Eb 2016: sok kritikát kap a német válogatott, hogyan tovább?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.18. 13:06
null
Joachim Löw tisztában van csapata hibáival, és azon fognak dolgozni, hogy kijavítsák azokat. (Fotó: AFP)
Szombat délelőtt sajtótájékoztatót tartott Németország szövetségi kapitánya, Joachim Löw. A szakembert legfőképp a csapat támadószekciójáról és annak tehetetlenségéről faggatták az újságírók.

A szövetségi kapitány szabadnapot adott a játékosainak, így szombaton csak ő állt a sajtó rendelkezésére. Az 56 éves tréner elmondta, hogy már jó ideje éjjel-nappal együtt van a csapat, így mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás. Hozzátette, hogy világbajnok játékosai kifejezetten élvezték, amikor Brazíliában strandolhattak a szabadnapjukon.

A Bild szerint jelenleg nincs trófeát nyerő formában a nationalelf, ez pedig szerintük és a sajtótájékoztató alapján a német közvélemény szerint hat oknak köszönhető. Először menjünk végig a sajtó által megfogalmazott kritikákon, majd nézzük meg, mit válaszolt ezekre Löw.

1. Thomas Müller formán kívül futballozik.

Tíz gólja van már összesen a világbajnokságokon a Bayern München labdarúgójának, ám az Európa-bajnokságokon (7 meccs) eddig még egyszer sem tudott a kapuba találni a 26 éves játékos.

2. Mesut Özil általában csak átlagos teljesítményt nyújt a válogatottban.

Az Arsenal játékosát sokszor kritizálják amiatt, hogy hullámzó a teljesítménye. Az egyik héten nincs nála jobb játékos a világon, a másik héten pedig mintha a pályán sem lenne.

3. Jérome Boateng az egyedüli vezéregyéniség.

Egyedül nem megy – tartja a mondás. A középhátvéd eddig kiválóan futballozik, a védelem oszlopos tagja. Irányítja a társakat, odateszi magát, és a gólvonalról is kivágja a labdát. Sokat kommunikál, jelenleg ő a gárda vezére.

4. Nincsenek gólhelyzetek.

Az ukránok és a lengyelek elleni találkozón sem került igazán nagy helyzetbe a német válogatott. Mario Götze és Mario Gomez sem úgy muzsikál elöl, ahogy azt a közvélemény a torna előtt elvárta tőlük.

5. Lassan játszik a csapat.

Sokak szerint nagyon körülményes a nationalelf. Ennél sokkal gyorsabban és kreatívabban kellene játszani.

6. Philipp Lahm után nincs élet a jobb oldalon.

A volt csapatkapitány a 2014-es brazíliai világbajnokságon viselte utoljára a címeres mezt. Azt mondta, jöjjenek a fiatalok, ő pedig már csak a klubjára, illetve a családjára koncentrál.

 

A szombati sajtótájékoztatón nagyjából egyetértett a kritikusokkal Joachim Löw. Elmondta, hogy Thomas Müller nagyon fontos tagja a csapatnak, viszont azt is fontos kiemelni, hogy melyik pozícióban játszik éppen. Van, amikor ékként számítanak rá, van, hogy a szélen futballozik. Ez utóbbi teljesül eddig az Európa-bajnokságon, ezért többet is kell védekeznie – mondta Löw. Rengeteget kell futnia, és be kell segítenie a társaknak a hátsó régióban is. Ez az oka annak, hogy Müller jelenleg nem veszélyes az ellenfelek kapujára.

Természetesen szóba került Mesut Özil is, aki Löw szerint szintén nagy mezőnymunkát végez, rengeteget passzol, nagyon sokat fut. A kapitány tudja, vannak olyan mérkőzések, amikor az utolsó passzok nem úgy sikerülnek, de hiba nélkül nem lehet futballozni.

Löw is kiemelte Jérome Boateng jó szereplését és karakterét. Elmondta, hogy az edzéseken is vezéregyéniség, mindig kommunikál, és irányítja a társakat, hogy hogyan mozogjanak. De meglátása szerint nem csak ő az egyetlen ilyen játékos a csapatban, ott van például Manuel Neuer és Bastian Schweinsteiger is.

A gólhelyzetek hiányára reagálva a kapitány kicsit zokon vette a kritikákat. Véleménye szerint egy 0–0 után nem dől össze a világ, és nem kéne temetni a csapat támadójátékát. Persze, ő is érzi, hogy valami nem működik jól. A gólhelyzetekhez pontos passzok és jó játék kell. A játékosok gyakran kerülnek egy az egy elleni szituációba, amelyben nehezen tudnak jó megoldást választani. Löw szerint ez változni fog. Hogy Mario Götze helyett inkább Mario Gomeznek kellene kezdenie? A világbajnok szakember szerint egy döntetlen nem ad okot arra, hogy a fiatalabbik Mario elveszítse a bizalmat, de nem zárható ki, hogy a következő találkozón a török bajnokság gólkirálya kezdjen.

Löw elismerte, hogy a megszokottnál valóban lassabb ritmusban játszik a csapat, de ennek nem fizikai vagy mentális oka van. Elmondta, hogy az előbb említett egy az egy elleni párharcok miatt többet gondolkodik a csapat a középpályán – ez okozza a gyakori lassú labdajáratást.

Vajon gondol –e Philipp Lahmra Löw? A válasza egyértelmű volt: nem. Hogy miért? Lahm világosan megmondta, hogy a világbajnoki döntő volt az utolsó fellépése a válogatottban. Ezt tiszteletben kell tartani, és el kell fogadni. Szóba sem került, hogy esetleg visszahívnák a csapatba. Ne feledjük, hogy Benedikt Höwedes is világbajnok védő – tette hozzá a nationalelf kapitánya.

A szövetségi kapitány semmi különöset nem tervez a szabadnapra, a hotel közelében marad, pihenni és sportolni fog. A német válogatott legközelebb kedden lép pályára Észak-Írország ellen a csoportkör utolsó mérkőzésén. Joachim Löw szerint biztosan lesznek változások a csapatban, hiszen különböző csapatok ellen különböző felállás, taktika, és játékstílus dukál. Hozzátette, hogy az északírek pozitív benyomást tettek rá, fizikailag erősek, sok párharcot nyernek, és pontrúgásokból különösen veszélyesek.

A sajtótájékoztató végén Löw nevetve megjegyezte, hogy ma minden kérdés a támadójátékkal volt kapcsolatos, pedig nem is olyan régen még a védelem volt a téma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik