Elfogták Ivant, a genovai „fekete embert”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.10.13. 13:13
null
Elkapták a szerb huligánok vezérét, 17 letartóztatott (Fotó: Action Images)
A olasz sportújságok internetes oldalai szerda reggel fő hírként közlik a szerb ultrák vezérének éjszakai elfogását. Az olasz rendőrség egy turistabusz csomagtartójában találta meg a sajtó által „fekete embernek” elkeresztelt, tetovált férfit a vendég szurkolók randalírozása miatt kedden félbeszakadt Olaszország–Szerbia labdarúgó Eb-selejtező után.


Több órán át tartott és éjjel fél egyre fejeződött be a genovai Marassi-stadion kiürítése. A rendőrkordon övezte csaknem kétezer szerb szurkolót egyenként eresztették ki a stadionból: a kamerák rögzítette ultrákat azonnal őrizetbe vették. A buszokra felszállt szerbeket azonban később újból leszállították, és ismét egyenként azonosították őket. A tetoválások alapján az ultrák vezérét keresték, akit végül is fél háromkor sikerült megtalálni az utolsó busz csomagtartójában elrejtőzve.

Az olasz sporthonlapok szerda reggeli beszámolója szerint a férfit a többi szerb szurkoló verbálisan támadta. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra a nevét, a sajtó azonban úgy tudja, Ivan Bogdanovnak hívják. A stadionban halálfejes fekete pólót és az arcát teljesen elfedő fekete maszkot viselő férfi vezette az ultrákat, szétvágta a szerb nézőknek fenntartott szektor védőhálóját és füstbombákat dobott a pályára.

A sportújságok honlapjai a „fekete embert” mutatják, amint fedetlen arccal és meztelen felsőtesttel a rendőrök elvezetik. A honlapok a férfi testét fedő tetoválásokat elemzik. Mellkasán egy kézigránát is látható. A torinói La Stampa a férfire tetovált 1389-es évszámot magyarázza el olvasóinak: ez a koszovói (első rigómezei) csata időpontja, a szerb nacionalisták számára a nemzeti függetlenség jelképe. A lap nyomtatott vezércikkében azt kérdezi, miért nem állította meg senki a szerb ultrákat.     

Le bestie – A bestiák. A nacionalista ultrák káoszt robbantottak ki – ez volt a La Gazzetta dello Sport szerdai címe. A legolvasottabb sportnapilapban az olasz válogatott kapusa, Emiliano Viviano arról számolt be, hogy kedd este a szerb Dejan Sztankovicsot sírni látta.

„Bocsánatot kérek” – hangoztatta a La Gazzettának Sztankovics. A genovai rendőrség szóvivője pedig azt hangsúlyozta, hogy a szerbek nem értesítették az olasz hatóságokat az érkező szurkolók veszélyességéről. A Gazzetta megemlíti, hogy a stadionból tudósító szerb riporterek szégyent kiáltottak, ugyanakkor a lap hangsúlyozza, hogy 2009 decemberétől a szerbek vízum nélkül utazhatnak be, így senki nem ellenőrzi őket.     

A kedd esti sajtótájékoztatón az olasz szakvezető, Cesare Prandelli is azt mesélte el, hogy a remegő Sztankovics az olaszok öltözőjében keresett menedéket. „Nagy a csalódás és a keserűség – kommentált Prandelli. – Ilyesmit még életemben nem láttam, leginkább a stadionba a gyerekeiket is elhozó családokat sajnálom” – tette hozzá.     

A Corriere dello Sport első oldalán szintén a szerb ultrák vezére látható magasba tartott középső ujjal: „Ennek adtuk meg magunkat!?” – kérdezte az újság, amely vezércikkében azt írta „a stadion és az ország a szerb ultrák túsza volt”. A napilap azt kérdezte, mikor zárják ki a szerbeket az európai labdarúgó-találkozókról.

A torinói Tuttosport, a harmadik legnagyobb sportnapilap, „Szerb szégyen″ címmel jelent meg. A főszerkesztői vezércikk a „Kislány a vadállatok között” címet kapta a stadionban látott rémült gyerekekről. A Tuttosport beszámolt arról, hogy a stadion körül a szerbek még az olasz pénzügyőrséggel is összecsaptak.     

Az Il Secolo XIX genovai napilap azt írta, hogy a zavargások már kedd délután megkezdődtek, amikor a szerbek végigvonultak a városközponton. A polgármester Marta Vincenzi hivatali ablakából látta, hogy az utcán üvegeket dobáltak. Azonnal értesítette a rendőrséget, mely azonban nem avatkozott be, el akarta kerülni az utcai harcot. Genova még nem heverte ki a 2001-es G8-csúcs napjaiban történt utcai háborúk élményét.     

Az olasz válogatott biztonságáért felelős Roberto Masucci éjszakai sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a felelősség nagy részben a szerb hatóságoké. Ha az olaszoknak jelezték volna, kik érkeznek Genovába, nem várták volna őket felkészületlenül. Az olasz biztonsági szolgálat nem tudta, hogy ennyire agresszív szurkolói csoport érkezik. A SkySport24 sporttelevízió egyenesen azt kérdezte, hogyan lesz Szerbia az EU tagja, ha még szurkolóit sem tudja megnevelni.

 

KÁOSZ AZ OLASZ–SZERB MECCS ELŐTT ÉS ALATT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik