A pazarló spanyolok lazán lefocizták Hondurast

Vágólapra másolva!
2010.06.21. 19:54
null
Sara Carbonero, Iker Casillas barátnője a meccs előtt (Fotó: Reuters)<br /><a href="http://tudositas.nso.hu/genpage_tr_10302.html" target="_blank"><strong>AZ ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!</strong></a>
Az Eur&oacute;pa-bajnok Spanyolorsz&aacute;g v&eacute;gtelen&uuml;l sim&aacute;n, 2&ndash;0-ra győz&ouml;tt Honduras ellen a d&eacute;l-afrikai labdar&uacute;g&oacute;-vil&aacute;gbajnoks&aacute;g 2. fordul&oacute;j&aacute;ban, ezzel k&eacute;t fordul&oacute; ut&aacute;n (Sv&aacute;jchoz hasonl&oacute;an) 3 ponttal &aacute;ll a H-csoportban. A selecci&oacute;n v&eacute;gig teljesen k&eacute;zben tartotta a m&eacute;rkőz&eacute;st, sokkal nagyobb k&uuml;l&ouml;nbs&eacute;ggel is nyerhetett volna. A dupl&aacute;z&oacute; David Villa holtversenyben Spanyolorsz&aacute;g vb-t&ouml;rt&eacute;nelm&eacute;nek legeredm&eacute;nyesebb j&aacute;t&eacute;kosa lett &ndash; sőt ott is hagyhatta volna riv&aacute;lisait, de tizenegyest rontott. A spanyol helyzetkihaszn&aacute;l&aacute;son az&eacute;rt van m&eacute;g mit jav&iacute;tani...

A két csapat eddigi egyetlen vb-mérkőzése 1–1-re végződött 1982-ben, egy hasonló szenzációról a spanyolok minden bizonnyal szívesen lemondtak volna. Az első spanyol akció a jobb szélen futott, Jesús Navas beadását viszont simán lehúzta Noel Valladares. A selección támadói hamarosan reklamálással múlatták az időt (kezezést véltek felfedezni a tizenhatoson belül), majd az 5. percben Fernando Torres lőtt középről kapura, viszont nem találta el jól a labdát.

A 7. percben nagyon közel jutottak a spanyolok első vb-góljukhoz, de David Villa hatalmas bombáját Valladares helyett a léc hárította.Az első tíz perc spanyol rohamait egy bal oldali beadás és Sergio Ramos fejese zárta le, a labda elment a léc fölött, a megsérült Valladares pedig ápolásra szorult.

A hondurasi kapus felépült, de a balról befelé cselező Villa lövését csak szemmel kellett vernie (azt sikeresen tette). Az első közép-amerikai akció egyből veszélyes is volt, főleg, hogy Iker Casillas nem állt a helyzet magaslatán, de a kapus végül lábbal tisztázni tudott a támadók elől. A 17. percben a felbátorodott hondurasiak szép kontrát vezettek, Casillas épphogy csak menteni tudott Humberto Suazo elől.

HA EGYSZER VEZETÉST SZEREZNEK...

A spanyol válogatott legutóbbi 37 válogatott mérkőzését megnyerte, ha megszerezte az első gólt a találkozón.

 

A nagy sorozat 2006 óta tart, ekkor Észak-Írország győzte le a selecciónt Eb-selejtezőn úgy, hogy a hispánoké volt az első szó (és gól).

Mielőtt még a fehér mezesek nagyon elkanászodtak volna, David Villa tisztázta az erőviszonyokat: a Valenciából a Barcelonába igazolt csatár remek, bal fölső sarokba küldött lövéssel szerzett vezetést Spanyolországnak a 18. percben (1–0).

Nem sokkal a gól után újabb helyzetet alakítottak ki a spanyolok, ráadásul ismét Villa hathatós közreműködésével. A támadó ezúttal szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Sergio Ramos öt méterről tisztán fejelhetett, de a hondurasi kapus, Valladares védeni tudott.

A gól óta keveset birtokolták a labdát a hondurasiak, futószalagon jöttek a spanyol támadások. Fernando Torres került kétszer egymás után helyzetbe: előbb Ramos beadásából fejelt a kapu mellé, majd nem sokkal később lábbal próbálkozott, de nem találta el a kaput, fölé lőtt. Amikor meg eltalálta a kaput, Valladares védett, ráadásul még az asszisztens is lest húzott (nem biztos, hogy neki volt igaza).

A félidő hajrájában Villa renitenskedett kicsit (egy hondurasi védő arcába kapott helyezkedés közben, de a játékvezető nem szankcionálta az esetet), a spanyolok pedig jöttek és jöttek – még ha a beadásokba és az utolsó passzokba sok hiba is csúszott. A kontinensbajnok 1–0-s vezetéssel vonulhatott az öltözőbe, Villa pedig levezette fölös indulatait, veszekedett még egy kicsit Izaguirrével.

MESTERLÖVÉSZEK NYOMÁBAN

David Villa ötödik vb-gólját szerezte meg a második spanyol találatnál, ezzel beérte hazája legjobb világbajnoki mesterlövészeit: Estanislao Basorát, Emilio Butraguenót, Fernando Hierrót, Fernando Morientest és Raúlt.

A második félidőt góllal kezdte a Del Bosque-csapat: egy eladott hondurasi labda után Xavi roboghatott előre, okosan passzolt Navasnak, aki középre gurított, David Villa pedig 18 méterről tüzelt, a megpattanó labda pedig megpihent Valladares hálójában (2–0).

A második gól után támadásban maradtak a spanyolok, Navas lövését kellett védenie Valladaresnek, aki nem panaszkodhatott munkanélküliségre...

A 61. percben Jesús Navas egy gyors visszacsellel tizenegyest harcolt ki, miután csak szabálytalanul tudták megállítani. David Villa állt a labda mögé, és lazán a bal kapufa mellé gurított, bár Valladares teljesen máshol keresgélt... Ezzel Villa (legalábbis egyelőre) elpackázta a lehetőséget a vb második mesterhármasára és arra, hogy a vb-történelem legeredményesebb spanyol játékosa legyen. Ez volt egyébként a spanyol vb-történet első kihagyott büntetője – a tizenegyespárbajokat nem számítva –, egyben a 15. büntető, amelyet a dél-európaiak kaptak a tornákon.

A második játékrész első (mérsékelten) veszélyes hondurasi támadása után Suazo tekert mellé, majd Del Bosque váltott: Xavi le-, Cesc Fabregas pedig beballagott.

Az Arsenal középpályása villámgyorsan ziccerbe is került, első labdaérintésével megtolta a labdát Valladares mellett, majd másodikra a hálóba akart lőni, más kérdés, hogy ezt egy becsúszó és a gólvonal előtt mentő védő nem így gondolta...

A 69. percben jó szögből végezhetett el szabadrúgást Honduras, de Ramón Núnez messze a kapu fölé tekert. A másik oldalon a Torrest felváltó Juan Mata lőtt fölé, a pályán változatlanul teljes volt a selección fölénye. A 83. percben Maynor Figueroa a meccs legszebb védekező mozdulatát bemutatva remekül mentett a gólra éhesen érkező Villa elől, így maradt a 2–0.

Maradt a 87. percben is, amikor a nagyon aktív Navas elhúzott a jobb szélen, beadása után Villa került ziccerbe, a center viszont sokat várt, és Mendoza kétségbeesetten becsúszva tisztázott előle. Spanyolország az 1964-es Európa-bajnoki győzelem évfordulóját sima győzelemmel köszöntötte, de megbánhatja, hogy nem használta ki a mérkőzést jobban gólkülönbsége javítására – a játék képe alapján nem csak két gól volt a két válogatott között. Az utolsó fordulóban a selección Chilével játszik "életre-halálra", míg Svájc Hondurasszal csap össze.

Mivel a helvétek jó eséllyel megszerzik a három pontot Honduras ellen, Spanyolországnak nem jó a döntetlen – ha Svájc és Spanyolország is nyer, könnyen meglehet, hogy Chile első két meccsén aratott győzelme ellenére is mehet haza a csoportmeccsek után. Az utolsó fordulóban a selección egy győzelemmel biztosan továbbjut, hiszen jobb lesz a gólkülönbsége Chilénél – de ez még nem elég a csoportelsőséghez önmagában.


A H-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Chile222–0+2 6  
  2. Spanyolország2112–1+1 3  
  3. Svájc2111–10 3  
  4. Honduras220–3–3 0  

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik