Eb 2016: fröcsögve lázadozott Európa, amiért Geráé a legszebb gól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.14. 12:43
null
Gera lendített, a többi már történelem... (Fotó: UEFA )
Természetesen világszerte beszámolt a sportsajtó arról, hogy Gera Zoltán Portugália ellen szerzett találata lett a 2016-os Európa-bajnokság – „hivatalosan” is – legszebb gólja. A nem magyar olvasók többsége nem fogadta jól a szurkolói szavazás végeredményét.

 

 

Az Eb legszebb gólját itt tekintheti meg.

Egy torna legszebb gólját megválasztani mindig nehéz, mert valakinek a kapáslövés tetszik, a másiknak a csettintős összjáték, a harmadiknak pedig a csel, meg a sarkazós gól. De nincs mese, valahogy el kell dönteni. Az UEFA úgy látta jónak, hogy a szurkolók kezébe helyezi a döntést és egy internetes szavazás keretében dől el a kérdés – így hiába emelkedett ki Xherdan Shaqiri Lengyelország elleni ollózása (mert ilyen gólt ilyen magas szinten tényleg ritkán látni), nem az lett a legszebb.

Európa ismét megtanulhatta, hogy internetes szavazásokban verhetetlen a magyar. Ha összefognak a magyar internetezők, bárkit legyőznek a nemes cél érdekében. Így volt ez korábban is, amikor Nagy Ádám az Eb felfedezettje lett Renato Sanches előtt, Puskás Ferenc a legendák világbajnokságán tarolt, de a legszebb Eb-mez is a magyar lett egy vezető angol híroldalon.

És az Európa-bajnokság legszebb gólja is magyar lett. Előbb a Sky Sportsnál, majd az UEFA-nál is.

Miközben a magyar fórumozók között is akadt olyan, aki szerint nem érdemelte meg Gera gólja az Eb legszebbje címet, külföldön kicsit nehezebben nyelték le a végeredményt.

„Micsoda? A legszebb gól? Ebben a gólban semmi különös nem volt. Cristiano Ronaldónak vagy Shaqirinek kellett volna nyernie” – írta a legtöbb lájkot kapó hozzászóló az UEFA Euro 2016 Facebook-oldalán, ahol néhány magyar azért próbálta tisztázni a helyzetet és közölni a többiekkel, hogy Gera főként a magyar szurkolók összefogásának köszönheti a dicsőséget.

„Portugál vagyok és ez a díj nem igazságos. Nem CR7, nem Éder, hanem Shaqiri szerezte a legszebb Eb-gólt Lengyelország ellen” – írta egy portugál srác.

A Redditen is Shaqiri gólját hiányolták az élről, egy hozzászóló szerint a Puskás-díjjal „engesztelődhet" majd.

(Forrás: Reddit)
(Forrás: Reddit)

Egy másik kommentelő szerint a második legszebb sem Gera gólja volt, de még a top 5-be sem férne be. C'est la vie...

Kevesen értették, hogyan nem nyerhetett egy tizenhatoson kívüli ollózás. Erre jött a magyarázat: „Mert Magyarország olyan az internetes szavazásokon, mint az Arsenal.”

Akkor ezek szerint az Arsenal-szurkolók is erősek ebben a műfajban...

„A torna legszebb gólját nem szabadna szavazásra internetes bízni” (Forrás: Reddit)
„A torna legszebb gólját nem szabadna szavazásra internetes bízni” (Forrás: Reddit)

Egy nagyon csalódott Real Madrid-szurkoló: „Még a meccsen sem volt a legszebb.”

:(
:(

A 101 Great Goals oldalán – ahol szinte minden második hozzászólás a „Mi ez a vicc?” felkiáltással kezdődött – valaki összeesküvés-elméletet szimatolt.

„Valójában a franciák szavazták meg az Eb legszebb góljának, mert szomorúak voltak az elveszített finálé miatt és Gera ezt a gólt Portugáliának lőtte.”

Persze a magyar humor itt is utat nyert magának: „Ha sokáig nyavalyogtok, megszavazzuk a második legszebbnek” (is? – a szerk.)

„Bárki is választotta a legszebbnek ezt a gólt, vagy szavazott rá, az tartozik egy magyarázattal nekünk és egy bocsánatkéréssel Shaqirinek" – írta egy hozzászóló a The Mirror cikke alatt.

Elképesztő mozdulat, de a magyarok ellen kevés volt (Fotó: Action Images)
Elképesztő mozdulat, de a magyarok ellen kevés volt (Fotó: Action Images)

Mivel a túlnyomó többség Shaqiri gólja miatt tüntetett, megnéztük a svájci Blick reakcióját is. Diplomatikusan nem írták le, mit gondolnak a szavazás végeredményéről és Shaqiri „vereségéről”, inkább olvasóikat idézték.

„Hogy lehetséges, hogy a tizenhatos vonaláról szerzett ollózós gól nem nyer meg egy ilyen szavazást?" – méltatlankodott az egyik svájci olvasó.

„Már a magyar–portugál meccsen is volt szebb Gera találatánál” – írta egy másik, Cristiano Ronaldo sarkazós góljára utalva. A lap Facebook-oldalának hozzászólói között olyan is van, aki állítja, megnézte az Eb összes meccsét, de Gera góljára nem is emlékszik. „Nevetséges döntés” – írja egy másik hozzászóló.

Az UEFA a szavazókra bízta a döntést. Senki sem tiltotta meg a svájciaknak, hogy voksoljanak. Az Eb gólja Geráé lett. Még ha a szívünk mást is mond” – zárta cikkét a Blick.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik