2010 óta – amióta FIFA-Aranylabdaként ismert – bármely futballistára lehet szavazni.

A dán Allan Simonsen friss aranylabdásként szintén elakadt a selejtezőben, csupán karrierje vége felé, epizodistaként jutott el vb-re 1986-ban.

AKIKNEK FELEJTHETŐ VOLT „AZ A VB”

Az 1988-as Eb egyik hőse, Marco van Basten nemcsak a két aranylabdáját követő 1990-es vb-n nem szerzett gólt – több vb-n nem is volt alkalma játszani.

Ronaldinho 2002-ben világbajnok lett, de 2005-ös aranylabdásként az egyik bűnbak volt a brazilok korai németországi kiesése után.

Akárcsak Ronnie-nak, Lionel Messinek sem jött össze a góllövés és a jó szereplés „aranylabdás vb-jén” 2010-ben, s Michael Owen is hiába szerzett két gólt az ázsiai vb-n, Anglia nem élte túl a negyeddöntőt.

AKIKNEK EGÉSZEN JÓL SIKERÜLT

Hiába volt aranylabdás az előző évben, Gianni Rivera végigkispadozta az 1970-es vb-t Sandro Mazzola mögött a végül ezüstérmet szerző olasz válogatottban.

Ennek fényében kell értékelni két, amúgy rendkívül fontos gólját az egyenes kieséses szakaszban – a másodikkal eldöntötte az NSZK elleni, hosszabbításba torkolló „mindörökké klasszikust”, a mexikóvárosi 4–3-at.

Michel Platini szintén két góllal zárta a maga „aranylabdás vb-jét”, kulcsszerepet játszott a címvédő olaszok és a brazilok negyeddöntőbeli kiejtésében (bár utóbbi meccs tizenegyespárbajában hibázott), és végül – csapatkapitányként – bronzéremmel tért haza.

Pedig nem volt teljesen egészséges, lágyéksérülése miatt beinjekciózva játszott.

Roby Baggio nagy bánata Pasadenában (Fotó: Reuters)
Roby Baggio nagy bánata Pasadenában (Fotó: Reuters)

AKIKNEK NAGYON ÖSSZEJÖTT, DE…

A tragikus hősök… Roberto Baggio aranylabdásként öt gólt szerzett az 1994-es vb-n, és alighanem a France Football az évi voksolását is megnyeri, ha a brazilok elleni finálé szétlövésében nem rúgja a kapu fölé az utolsó tizenegyest. Így „csak” második lett a következő Aranylabda-szavazáson, mint ahogyan a vb-n is „csak” ezüstlabdát és ezüstcipőt kapott.

Ronaldo négy góllal a döntőbe vezette Brazíliát az 1998-as világbajnokságon, ám a franciák elleni finálé előtt rosszul lett, a titokzatos elgyengülés következtében a pályán csak árnyéka volt korábbi önmagának. Brazília simán kikapott, de a címvédő Ronaldo egész éves fáradozásait így is harmadik hellyel jutalmazták a következő Aranylabda-szavazáson.

ÉS AKIKNEK TÉNYLEG NAGYON ÖSSZEJÖTT

A klubsikerei miatt megdicsőülő Lionel Messin kívül a holland Johan Cruyff az egyetlen labdarúgó, aki a vb-t megelőző és a vb évében megtartott Aranylabda-szavazáson is győzni tudott (1973, 1974). Naná, hiszen sem a holland válogatott vb-ezüstig tartó szárnyalása, sem a Barcelona 1974-es bajnoki címe nem volt magától értetődő – a katalánok például 14 évig áhítoztak az aranyra, mire a holland messiás végre elhozta nekik.

Eusébio és az őt ábrázoló szobor (Fotó: Reuters)
Eusébio és az őt ábrázoló szobor (Fotó: Reuters)

Karl-Heinz Rummenigge két egymást követő Aranylabda-diadallal érkezett az 1982-es vb-re, és kiváló formáját igazolva öt gólig jutott az ezüstérmes nyugatnémet csapatban. A France Football következő ankétján – amelyet az orra előtt vb-gólkirályi címet szerző Paolo Rossi nyert meg – a negyedik hely jutott neki.

S a végére hagytuk Cristiano Ronaldo nagy példaképét, a szintén portugál Eusébiót, aki az 1965-ben kiérdemelt Aranylabdát az 1966-os világbajnokság bronzérmével és gólkirályi címével fejelte meg.

Az idén elhunyt legenda kilenc gólig jutott az angliai vb-n, és az abban az évben rendezett Aranylabda-szavazáson csupán a világbajnok Bobby Charlton előzte meg – egyetlen árva pontocskával…

VB 2014
A VASÁRNAPI (HÉTFŐRE ÁTNYÚLÓ) PROGRAM
H-CSOPORT
18.00:
Belgium–Oroszország (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!
21.00:Dél-Korea–Algéria (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

G-CSOPORT
00.00:
Egyesült Államok–Portugália (tv: M1) – ÉLŐBEN AZ NSO-N!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik