Eb 2016: sima német siker, gólt kaptak Gibraltártól a skótok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.29. 19:55
null
Nem gálázott, de könnyedén nyert Németország (Fotó: Reuters)
A német labdarúgó-válogatott Marco Reus és Thomas Müller góljával 2–0-ra legyőzte Grúziát az Európa-bajnoki selejtező D-csoportjának ötödik fordulójában, míg Skócia 6–1-re nyert Gibraltár ellen.

A világbajnokság megnyerése óta felemás teljesítményt nyújt a nationalelf. Joachim Löw „fiai” a vb-döntő „visszavágóján” rögtön négy gólt kaptak Argentínától, az ezt követő hat mérkőzésükből pedig csupán hármat tudtak megnyerni.

A D-csoportban meglepetésre csak a második helyen álló, Lengyelország mögött három ponttal lemaradó németek a Gibraltár elleni találkozót nem számolva minden válogatottól vereséget szenvedő grúzokkal csaptak össze, így adva volt a lehetőség a javításra.

Nem is vártak sokat az első góllal a németek, a szünetben már 0–2-t mutatott az eredményjelző, előbb Marco Reus, majd Thomas Müller zörgette meg a hálót.

A fordulás után már nem pörögtek úgy a németek, de így is könnyedén, két góllal nyertek Grúziában, ezzel pedig pontszámban beérték Lengyelországot, amely este Írország ellen lép pályára.

A selejtezősorozatban 2014 októbere óta veretlen skótok a csoport leggyengébb válogatottját, Gibraltárt fogadták, a skót szövetségi kapitány vezette ellenfél azonban nem könnyítette meg Gordon Strachanék estéjét.

Bár a hazaiak hamar előnybe kerültek Shaun Maloney büntetőjével, a 2016-os Eb-selejtezők során első góljukat szerző vendégek kilenc percig izgalmassá tették a találkozót.

Ahogy az várható volt, az egyenlítés után jött a henger, így Steven Fletcher mesterhármasának is köszönhetően 6–1-re legyőzte Gibraltárt a tabellán Németországra továbbra is tapadó skót válogatott.

Remek formában futballoznak a lengyelek. A legutóbb 2014 márciusában vereséget szenvedő válogatott az Eb-selejtezősorozat D-csoportjában is csupán egyetlen döntetlent gyűjtött, három találkozóját pedig megnyerte, és továbbra is tartja első helyét Németország előtt.

A felemás teljesítményt nyújtó, hétpontos Írország volt az ellenfél vasárnap este, és a háromesélyesnek induló találkozón a 26. percben előnybe kerültek a vendégek, az 1. FC Kölnt erősítő Slawomir Peszko szétbombázta a jobb alsót.

A keményen futballozó írek nem adták fel, meg is voltak a lehetőségeik az egyenlítésre, és az utolsó pillanatban egy pontot meg tudtak menteni a 83. percben becserélt Shane Long gólja révén.

A forduló nyertese a hatosban így a Grúziát legyőző Németország, amely egy pontra olvasztotta hátrányát az éllovas lengyelek mögött.

EURO 2016, SELEJTEZŐK
D-CSOPORT, 5. FORDULÓ
GRÚZIA–NÉMETORSZÁG
0–2 (0–2)
Tbiliszi,Borisz Pajcsadze Nemzeti Stadion. Vezette:Turpin (francia)
GRÚZIA: Loria – Lobjanidze, Kverkvelija, Amisulasvili (Dvali, 4.), Kasia, Navalovszki – Kobakidze, Kankava, Makaradze (Kenia, 64.), Okriasvili (Csanturija, a szünetben) – Mcsedlidze. Szövetségi kapitány: Kaha Csadadze
NÉMETORSZÁG: Neuer – Rudy, J. Boateng, Hummels, Hector – Schweinsteiger, Kroos – Müller (Schürrle, 86.), Özil, Reus – Götze (Podolski, 87.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Gólszerző:
Reus (39.), Müller (44.)

SKÓCIA–GIBRALTÁR 6–1 (4–1)
Glasgow,Hampden Park. Vezette:Gestranius (finn)
SKÓCIA: Mashall – Martin, Hutton, Robertson – Anya (Bannan, 74.), S. Brown, J. Morrison, Maloney, Ritchie (Greer, a szünetben) – Naismith (Rhodes, 66.), Fletcher. Szövetségi kapitány: Gordon Strachan
GIBRALTÁR: Robba – Wiseman, Artell (Garcia, 53.), R. Casciaro, J. Chipolina – R. Chipolina (Gosling, 74.) – Walker, Payas, Bardon (Duarte, 88.), Priestley – L. Casciaro. Szövetségi kapitány: David Wilson
Gólszerző: Maloney (18., 34. – mindkettőt 11-esből), Fletcher (29., 77., 90.), Naismith (39.), ill. L. Casciaro (20.)

ÍRORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1–1 (0–1)
Dublin, Aviva Stadion. Vezette: Eriksson (svéd)
ÍRORSZÁG: Given – Coleman, O'Shea, Wilson, Brady – Hoolahan, Whelan (Long, 83.), McCarthy, McGeady (McClean, 68.) – Keane, Walters. Szövetségi kapitány: Martin O'Neill
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Olkowski, Szukala, Glik, Wawrzyniak – Peszko (Kucharczyk, 87.), Krychowiak, Jodlowiec, Rybus – Lewandowski, Milik (Mila, 84.). Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Gólszerző: Long (91.), ill. Peszko (26.)

A D-csoport állása
1. Lengyelország 5 3 2 16–3 +13 11
2. Németország 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Skócia 5 3 1 1 11–5 +6 10
4. Írország 5 2 2 1 11–4 +7 8
5. Grúzia 5 1 4 4–9 –5 3
6. Gibraltár 5 5 1–27 –26 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik