Berlinre nem igaz a linekeri mondás: ismét nyertek ott az angolok

Vágólapra másolva!
2016.03.26. 20:35
A világbajnok német labdarúgó-válogatott a kontinenstorna titkos esélyeseként számon tartott Angliát fogadta felkészülési mérkőzésen, és bár már két góllal is vezetett, a szigetországiak megfordították a mérkőzést, és 3–2-re nyertek. Az angolok kilencedik alkalommal léptek pályára Berlinben a nationalelf ellen, és még sohasem kaptak ki!

James Vardy pazar góllal keserítette a németeket (Fotó: Reuters)
James Vardy pazar góllal keserítette a németeket (Fotó: Reuters)
James Vardy pazar góllal keserítette a németeket (Fotó: Reuters)

EURÓPA-BAJNOKI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Németország–Anglia 2–3 (1–0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 72 000 néző. V: Rocchi (olasz)
Németország: Neuer – Can, Rüdiger, Hummels (Tah, a szünetben), Hector – Khedira, T. Kroos – Th. Müller (Podolski, 75.), Özil, Reus (Schürrle, 64.) – Gomez (Götze, 79.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Anglia:
Butland (Forster, 45.) – Clyne, Smalling, Cahill, Rose – Henderson, Dier – Alli, Lallana (Barkley, 71.), Welbeck (Vardy, 71.) – H. Kane. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerző: Kroos (43.), Gomez (57.), ill. H. Kane (61.), Vardy (74.), Dier (91.)

A tartalékos angol válogatott remek berlini mérlegében is bízhatott a világbajnok elleni mérkőzés előtt, a háromoroszlánosok ugyanis a német fővárosban nyolc fellépésükön ötször nyertek, háromszor pedig döntetleneztek, de ki sohasem kaptak. Most pedig a vezetést is megszerezhették volna a mérkőzés elején, ha Gary Cahill kissé pontosabban céloz, majd ugyanilyen okokból sóhajtozhattak a németek, csak éppen Mats Hummelst emlegetve.

Sokáig nem tudtak mint kezdeni a házigazdák a szigetországiak fegyelmezett védekezésével, agresszív letámadásával, pontosabban egy alkalommal megtalálták a rést, de a nemrégiben reaktivált Mario Gomez találatát lesre hivatkozva nem adta meg Gianluca Rocchi.

A szünet előtt mégis megszerezték a vezetést a németek: három angol védő is csak nézte békésen a 16-os előtt lőni készülő Toni Kroost, a nem sokkal előtte megsérülő kapus, Jack Butland pedig nem érte el a ravaszul tekeredő labdát a jobb sarok előtt: 1–0. Butlandet a gól után hordágyon vitték le.

Gomez még a szünet előtt megduplázhatta volna az előnyt, de az újonc Danny Rose zseniálisan mentette próbálkozását.

A pihenőt követően csak betalált Mario Gomez, bár ehhez Sami Khedira csodapörgetése mellett kellett a Nathaniel Clyne, Gary Cahill duó újabb rövidzárlata is: 2–0!

Ezt megnyertük – gondolta ekkor sok német szurkoló, és talán kedvenceik is, de mindannyian rosszul tették, mert előbb Harry Kane (2–1), majd a csereként beálló Jamie Vardy lőtt parádés gólt (2–2): előbbi sarokkal cselezett ki egyszerre két németet találata előtt, utóbbi meg sarokkal vette be Manuel Neuer kapuját. Vardy első gólját szerezte a válogatottban.

Megzavarodtak a németek, ám Vardy remek passza után Dele Alli kihagyta a kihagyhatatlant, de így sem úszta meg a világbajnok: a 91. percben Eric Dier befejelte a győztes gólt, stílszerűen egy szöglet után.

2–3: amikor azt hitték a németek, hogy nyertek, akkor kaptak ki.

De mit szól ehhez a sikerhez Gary Lineker?

PERCRŐL PERCRE

Hopp, Vardy az első leicesteri játékos a nagy Lineker után, aki gólt szerez az angol válogatottban.

Az angolok legutóbbi 17 válogatott meccsükből csak a spanyolok ellen buktak, volt azért két ikszük is.

A németek még sohasem kaptak ki kétszer egymás után odahaza úgy, hogy mindig kaptak legalább két gólt. A franciák kettő nullára győztek ellenük novemberben. Legutóbb a bolgárok nyertek a németek ellen kétgólos hátrányból, még 1995-ben.

A berlini stadionban ez a szám szól: Monty Python: Always Look On The Bright Side Of Life. Még hogy a németeknek nincs humorérzékük...

90. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc MICSODA VÉG!!!! HENDERSON JOBB OLDALI KORNERÉT ERIC DIER AZ ÖTÖSRŐL A BAL ALSÓBA FEJELI. Schürrle mellől: 2–3!

90. perc Rüdiger kifejeli szép mozdulattal Henderson jobb oldali beadást.

Vardy: két válogatott meccs, két kanadai pont.

84. perc
Vardy szereli a jobbon Khedirát, középre ad ballal, Alli meg 10-ről a bal felső fölé emel, ajtó-ablak ziccerből.

83. perc Henderson talál 24-ről a jobb alsó mellé. AZTÁN MI MARAD KI?!

80. perc Eric Dier odalép Cannak, sárga.

80. perc Mario Götze
be, Mario Gomez le.

77. perc Özil ismét rosszul találja el a labdát a 16-oson belül, most Schürrle készített neki elő, jobbról.

75. perc Müllernek nagyon nem ment, Lukas Podolski váltja.

Ez volt Vardy első válogatottbeli találata.

74. perc OTT AZ EGYENLÍTÉS! Clyne elmegy a jobbon, beadását a rövid oldali ötössarokról jobb sarokkal a rövid alsóba teszi James Vardy. Rüdigert megelőzve: 2–2!

71. perc Erősít Hodgson: James Vardy és Ross Barkley be, Welbeck és Lallana le.

69. perc
Neuer lábbal védi Lallana közeli próbálkozását.

67. perc Rüdiger fellöki a 16-os előtt Kane-t. Kane lövi a szabadrúgást, a sorfalba, Can meg takarít.

Az angolok korábbi három idegenbeli felkészülési meccsükből egyet sem nyertek, csak egyszer ikszeltek. És csak egyszer voltak eredményesek.

64. perc Várható volt: André Schürrle be, Reus le. Schürrle 50. válogatottbeli fellépése ez.

Kane először eredményes kezdőként címeres mezben, csereként már háromszor is betalált korábban.

61. perc HARRY KANE sem viccel: kissé jobbról a jobb alsóba lő jobbal, 12-ről. Egy jobb oldali Henderson-szöglet után visszafordult saját térfele felé Kane, majd ismét sarkon fordulva kicselezett egy sarkazással két embert, majd még egyet (sarkazás mellőzésével), aztán betalált. Ilyen egyszerű a futball: 2–1!

59. perc Kroos passzát Özil rosszul találja el, ment vetődve a bal alsó előtt Forster.

A 2012-es Eb után most először talált kapuba válogatott mezben Gomez, aki 62. válogatottbeli meccsén most 26. gólját vágta.

57. perc Mario Gomez csak betalál, 2–0! Khedira mesterien ível a 16-os elől az ötös jobb sarkára, ahol Clyne és Cahill közül az ék a bal alsóba bólint.

55. perc Can alszik, Welbeck szereli és középre ad Hendersonnak, aki hiába lő kapura 14-ről, Hector blokkolja.

52. perc Neuer kitolja jobbra vetődve Alli jobblábas, 22 méteres, középtávoli lövését.

50. perc Hazai helyzet, Reus szabadrúgását eléri azonban a bal felső előtt Forster.

Hector meg ilyen névvel trójai eredetű lehet. Persze csak vicceltünk.

Tah német-elefántcsontparti, Rüdiger német-Sierra Leone-i, Can német-török, Özil dettó, Khedira félig tunéziai, Gomez meg félig spanyol.

46. PERC FOLYTATJUK!

„Anglia a kontinens legerősebb válogatottjai között van, és másik öt-hat csapat mellett reális eséllyel pályázik az Európa-bajnoki cím elhódítására. Rengeteg tehetséges fiatal labdarúgójuk van, rendkívül erős keretet építettek az utóbbi években a támadó és a védekező szekcióban egyaránt. Tudásukat megmutatták már a világbajnoki és az Európa-bajnoki selejtezőkön is, a találkozó remek mérce lesz számunkra” – mondta Mats Hummels a meccs előtt.

45. perc Jonathan Tah váltja Hummelst, Löw is újoncot avat.

Az angol csatároknak sem megy, pedig a vezetők németesen is gondolkodnak. Az angol Labdarúgó-szövetség még egy utolsó kísérletet tett rá, hogy meggyőzze az Arsenal támadóját, Alex Iwobit arról, hogy a „háromoroszlánosokat” válassza, de ez a törekvés kudarcba fulladt. Az Everton elleni győztes mérkőzésen gólt szerző 19 éves támadó az angol U16-os, U17-es és U18-as válogatottban is szerepet kapott, de a felnőttek között Nigéria mellett tette le a voksát, és két felkészülési találkozón már pályára is lépett a nigériai válogatottban.

A BBC szakértői, pl. Terry Butcher szerint ez potya gól volt, ezen a szinten legalábbis az.

Apropó, az angolok korábbi hat meccsükből ötöt nyertek, csak a spanyoloktól kaptak ki 2–0-ra. Más nem is talált be nekik ezen a féltucat fellépésen.

A Manchester City két játékosa, Joe Hart és Raheem Sterling is izomsérülést szenvedett a Manchester United elleni hétvégi derbin, Hodgson meglepő helyről pótolta. Választása ugyanis Tom Heatonra, a másodosztályban (Championship) szereplő és jelenleg listavezető Burnley kapusára esett. A 29 éves játékos már korábban is szerepelt a válogatott keretben. Roy Hodgson tavaly májusban, az Írország elleni felkészülési mérkőzésre és a Szlovénia elleni Európa-bajnoki selejtezőre küldött először meghívót Heatonnak.

Az angolok tehát hetedszerre is kaptak gólt Németországban.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Zseniális mentés: Rose spárgázza ki a jobb alsó elől Gomez 15 méteres, ballábas lövését.

45. perc Fraser Forster váltja, Butland hordágyon el.

Butland ápolást kér. Cserét is. Nagyon tekeredett a labda, kérdés, potya gól-e ez.

43. perc VEZETNEK A NÉMETEK! Toni Kroos lő ballal a jobb alsóba 22-ről, Özil passza után. Clyne, Dier és Cahill sem vette őt komolyan: 1–0!

41. perc Butland vigéckedik, bukfencezve kap el egy kósza indítást, majd belesérül picit. Pánik és értetlenkedés az angol kispadon. Kellett nekünk Gazzát emlegetni, aki kinyírta térdét egy kocsmai csihipuhi jeles alkalmából. Butland később elrúg egy labdát, és még jobban fájlalja jobb combját.

39. perc Emre Can most sárgát kap, felrúgta Welbecket a 16-os bal csücske előtt.

38. perc HELYZET!
Can becsúszva ment Welbeck elől, zseniálisan, ám a kipattanó Lallanáé, aki jobbal 14-ről a bal felső fölé nyes.

35. perc
Can is vitézkedik a jobbon, de Rose szögletre ment előle. Amely ismét veszélytelen.

34. perc
Kroos is a léc fölé talál jobbal a 16-os előteréből. Hector passza után.

Emlékezzünk meg még egy tottenhamesről, extottenhamesről: az angol Sun fotósai rettenetes állapotban „kapták le” a labdarúgóikon Paul Gascoigne-t: az alkoholizmusa miatt évek óta kezelt egykori futballsztárt.

31. perc
Kane estében jobbal a léc fölé lő 17-ről, középről.

28. perc
Henderson jobbal 18-ról nem sokkal lő a bal alsó mellé, Neuer biztosított.

27. perc
Gól, hazai gól. Lesgól, Gomeztől. Pontosabban les miatt meg nem adott gól, mert nem volt lesen Gomez. Az ötös jobb sarka elől passzolt a túlsó alsóba Khedira mesteri passza után. Clyne beragadt kissé a jobbon.

Az angolok négy tottenhamessel kezdenek, ez 1987 óta nem fordult elő, sőt akkor Hoddle, Mabbutt, Hodge, Clive Allen és Waddle személyében egyszerre öt „sarkantyús” kezdett.

25. perc
Kane megindul a jobbon, Hector lepattan róla, Khedira dettó, de rossz a beadás.

17. perc
Kane passzát rosszul veszi le Welbeck, de jő Alli, és jobbal 30-ról nem sokkal véti el a bal felsőt!

Az angolok összesen két gólt kaptak az Eb-selejtezők során, minden meccsüket megnyerve, de legutóbbi hat németországi látogatásukkor kaptak gólt, összesen 10-et.

Utóbbit Gomez készítette elő egy leperdült lövéssel.

13. perc HELYZETEK! Dier rossz helyre fejeli ki az Özil-kornert, Müller visszafejeli, az ötös jobb sarka elől azonban Hummels a kivetődő kapusba lő, majd Reus talál 14-ről gyatrán a jobb sarok mellé.

12. perc Mezőnyjáték, tompa hazai fölénnyel, bár most Gomez elől éppen csak ment fejjel a kapu előtt Cahill, Can jobb oldali beadása után.

Az angolok két utóbbi meccsüket megnyerték itt, 2008-ban kettő egyre, 2001-ben pedig öt egyre.

7. perc
Angol helyzet: Cahill fejel 10-ről a jobb sarok mellé egy jobb oldali szögletet, a labdát majdnem elérte a kapufa előtt Kane. Reus hozta össze a kornert, Lallana adta be.

5. perc
Dier ad haza távolról fejjel meglepő, de eredményes módon.

4. perc
Khediráé az első lövés, ballal 15-ről a léc fölé lő, pontosabban Cahill és Smalling blokkol bevetődve.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak szürke-fekete mezben és fehér nadrágban, a vendégek vörös-fekete mezben és vörös nadrágban.

Természetesen ezen a mérkőzésen is megemlékeznek a terror legújabb áldozatairól.

A balbekk Danny Rose Hodgson mester 33. újonca.

Egy kis örökmérleg: 33 találkozó, 12 német és 15 angol siker, 42, ill. 67 rúgott góllal.

Egyébként a németektől Bastian Schweinsteiger sérült, Kruse pedig kártyázott, majd balhézott. Az angolok nagy hiányzói Rooney mellett Joe Hart, Jack Wilshere, Alex Oxlade-Chamberlain és Raheem Sterling.

De Löw szerint nemcsak Vardy jelent fenyegetést a német védelemre. „Elképzelhető, hogy Harry Kane is pályára lép, nem tudom, játszottak-e már valaha együtt, de abban biztos vagyok, hogy veszélyt jelenthetnek a védelmünkre. Jócskán befolyásolhatja a mérkőzést az, ha Vardy és Kane is a kezdőben kap helyet.”

„Jamie Vardy lenyűgöző játékos, remekül teljesít a szezonban, beszéltünk róla a csapattal és kielemeztük a játékát – udvariaskodott Joachim Löw. – Vardy olyan típusú labdarúgó, aki folyamatosan a kaput akarja támadni és keresi a réseket a védelmen. Mindig a védők mögé próbál kerülni, ez az egyik legnagyobb erőssége.”

De akad jó csatár Roo és Rashford nélkül is a háromoroszlánosoknál.

„Már két éve nézem Rashfordot, úgyhogy tisztában vagyok a képességeivel, a megfigyelői rendszerünk része. Remélem, hogy hagyják megfelelően fejlődni – úgy, mint egy tizennyolc évest –, és nem próbálnak meg túlságosan is nagy nyomást helyezni rá. Három mérkőzésen négy gólt szerezni nagy teljesítmény, ha tartani tudja a jó formáját, az nagy előny a Manchester Unitednek és Angliának is.”

Roy Hodgson elmondta, egyáltalán nem zárja ki, hogy Marcus Rashford, a Manchester United csodagyereke ott legyen a csapatban a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon.

Roy Hodgson, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának keretében újonc a Leicester City középpályása, Danny Drinkwater, a Manchester United klasszisa, Wayne Rooney sérülés miatt maradt ki.

Max Kruse fegyelmi okból kikerült a keretből, így Gomez mellett Kevin Volland az egyetlen csatár. Persze ez a mai futballban, illetve a „fals kilencesek” korában már kevésbé egyedi probléma, többek között Thomas Müller vagy Mario Götze (aki kedden vélhetően kezdő lesz az olaszok ellen) is szerepelhet ezen a poszton.

Az isztambuliak jelenleg vezetik a bajnokságot, ebben pedig hatalmas szerepet játszik a huszonhat bajnokin tizenkilenc gólt szerző csatár, aki máris klubrekordot döntött, bajnokin egy szezon alatt ugyanis még egyetlen légiós sem volt ennyiszer eredményes a Besiktasban.

Gomez persze főképp önmagának köszönheti, hogy ismét élvezi a bizalmat, a jelek szerint jól döntött, amikor a nyáron a Fiorentinából kölcsönbe a Besiktashoz szerződött.

„Figyelemmel kísértük törökországi pályafutását – mondta Löw a csatárról, aki legutóbb 2012 nyarán szerzett válogatott gólt. – Láthatóan nőtt az önbizalma, ezt az edzéseken is észrevettük, a testbeszédén is látszik. A bajnokságban rendszeresen szerzi a gólokat, legutóbb a franciák elleni válogatott mérkőzésen is jól futballozott. Ezért azt tervezem, szombaton kezdő lesz az angolok ellen, teljesítménye és edzésmunkája alapján rászolgált. Az angolok ellen nem az eredmény a legfontosabb, szeretnék jó meccset látni. A játékosok számára fontos időszak következik, bizonyíthatják, hogy helyük van a csapatban.”

Könnyen elképzelhető, hogy új fejezet nyílik Mario Gomez válogatott pályafutásában. A német csatár 2013 óta mindössze négyszer játszott a csapatban, lemaradt a két évvel ezelőtti világbajnoki győzelemről is. Joachim Löw szövetségi kapitány azonban novemberben reaktiválta, kezdőként adott neki lehetőséget a franciák (0–2) ellen, és most szombaton az angolokkal szemben is az első perctől kezdve számít rá.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A NÉMETORSZÁG–ANGLIA FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik