Vb 2026: javarészt NFL-stadionokban rendezik a tornát

Vágólapra másolva!
2018.06.14. 14:39
null
Balról jobbra: a kanadai, az amerikai és a mexikói szövetségi elnökök az eredményhirdetés pillanatában (Fotó: AFP)
Javarészt az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) stadionjaiban kerül sor a 2026-os labdarúgó-világbajnokságra, amelynek az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó ad otthont.

A nemzetközi szövetség (FIFA) moszkvai kongresszusán történt szerdai helyszínkijelölés után Carlos Cordeiro, az amerikai szövetség elnöke közölte, 16 világszínvonalú aréna várja a nyolc év múlva sorra kerülő torna résztvevőit. A pályázati anyagban még 23 létesítmény szerepelt, ebből rostálnak ki majd hetet.

A 23 stadionból 17 található az Egyesült Államokban, ezek közül 15 – New York, Washington, Miami, Boston, Dallas, Kansas City, Denver, Houston, Baltimore, Atlanta, Philadelphia, Nashville, Seattle, San Francisco és Cincinnati – minden ősszel és télen az NFL küzdelmeinek a színtere. Csak a Los Angeles-i és az orlandói létesítményben rendeznek kizárólag labdarúgómeccseket, az összes helyszín átlagos befogadóképessége 75 ezer fő.

Az atlantai Mercedes Benz Stadion és a dallasi AT&T Stadion a világ legmodernebbjei közé tartozik, ezekben középről lelógó négyoldalú videofalak és egyéb ledes kijelzők fokozzák a szurkolói élményt.
A 80 vb-találkozóból 60-ra – köztük a negyeddöntőktől valamennyi mérkőzésre – az Egyesült Államokban kerül sor, Mexikóban a főváros mellett Guadalajara és Monterrey, míg Kanadában Toronto, Montreal és Edmonton lehet házigazda.

„Végül tizenhat városra szűkül a mezőny, úgyhogy nehéz döntések várnak ránk, de ez egy luxusprobléma” – fogalmazott Cordeiro. A pályázatban a New York melletti MetLife Stadiont jelölték meg a finálé színhelyéül, az elődöntőben jó eséllyel reménykedik Atlanta és Dallas. Érdekes ugyanakkor, hogy az ország harmadik legnagyobb városa, a nagy sportmúlttal rendelkező Chicago kimaradt a lehetséges helyszínek közül.

A FIFA-kongresszus döntése során – amely egy nappal az oroszországi vb rajtja előtt született – a közös amerikai pályázat 134 szavazatot kapott, míg a másik kandidáló, Marokkó 65-öt.

Mexikó harmadszor (1970, 1986), az Egyesült Államok (1994) másodszor rendezhet vb-t, míg Kanadában először lesznek világbajnoki mérkőzések. A 2026-os lesz a második olyan futball-vb, amelyet több ország közösen rendez: 2002-ben Dél-Korea és Japán volt a házigazda.

Az amerikai vb-n már 48 válogatott szerepel, így a mostani 64 helyett 80 mérkőzésre kerül sor. A 48 csapatot 16 csoportba sorolják, s 32 együttes jut a kieséses szakaszba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik