Matthäus: „Tizenegyesek legyenek, akkor úgyis nyerünk!”

Vágólapra másolva!
2010.06.26. 21:04
null
Matthäus 1990-ben játékosként nehezítette meg az angolok életét (Fotó: Action Images)
1990-ben világbajnoki címet nyert a német válogatott – többek között az Anglia elleni elődöntős siker is kellett az akkori végső diadalhoz. Holnap ismét összecsap egymással a két ősi rivális, igaz, ezúttal már a nyolcaddöntőben. A Süddeutsche Zeitung internetes kiadása a helyszínen tartózkodó Lothar Matthäusszal, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával készített interjút a mérkőzés apropóján. Az al-Dzsazíra televízió szakkommentátoraként dolgozó 49 éves szakember 1990-ben maga értékesítette a németek második büntetőjét a tizenegyespárbajban, és azt reméli, ezúttal is tizenegyesek döntenek majd…

– Mit vár a vasárnapi mérkőzéstől?
– A német játékosok Ghána elleni rosszabb teljesítménye ellenére egyértelműen azt várom, hogy továbbjussunk. Igaz, Angliának sok nagynevű játékosa van a Premier League-ből, de a csapat eddig nem tudta az ennek megfelelő teljesítményt nyújtani.

– Mindkét együttes döcögve jutott be a nyolcaddöntőbe.
– Anglia játéka a három csoportmérkőzésen folyamatosan javult, a németeknél inkább fordított volt a trend. Ha ezt a tendencia folytatódna, Németország lenne az esélytelenebb. De ebben nem hiszek. A Ghána elleni mérkőzés idegileg jelentett nagy terhelést, főleg a fiatalabb játékosoknak, de bizonyították mentális erejüket. Így tudnak fejlődni.

– A vasárnapi mérkőzés klasszikusnak számít. Magának a meccsnek köszönhető ez, vagy a múlt alapján magától értetődő?
– Természetesen sok történelmi meccset játszottunk Anglia ellen: ott van például az 1990-es vb, vagy az 1996-os Eb elődöntője. Vagy gondoljon Uwe Seeler fejes góljára az 1970-es vb-n, vagy a mai napig vitatott, Wembleyben esett találatra 1966-ból. De a játékosok teljes mértékben a jelenre koncentrálnak. A sajtó azonban a történelemmel foglalkozik, és sok hülyeséget írnak ilyenkor…

– Az angol médiumok előszeretettel használnak a világháborúra utaló címeket, fordulatokat. Már 1990-ben is így volt ez?
– Az angol sajtó jól tudja, hogyan lehet túlozni. Ezt mi is éreztük 1990-ben. Az újságok azonban nem a játékosokat akarják befolyásolni, inkább a példányszámot növelni. A német csapatot ezt kevéssé érdekli, a labdarúgók a mérkőzésre koncentrálnak.

– Érzi már a helyszínen uralkodó felfokozott hangulatot?
– A pályafutásomat külföldön, így Angliában is tisztelik. Az angol szurkolók és újságírók elismerik a játékosként nyújtott teljesítményemet – személyes beszélgetésekből így érzem.

– Az 1990-es világbajnokságon szerzett személyes tapasztalatok alapján mit tanácsolna a német válogatottnak a meccs előtt?
– Az angol futball megváltozott, a csapatok is megváltoztak. Olyan mérkőzéseket, amelyeket 20 év eltéréssel játszottak le, nem lehet egymással összehasonlítani. De a fiatal német csapat most is azt testesíti meg, ami a német futballt jellemzi: a játékosok motiváltak és tiszta szívből játszanak.

– Hol veszélyeztethetnek az angolok?
– Úgy vélem, a balhátvéd pozíciójában vannak a gondok. Egyszerűen nem értem, hogy ilyen nagy tornán, mint a világbajnokság, miért kell játékosokat olyan poszton játszatni, amelyen korábban nem szerepeltek. Anno számomra is kellemetlen volt játékosként, ha az edző teljesen új pozícióban szerepeltetett. Joachim Löwnek azt az ötletet adnám, hogy Philipp Lahmot tegye át a bal oldalra – igaz, a Bayernben nem ott játszik, de évekkel ezelőtt szerepelt ott. Jérome Boatengnek kellene jobbhátvédet játszania, abban a pozícióban jobban érezné magát.

– És mi lesz a meccs végeredménye?
– Természetesen kicsit elfogult vagyok, de ez normális. 2–1-es német győzelemre tippelek, hosszabbításban. Tulajdonképpen azt remélem, hogy tizenegyesrúgások döntenek. Mert akkor úgyis nyerünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik