Eb 2016: Isco mesés csavarása, és még két spanyol gól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.15. 22:38
null
Isco (jobbra) mesteri gólt szerzett, a spanyolok magabiztosan nyertek (Fotó: Reuters)
Az Európa-bajnoki selejtezősorozat C-csoportjának negyedik fordulójában a spanyol válogatott Huelvában magabiztos, 3–0-s győzelmet aratott Fehéroroszország legjobbjai ellen. A listavezető szlovákok a macedónok otthonában is megőrizték hibátlan mérlegüket.

Már a kezdő sípszó előtt feljegyezhettünk egy érdekességet a spanyol válogatott kapcsán, amely 2005 októbere óta először lépett pályára úgy, hogy sem Cesc Fabregas, sem David Silva, sem Xabi Alonso, sem pedig Xavi neve nem szerepel a kezdőcsapatban.

Az Eb-címvédő hamar magához ragadta a kezdeményezést, az első perctől kezdve Vicente del Bosque játékosainak akarata érvényesült, és az első gólra sem kellett sokat várni. A 18. percben a selección kezdőcsapatában először helyet kapó Isco – Koke labdaszerzése után – húsz méterről mesterien csavart a jobb felső sarokba. A fehérorosz kapus lába földbe gyökerezett, de fölösleges is lett volna elindulnia, mert esélye sem lett volna hárítani (1–0).

JARMOLENKO VEZETTE SIKERRE AZ UKRÁNOKAT

A fehéroroszokat és Macedóniát is legyőző, a forduló előtt csoportja harmadik helyén álló Ukrajna Luxemburgban sorra dolgozta ki a helyzeteket, mígnem a 34. percben Joubert kapuját is sikerült bevennie: egy szöglet után Andrij Jarmolenko vágta közelről a léc alá a labdát.

A fordulás után sem kegyelmeztek a vendégek, és a végül mesterhármasig jutó Jarmolenko vezérletével 3–0-ra legyőzték Luxemburgot.

Egy perccel később megduplázták előnyüket a hazaiak, Sergio Busquets szánta rá magát egy távoli lövésre, a labda pedig az egyik vendégvédő lábáról vágódott a bal alsó sarokba. A Barcelona középpályásánál több gólt a tizenhatoson kívülről még senki sem szerzett ebben a selejtezősorozatban (2–0).

A két percen belül szerzett két góllal kapcsolatban is kiszivárgott egy érdekes adat: a spanyolok ehhez hasonló teljesítményre ezt megelőzően öt éve voltak képesek. Sőt 2009 óta kellett várni arra, hogy tétmeccsen két gólt szerezzenek „16-on túlról”.

A végig nagy fölényben játszó ibériaiak az 55. percben állították be a végeredményt, amikor egy tetszetős támadásvezetés végén Juanfran Pedróhoz passzolt, aki 13 méterről a léc alá helyezett. A támadó átlagosan 115 percenként vállal szerepet (gól vagy gólpassz formájában) spanyol gólban – feltéve, hogy a pályán van.

A hajrában José Callejón és Álvaro Morata személyében újoncokat is avatott Del Bosque. Utóbbi játékos a 23. Real Madrid-nevelésű játékos, aki a 21. században debütált címeres mezben. Más kérdés, hogy közülük csak négyen mutatkoztak be akkor, amikor még a királyiak alkalmazásában álltak.

A háromgólos spanyol sikernek köszönhetően Iker Casillas rekordot döntött: a 31 diadalnál járó Lilian Thuramot megelőzve immáron neki van a legtöbb győzelme az Eb-selejtezőkön, illetve a főtáblán (32).

A spanyolok márciusban az ukránok elleni hazai mérkőzéssel folytatják a selejtezősorozatot, addig is vár még rájuk kedden egy németek elleni felkészülési meccs.

Sikerük ellenére azonban Iscóék maradtak a csoport második helyén, mivel az éllovas szlovákok ismét begyűjtötték a három pontot. Északi szomszédaink négy meccs után is hibátlanok, ráadásul a spanyolok elleni hazai mérkőzés mellett az ukránokat, a fehéroroszokat és most a macedónokat is idegenben verték meg.

A szlovákok az első félidő derekán Juraj Kucka közeli találatával kerültek előnybe, a játékrész hajrájában pedig egy védelmi megingást kihasználva Adam Nemec duplázta meg a látogatók előnyét.

EB 2016, SELEJTEZŐ
C-CSOPORT, 4. FORDULÓ

Spanyolország–Fehéroroszország 3–0 (2–0)
Huelva, Nuevo Colombino Stadion. V: Hansen (dán)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Juanfran, Piqué, S. Ramos, Jordi Alba – S. Cazorla (Callejón, 69.), Busquets (Bruno, a szünetben), Koke, Isco (Morata, 80.) – Pedro, Paco Alcácer. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
FEHÉROROSZORSZÁG: Zsevnov – Matvejcsik, Politevics, Martinovics (Bordaccsev, 31.), Januskevics, Balanovics – Kalacsev, Dragun, Nehajcsik – Krivec (Kisljak, 80.) – Kornyilenko (Szignyevics, 67.). Szövetségi kapitány: Andrej Zigmantovics
G: Isco (18.), Busquets (19.), Pedro (56.)

Macedónia–Szlovákia 0–2 (0–2)
Szkopje, II. Phlipposz Nemzeti Stadion. V: Proenca (portugál)
MACEDÓNIA: Pacovszki – Risztevszki, Sikov, Mojszov, Alioszki – Abdurahimi, Ademi, Demiri (Babunszki, 74.), Trajkovszki – Sztojkov (Kosztovszki, a szünetben), K. Velkoszki. Szövetségi kapitány: Bosko Gjurovszki
SZLOVÁKIA: Kozácik – Pekarík (Svento, a szünetben), Skrtel, Durica, Hubocan – Weiss (Duris, 78.), Pecovsky, Hamsík, Kucka (Kiss, 55.), Stoch – Nemec. Szövetségi kapitány: Ján Kozák
G: Kucka (25.), Nemec (38.)

KORÁBBAN
Luxemburg–Ukrajna 0–3
(0–0)
Luxembourg, Josy Barthel Stadion. V: Jakobsson (izlandi)
LUXEMBURG: Joubert – Chanot, Jänisch, Schnell, Jans – Gerson, Martins (Da Mota, 53.), Mutsch, Holter, Bensi (Joachim, 63.) – Turpel (Deville, 76.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
UKRAJNA: Pjatov – Fedeckij, Rakickij, Hacseridi, Sevcsuk – Konopljanka (Morozjuk, 76.), Sidorcsuk, Timoscsuk, Jarmolenko – Zozujja (Budkivszkij, 72.), Olijnik (Kovalcsuk, 85.). Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko
G: Jarmolenko (33., 53., 56.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia 4 4 8–2 +6 12
2. Spanyolország 4 3 1 13–3 +10 9
3. Ukrajna 4 3 1 6–1 +5 9
4. Macedónia 4 1 3 4–10 –6 3
5. Fehéroroszország 4 1 3 2–9 –7 1
6. Luxemburg 4 1 3 3–11 –8 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik