Higuaín triplázott, Argentína gálázott

Vágólapra másolva!
2010.06.17. 13:29
null
Higuaín első fejes góljával 2–0-ra vezetett Argentína (Fotó: Reuters)
 A labdarúgó-világbajnokság B-csoportjában a 2. forduló első meccsén Argentína közönségszórakoztató játékkal 4–1-re győzött Dél-Korea ellen. A meccs hőse Gonzalo Higuaín volt, aki három gólt szerzett.

Az argentinokat irányító Diego Maradona és a dél-koreai szövetségi kapitány, Huh Dzsung Mu egyaránt egy-egy helyen változtatott az 1. fordulóban győztes csapatán (az argentinok 1–0-ra nyertek Nigéria ellen, a dél-koreaiak Görögországot verték meg 2–0-ra): a dél-amerikaiaknál a sérült Juan Sebastián Verón helyén Maxi Rodríguez került be a kezdőbe, míg az ázsiaiaknál Csa Du RitO Bom Szok váltotta fel.

 HIGUAÍN A 49. TRIPLÁZÓ
A világbajnokságok történetében Gonzalo Higuaín a 49. olyan játékos, aki egy meccsen legalább három gólt szerzett.

A világbajnokságok történetében eddig háromszor fordult elő, hogy argentin játékos három gólt ért el egy meccsen, Higuaín a negyedik. 1930-ban Guillermo Stábile Mexikó ellen triplázott, míg Gabriel Batistuta 1994-ben a görögöket, 1998-ban pedig a jamaicaiakat szórta meg. Legutóbb három gólt egy meccsen világbajnokságon a portugál Pedro Pauleta szerzett 2002-ben a lengyelek ellen. Az előző hat világbajnoki mesterhármasból (három gól egy meccsen) egyébként hármat az argentinok jegyeztek (Batistuta kettőt, most pedig Higuaín).    

Argentin támadással indult a mérkőzés, amelynek végén a koreaiak szögletre mentettek. Az első említést érdemlő lövés Gonzalo Higuaín nevéhez fűződött, aki éles szögből, jobb oldalról a kapu fölé lőtt (ekkor még...).

Tíz perc elteltével argentin fölényt jegyezhettünk fel, de számottevő helyzetet nem. 

A 17. percben Lionel Messi lőtt be egy szabadrúgást a bal oldalról, a labda a menteni igyekvő  Pak Csu Jong lábáról a kapu közepébe pattant. 1–0

Nem sokkal a gól után cserére kényszerültek az argentinok: a meghúzódott Walter Samuel helyére Nicolás Burdisso állt be.

A 26. percben újabb argentin szabadrúgás, újabb veszélyes lövés: Lionel Messi készítette le a labdát Carlos Téveznek, aki 25 méterről a léc fölé bombázott.

A folytatásban sem hagytak alább az argentin támadások, sőt a 33. percben szépen végigjátszott támadás során ismét gólt szereztek a dél-amerikaiak! Maxi Rodríguez leheletfinoman emelt középre, a nem sokkal korábban beállt Burdisso fejjel megcsúsztatta a labdát, a hosszún érkező Higuaín pedig hat méterről a bal kapufa mellett a hálóba fejelt. 2–0

A dél-koreaiak teljesen alárendelt szerepbe kerültek, szinte alig volt náluk a labda, így pedig még kontrázni is nehéz. Nem csoda, hogy ismét Maradona tanítványai kerültek helyzetbe: előbb Ángel Di María 15 méterrről ballal tüzelt, de Dzsung Szung Rjong bravúrral védett, majd egy szóló után Messi emelt a kapu mellé.

Ezt követően jött a hideg zuhany az argentinok számára, ugyanis első valamirevaló akciójából a szünet előtt szépített Korea: hosszú kirúgás után Demichelis csúnyán elnézte a labdát, amit Li Csung Jong szerzett meg, majd közelről a kapuba továbbított. 2–1

A második játékrész is argentin helyzettel indult, Carlos Tévez, Di María, majd Higuaín volt a labda útja, utóbbi hat méterről lőtt, de a dél-koreai kapus ismét nagyot védett.

A kihagyott helyzetek kis híján megbosszulták magukat, Jom Ki Hun került helyzetbe a másik oldalon, de a jobb szélről, bal lábbal leadott lövése elkerülte a kaput.

Ezt követően kissé leült a meccs, az argentinok kevésbé erőltették a támadásokat, ugyanakkor fegyelmezetten védekeztek, nem hagyták kontrázni a koreaiakat.

A 76. percben végleg eldőlt a három pont sorsa. Lionel Messi tört előre a bal oldalon, éles szögből lőtt, a koreai kapus lábbal hárított, a kipattanóból Messi ismételt, de a labda – ezúttal a kapufáról – továbbpattant, méghozzá Higuaín elé, akinek már csak az üres kapuba kellett passzolnia. 3–1

A 80. percben ismét Higuaín volt eredményes, Sergio Agüero beadását fejelte a hálóba, így a Real Madrid csatára három góllal vette ki részét a második argentin sikerből (nem meglepő módon őt választották meg a mezőny legjobbjának). 4–1

Azt nem mondhatjuk, hogy Argentína hiba nélkül játszotta végig a mérkőzést, de az tény, hogy összességében nagyon meggyőző, közönségszórakoztató játékkal nyert, és két meccs után hat pontjával, illetve öt rúgott (és egy kapott) góljával vezeti csoportját.

 

 

 A B-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Argentína225–1+4 6  
  2. Dél-Korea2113–4–1 3  
  3. Nigéria110–1–1 0  
  4. Görögország110–2–2 0  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik