Eb 2016: Sir Alexék szerint nem Geráé a legszebb gól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.17. 15:18
null
Xherdan Shaqiri emlékezetes mozdulata (Fotó: Reuters)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) alkalmi technikai bizottsága szerint a svájci Xherdan Shaqiri szerezte az Európa-bajnokság legszebb gólját. A közönségszavazást megnyerő Gera Zoltán-gól éppen csak, de lemaradt a tíz legszebb gól listájáról.

 

A napokban kiadott tízes listát az UEFA 13 tagú, korábbi futballistákból, volt és jelenlegi edzőkből álló elemző testülete állította össze. A bizottság tagjai: Sir Alex Ferguson, Alain Giresse, David Moyes, Packie Bonner, Mixu Paatelainen, Szavo Milosevics, Peter Rudbaek, Gareth Southgate, Thomas Schaaf, Jean-Francois Domergue, Ginés Meléndez, Jean-Paul Brigger és az elnök Ioan Lupescu.

„Természetesen érzékeltük, hogy a szurkolók miért választották meg Gera Zoltán portugáloknak lőtt gólját a legszebbnek – kommentálta a döntést Ioan Lupescu. – Gyönyörűen végrehajtott lövés volt, a mi tízes listánkról is éppen csak lemaradt. A tíz legszebbet huszonhat gól közül válogattuk ki, azok között az övé is ott volt. Kivételes, ritkán látható találatokat kerestünk, amelyek magas színvonalú egyéni alakításból vagy nagyszerű csapatmunka eredményeképpen születtek. A sok kritérium között szerepelt a gól fontossága, a mozdulat nehézségi foka, viszont az olyan gólokat nem vettük figyelembe, amelyekben a véletlen is lényeges szerepet játszott, például a labda megpattant.”

Lupescu hozzátette: Xherdan Shaqiri gólját nemcsak a gyönyörű akrobatikus mozdulat miatt választották a legszebbnek, hanem a természetesen könnyednek, tökéletesnek mondható rúgás miatt is. „Csodálatos gól volt, az idei Európa-bajnokság egyik méltó jelképe.”

Emlékeztetünk: Gera Zoltán a lengyel–svájci mérkőzés után, a magyar válogatott sajtótájékoztatóján maga is azt mondta, hogy aznap már látott egy szebb gólt a sajátjánál – bár nem mondta ki, alighanem Shaqiriéra gondolt.

AZ UEFA SZAKÉRTŐI SZERINT AZ EB 10 LEGSZEBB GÓLJA
1. Xherdan Shaqiri (svájci, Lengyelország ellen, nyolcaddöntő)
2. Hal Robson-Kanu (walesi, Belgium ellen, negyeddöntő)
3. Dimitri Payet (francia, Románia ellen, csoportkör)
4. Marek Hamsík (szlovák, Oroszország ellen, csoportkör)
5. Cristiano Ronaldo (portugál, Magyarország ellen, csoportkör)
6. Éder (portugál, Franciaország ellen, döntő)
7. Antoine Griezmann (francia, Izland ellen, negyeddöntő)
8. Cristiano Ronaldo (portugál, Wales ellen, elődöntő)
9. Eden Hazard (belga, Magyarország ellen, nyolcaddöntő)
10. Romelu Lukaku (belga, Írország ellen, csoportkör)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik