Oroszlánszelídítésre készülnek a németek

Vágólapra másolva!
2010.06.27. 11:19
null
A német csapat a valódi oroszlánok után a „háromoroszlánosokkal” néz szembe (Fotó: Action Images)
Hatalmas presztízsű mérkőzéssel folytatódik ma délután a dél-afrikai világbajnokság nyolcaddöntője: Németország Angliával csap össze 16 órakor. Fabio Capello – aki mind a 23 játékosára számíthat – bízik benne, hogy Wayne Rooney megkezdi a gólgyártást. Joachim Löw nincs ilyen kedvező helyzetben, és úgy véli, nem hibázhat csapata, ha tovább akar jutni.

Fabio Capello, az angol válogatott szövetségi kapitánya valószínűleg nem érezheti át teljesen, hogy mit élnek át az angolok, amikor Németországgal kell összecsapniuk, és az olasz szakember úgy véli, a végső siker érdekében a Nationalelfet is ugyanúgy meg kell verni, ahogy mindenki mást.

„Mindenkivel meg kell küzdenünk. Le kell győznünk a nagy csapatokat is, és Németország közéjük tartozik. De ez a találkozó nem szól másról. Nagy a nyomás, de ez természetes. A Szlovénia elleni meccsünk nagyon fontos volt, mivel újra láttam a játékosaimon az elszántságot. Nagyon jól futballoztunk, jól passzoltunk, jól váltottunk, minden kiválóan alakult, sok helyzetünk volt, ezért bízom a csapatomban. Újra jó a hangulat, és ez az edzéseken is így volt" – mondta Capello.

Wayne Rooney, az angolok támadója – akitől a leginkább várták a gólokat a „háromoroszlánosok" szurkolói – egyelőre gólképtelen a világbajnokságon, ám Capello nem aggódik a Manchester United csatára miatt.

ÖRÖKMÉRLEG
Mérkőzés: 27
Német győzelem: 10
Angol győzelem: 12
Döntetlen: 5
Német gólok: 34
Angol gólok: 47

„Az edzéseken rengeteg gólt szerez, és bízom benne, hogy a németek elleni meccsen is betalál. De még ha nem is volt eredményes, nagy segítségére volt a csapatnak az elmozgásaival, a passzaival, és a találkozókon nyújtott teljesítményével. Elégedett voltam a Szlovénia elleni játékával, és remélem, hogy ezen a meccsen is hasonló formában futballozik majd" – jelentette ki Capello.

Nemcsak a kapitány, hanem az angol válogatott korábbi ásza, Gary Lineker is úgy véli, hogy Rooney hamarosan megtalálhatja a góllövő cipőjét. Lineker hasonló helyzetben volt az 1990-es világbajnokságon, amelynek az elődöntőjében hosszabbításra mentette a Nyugat-Németország elleni találkozót.

„Ezerkilencszázkilencvenben az első két-három találkozón én sem éreztem magam elég élesnek, mivel kissé tompa és elcsigázott voltam. Az ember ilyenkor aggódni kezd a fizikai állapota miatt, mert a hosszú idény után nehéz fittnek maradni. Rooney játékán látszik, hogy mindent belead. Csak egy kicsit fáradtnak látszik, mivel nem tett jót neki, hogy sérülésekkel kellett bajlódnia korábban. Szerintem mentálisan továbbra sincs százszázalékos állapotban, de ez változhat. Emlékszem, ahogy haladtunk a vébén, én is egyre jobb állapotba kerültem. A Kamerun elleni negyeddöntőben már jól éreztem magam, és még jobban ment az elődöntőben" – mondta Lineker.

Capello egyébként kedvező helyzetben van – legalábbis ami a sérülteket illet: az olasz szakember mind a 23 játékosára számíthat, miután az első meccsen megsérülő Ledley King már teljes értékű edzésmunkát végzett, míg Jamie Carragher letöltötte eltiltását. Ennek ellenére várhatóan a szlovénok elleni kezdőcsapatba bekerülő Matthew Upson lesz John Terry társa a védelem közepén.

Az angol válogatott várható kezdőcsapata
Az angol válogatott várható kezdőcsapata

 

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya – aki nem jelent meg a meccs hivatalos sajtótájékoztatóján, tiltakozásul amiatt, hogy a Nationalelf nem edzhetett a nyolcaddöntő helyszínén – nagy küzdelemre számít az angolok ellen.

„Minden centiméterért meg kell küzdenünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy hibázzunk. Az angol futballisták küzdőszellemük és mentalitásuk mellett tapasztalatuk miatt is elismerést érdemelnek. A Terry, Lampard, Gerrard, Rooney tengelynél talán nincs is jobb Európában. Azt hiszem, éppen itt az ideje, hogy elfelejtsük a második világháborút. Kétezer-tízet írunk, mindketten tagjai vagyunk az Európai Uniónak, szerintem egyáltalán nem illendő felemlegetni ezt a témát" – utalt rá Löw, hogy a történelemnél ezúttal a futball sokkal lényegesebb.

Márpedig a futballpályán is legendás meccseket vívott ez a két nemzet. Amikor az 1966-os vb angol sikert hozó döntőjéről, illetve az 1990-es vb német továbbjutással zárult elődöntőjéről kérdezték Philipp Lahmot, a németek csapatkapitánya azt mondta, hogy a múltbéli eseményeknek nincs nagy jelentőségük, hiszen amikor ezek történtek, a csapat tagjai még a világra sem jöttek, illetve még kisgyermekek voltak.

A feszültség oldására egyébként egy oroszlánparkban tett látogatást a német válogatott az angol meccs előtt. „Mindenki megnyugtatására közlöm, hogy az összes játékosunk egészségesen tért vissza, és egyikük sem vált az állatok áldozatává" – viccelődött Löw, akinek neve „majdnem" oroszlánt (Löwe) jelent.

Löwnek több problémával is szembe kell néznie a csapat összeállításakor, hiszen annak ellenére, hogy a csoportkör alapján a német együttes nyújtotta a meggyőzőbb játékot, Cacau nem léphet pályára vasárnap, míg Bastian Schweinsteiger és Jerome Boateng játéka erősen kétséges. Miroslav Klose viszont visszatér eltiltásából, ő biztosan ott lesz a pályán.

„Mindketten könnyített edzést végeztek szombaton. A meccs előtt még lesz egy utolsó vizsgálat, és azután döntünk az orvosokkal konzultálva a szerepeltetésükről" – mondta Oliver Bierhoff, a német válogatott menedzsere Schweinsteigerrel és Boatenggel kapcsolatban.

Ha a Bayern München középpályása nem léphet pályára, a hírek szerint Toni Kroos helyettesítheti. Michael Ballack, aki sérülése miatt nem szerepelhet a vb-n, ezúttal a meccset is csak a tv-ből figyeli majd, de a Bildnek nyilatkozva kifejtette, az angolok elleni találkozók mindig igazi klasszikusok, ettől persze még német továbbjutást vár.

„Biztos vagyok a továbbjutásunkban. Nemcsak azért, mert az ellenfél tart tőlünk, hanem bízom a csapategységben is. Bár sok kiváló játékos van a túloldalon, nem szabad tisztelnünk az angolokat a pályán. Fiatal együttesünk már eddig is meccsről meccsre fejlődött a vb alatt.  Az angolok elleni mérkőzések mindig klasszikusok, az ilyen párharcokat várják a szurkolók" – mondta Ballack.

A német válogatott várható kezdőcsapata
A német válogatott várható kezdőcsapata
VB 2010
NYOLCADDÖNTŐ
NÉMETORSZÁG–ANGLIA
Bloemfontein, Free State Stadion, 16.00. Vezeti: Larrionda (uruguayi)
A találkozóról élő, szöveges tudósítással és élőképes cikkel jelentkezünk oldalunkon.

 

A KÉT CSAPAT LEGUTÓBBI TÍZ MÉRKŐZÉSE
2008. 11. 19. Németország–Anglia felkészülési mérkőzés 1–2
2007. 08. 22. Anglia–Németország felkészülési mérkőzés 1–2
2001. 09. 01. Németország–Anglia világbajnoki-selejtező 1–5
2000. 10. 07. Anglia–Németország világbajnoki-selejtező 0–1
2000. 06. 17. Anglia–Németország Európa-bajnoki-mérkőzés 1–0
1996. 06. 26. Németország–Anglia Európa-bajnoki-mérkőzés 1–1 – 11-esekkel 5–4
1993. 06. 19. Németország–Anglia felkészülési mérkőzés 2–1
1991. 09. 11. Anglia–Németország felkészülési mérkőzés 0–1
1990. 07. 04. Németország–Anglia világbajnoki-mérkőzés 0–0 – 11-esekkel 5–4
1987. 09. 09. Németország–Anglia felkészülési mérkőzés 3–1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik