Eb 2016: az újpesti legenda szerint ő a leggyengébb belga

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.25. 07:29
null
A belga csapatnak is van gyenge pontja. Fazekas László azt is megmondta, ki az
A Belgiumban élő 92-szeres válogatott Fazekas László szerint a belgák elleni Eb-nyolcaddöntőben a magyar válogatott malmára hajthatja a vizet, hogy nincs vesztenivalója. És kiemelte a belga csapat leggyengébb pontját is.

A 68 éves korábbi labdarúgó 36 esztendeje él Belgiumban, s tetszik neki a mostani magyar válogatott.

„Látszik, hogy nagy az összetartás, igazi csapatként küzd az együttes, a játékosok tűzbe mennének egymásért. Eddig kicsit a szerencse is mellettünk állt, remélem, ez így marad a belgák ellen is. Azt a játékot kell továbbvinni, amit a portugálok ellen láthattunk. Ha nekik sikerült három gólt rúgni, akkor a belgák ellen is lehet esély hasonló góltermésre – mondta Fazekas az mlsz.hu-nak. – Belgiumban nagy lett az öröm, amikor kiderült, hogy a magyar válogatott lesz az ellenfél a nyolcaddöntőben. Az újságok legalábbis nagyon boldogan fogadták, hogy magyar–belga meccs következik, jó előjelnek vélik azt is, hogy 1958 óta nem kapott ki Belgium a magyar válogatottól. Marc Wilmots szövetségi kapitány viszont egy szóval sem utalt rá, hogy könnyű lesz a magyarok ellen. Meggyőződésem, tisztában van vele, hogy vannak nekünk is ütőkártyáink, és egyáltalán nem lefutott a mérkőzés.”

Fazekas László szerint Eden Hazard és Kevin De Bruyne a belgák két legveszélyesebb játékosa, és szerinte nyilvánvaló a gyenge pont is.

„Akadnak azért gyengéi is a csapatuknak. Ott van például Axel Witsel. Azt javaslom, ha Witsel labdát kap a középpályán, ne támadják meg, hagyják csak, hadd jöjjön. Ő a nemzetközi élvonalhoz mérten lassabb futballista, ezért sokszor lelassítja a belgák támadásait. Amíg nála a labda, vissza lehet zárkózni a védekező harmadba – javasolta az Újpest legendája, aki szerint ellenfelünket agyonnyomhatja a tét. – Ezen a találkozón kizárólag a belgáknak van vesztenivalójuk, nekünk az égvilágon semmi nincs. Ez a mi malmunkra hajthatja a vizet. A belga válogatott számára óriási blama lenne a kiesés, hiszen esélyesként lépnek pályára, nem is nagyon titkolják, hogy legalább az elődöntő, de inkább az Eb-győzelem a céljuk. Mi viszont felszabadultan játszhatunk, nem nyomja tét a vállunkat. Erre mindenképpen lehet építeni.”

Fazekas László becsüli Bernd Storckot a munkájáért, bár megjegyezte, hogy őt egykor éppen azért nem akarták a válogatott stábjába tenni, mert nem ismerte az itthoni közeget – viszont most éppen ebben látja a német szakember sikerét.

A magyar válogatott 1958 óta nem győzte le Belgiumot. Ehhez azóta az 1982-es vb csoportmeccsén került legközelebb, amikor 1–0-ra vezettünk, és ha a játékvezető akkor kiállítja az egyedül kapura törő Fazekast letaroló Jean-Marie Pfaff kapust, talán nem a belgák továbbjutását eredményező 1–1 a vége.

„Pfaff-fal elég közel lakunk egymáshoz itt Antwerpenben, és ahányszor csak találkozunk, mindig nevetve mondja, hogy mennyire rendes volt, mert vigyázott, nehogy eltörje a lábamat, és tulajdonképpen én tartozom neki köszönettel, amiért nem lábra ment. Ez a bírói ítélet végül a továbbjutásunkba került, mert tíz emberrel aligha egyenlítettek volna ki a belgák. Így viszont döntetlen lett, aminek ők elmondhatatlanul örültek akkor. Most viszont úgy gondolom, alighanem mi örülnénk az 1–1-es döntetlennek a nyolcaddöntőben” – mondta Fazekas László.

Bár Fazekas a nyolcaddöntőt is Belgiumban nézi meg, természetesen a magyarokért szorít.

„Az embernek csak egy hazája van, ezért természetes, hogy a magyar válogatottért szorítok. A belga barátaimmal nézem a meccset, de biztos vagyok benne: ezúttal ők is elnézik majd, hogy kivételesen annak szurkolok, hogy minél többször a belga kapuba kerüljön a labda” – mondta a 92-szeres válogatott Fazekas László.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik